Nyhavn

De beroemde havenbuurt in Kopenhagen
  1. Home
  2.  › 
  3. Denemarken
  4.  › 
  5. Kopenhagen

Nyhavn, met zijn kleurrijke huizen met puntgevels direct aan de haven, is een van de populairste wijken van Kopenhagen voor toeristen. Het is de oude haven en uitgaansbuurt van de stad. Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, een van de beroemdste zonen van de stad, bracht hier een groot deel van zijn leven door.

De wijk Nyhavn

Het district ontstond in 1673 met de overstroming van het Nyhavn-kanaal. Nyhavn betekent "nieuwe haven". Het kanaal in de wijk werd aangelegd om de zee rechtstreeks te verbinden met het Kongens Nytrov-plein in het centrum van de stad. Het oudste huis in Nyhavn, nummer 9, kan nog steeds worden bezocht. Het werd gebouwd in 1678.

Geleidelijk aan vestigden zich hier bewoners en kleine winkels. Schepen en handelaars uit de hele wereld waren hier te vinden. Het was dus niet meer dan logisch dat in het nieuwe havengebied ook veel restaurants en tapkamers werden geopend. In die tijd, in tegenstelling tot nu, waren hier veel louche figuren te vinden. De meeste van de prachtige kleurrijke pakhuizen en openbare gebouwen die nu nog te bewonderen zijn, werden ook in de 17e eeuw gebouwd.

Nyhavn vandaag

Nyhavn is nog steeds een van de populairste plaatsen om te bezoeken in Kopenhagen - zowel voor bezoekers als voor inwoners. Langs het kanaal in zijn vele bars, restaurants en winkels in een mooi ontworpen voetgangersgebied. Vooral op warme zomerdagen is hier veel te beleven. In de kersttijd kunt u ook elk jaar weer een zeer mooie kerstmarkt bezoeken in Nyhavn.

Bezienswaardigheden in Nyhavn

Met de kleurrijke huisjes met puntgevels die talloze ansichtkaarten van Kopenhagen sieren, is de haven Nyhavn een bezienswaardigheid op zich. Tijdens een wandeling door de wijk kunt u een omweg maken naar de huizen nummer 18 en 67 - beide ooit bewoond door de schrijver Hans Christian Andersen. Het Ankermonument, dat zich in de richting van Kongens Nytorv bevindt, is bedoeld ter nagedachtenis aan de ongeveer 1600 Deense zeelieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten.

Populair bij toeristen zijn de havenrondvaarten die vanaf Heibergsgarde in de blauwe boten kunnen worden gemaakt. Het theater, het monument voor de dichter Hans Christian Andersen en het paleis Charlottenburg zijn te vinden op de Neuer Markt aan de westkant van Nyhavn.