Openbaar vervoer in Kopenhagen

  1. Home
  2.  › 
  3. Denemarken
  4.  › 
  5. Kopenhagen
Het openbaar vervoer in Kopenhagen staat niet alleen bekend om zijn stiptheid, maar ook om zijn betaalbare tarieven. Een netwerk van metro's, voorstadstreinen, bussen en fietspaden doorkruist de stad en zorgt ervoor dat de inwoners van Kopenhagen en de vele toeristen elke dag comfortabel van A naar B kunnen reizen. Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over de verschillende vervoerswijzen in Kopenhagen en alles wat je moet weten over tickets, prijzen en dienstregelingen.

  1. Vervoer in Kopenhagen
  2. Dienstregeling en reisinformatie
  3. Tickets en tarieven

Vervoer in Kopenhagen

Ondergronds

De metro van Kopenhagen is een van de modernste metrolijnen van Europa. De 37 ondergrondse stations zijn ontworpen door gerenommeerde architecten. Dankzij een speciale bouwmethode bereikt het daglicht zelfs de ondergrondse perrons, die 20 meter onder de grond liggen. Elk station is een bezienswaardigheid op zich en bovendien bijzonder schoon. De metro's zijn trouwens bestuurderloos. Ze worden bestuurd door een centraal controlesysteem.

De vier metrolijnen rijden de klok rond. De treinen rijden uiterst stipt. Je zult merken dat je nooit langer dan 5 minuten op de volgende trein hoeft te wachten. s Nachts rijden de moderne treinen elke 15-20 minuten. Alle metrostations zijn rolstoeltoegankelijk en hebben liften en roltrappen.
Als je aankomt op het vliegveld, gebruik dan lijn M2 om naar het centrum van Kopenhagen te gaan.

Bussen

Er rijden veel bussen in Kopenhagen. Het routenetwerk is duidelijk georganiseerd. Je kunt de gekleurde lijnen herkennen aan een nummer in combinatie met een letter. Toeristen kunnen het beste de rode A-bussen gebruiken, omdat deze met korte tussenpozen rijden en bij veel haltes stoppen. De stadsbussen op lijn 11A rijden elke vier minuten en stoppen bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Kopenhagen. Het voordeel: de bussen van Kopenhagen zijn elektrisch en kunnen daarom door delen van het stadscentrum rijden waar anders alleen voetgangers en fietsers mogen komen. Bovendien zijn ze bijzonder milieuvriendelijk en extreem stil. Nachtbrakers gebruiken de bussen van de "N"-lijn. Deze bussen rijden elke nacht tot in de vroege uurtjes door het centrum van Kopenhagen.

Veerboten

Felgele veerboten, de zogenaamde Havnebusser, varen door de haven van Kopenhagen. De populaire watertaxi's verbinden het noorden van Kopenhagen met de steden in het zuiden van de stad. De havenbussen rijden van maandag tot vrijdag elk half uur en in het weekend elke 45 minuten. De veerboten zijn ook populair bij toeristen en omdat lokale vervoersbewijzen hierop geldig zijn, bieden ze goedkope rondvaarten langs de haven. Tijdens de rondvaarten krijg je een prachtig uitzicht over Kopenhagen en kun je wat souvenirfoto's maken.

S-Bahn

De S-Bahn bestaat uit zeven lijnen met meer dan 80 haltes. De binnenstedelijke hoofdlijn loopt van Hellerup naar het centraal station van Kopenhagen in het centrum. De treinen rijden elke tien minuten. Het S-Bahn netwerk heeft ook verschillende expresslijnen die de noordwestelijke buitenwijken efficiënt verbinden met het centrum van Kopenhagen. Dit verkort de reistijden aanzienlijk, wat vooral voor forenzen een groot voordeel is.

Dienstregeling en reisinformatie

Er is een reisplanner beschikbaar als website en als app voor al het openbaar vervoer in Denemarken. Je kunt verbindingen zoeken en real-time updates ontvangen over vertragingen of verstoringen.

Tickets en tarieven

Het openbaar vervoer in Kopenhagen is onderverdeeld in verschillende tariefzones, waarvan de ticketprijzen zijn afgeleid. De tariefzones hebben op hun beurt verschillende geldigheidsperioden. In de regel kopen vakantiegangers een kaartje voor het lokale vervoer in zone één en twee. De haltes in de twee tariefzones omvatten idealiter alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Het ticket kan overigens voor alle vormen van vervoer worden gebruikt en is verkrijgbaar voor één of drie dagen. Er zijn ook losse tickets of seizoenskaarten. De strippenkaarten kunnen voor tien reizen worden gebruikt.

Het grote voordeel van het kopen van een openbaarvervoersbewijs is dat het onbeperkt gebruikt kan worden, alleen beperkt door de aangegeven periode. Zolang het ticket geldig is, kunnen alle lijnen in de geselecteerde zone worden gebruikt. De zones buiten het stadscentrum hebben een langere geldigheidsperiode dan de zones in het stadscentrum. De geldigheid begint op het moment dat het ticket wordt afgestempeld. Ticketvalidators bevinden zich bij de ingangen van de metrostations en in de bussen.

Kaartjes kunnen worden gekocht bij talloze kaartjesautomaten, die te vinden zijn op treinstations en alle metrostations. De prijzen zijn gunstig. Op het hoofdstation krijgen toeristen uitgebreid advies bij verschillende kaartjesloketten in de aankomsthal. Let op: kaartjesautomaten accepteren alleen munten of creditcards.

Kinderen onder de twaalf reizen gratis onder begeleiding van een ouder. Jongeren tussen twaalf en 16 jaar kunnen gereduceerde junior tickets kopen.

Het vervoer van fietsen kost extra en is alleen toegestaan op bepaalde tijden. Informeer hiernaar voordat u op reis gaat. Honden reizen ook niet gratis in Kopenhagen en moeten op alle stations en in bussen, metro's en voorstadstreinen aangelijnd zijn. Tickets voor 10 ritten worden overigens verkocht in veel kiosken en grote supermarkten in het stadscentrum.

Tip: Met de website "Rejseplanen" kun je gemakkelijk verbindingen zoeken met het hele Deense openbaarvervoernetwerk. Het reisportaal is overzichtelijk en kan ook in het Duits worden gebruikt. De dienst kan ook als app worden gedownload.

Redactie: