Rijksmuseum Amsterdam

  1. Home
  2.  › 
  3. Nederland
  4.  › 
  5. Amsterdam

Als u Rembrandts "Nachtwacht" in het origineel wilt zien, moet u naar het Reichsmuseum Amsterdam. Het is gelegen aan het Museumplein in de onmiddellijke nabijheid van het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw.

Het keizerlijke gebouw uit de 19e eeuw gaat terug op ontwerpen van Pierre Cuypers, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het historicisme. Het huidige architectonische ontwerp, vooral dat van de interieurs en de aanbouw, is van de hand van het Spaanse architectenduo Cruz en Ortiz.

Oorspronkelijk was de collectie, die de Nationale Kunst-Gallerij werd genoemd, gevestigd in Den Haag. De broer van Napoleon, Louis Bonaparte, bracht het naar Amsterdam tijdens zijn bewind.

Tegenwoordig omvat het museum uitgebreide collecties op het gebied van kunstnijverheid, geschiedenis en kunst, met een focus op de Nederlandse Gouden Eeuw. Aziatische kunst wordt gepresenteerd, evenals de koloniale geschiedenis van Nederland en kunst uit de koloniën. De Marinemodellenkamer met meer dan duizend tentoonstellingsstukken is de moeite waard.

De klassiekers van de Nederlandse schilderkunst zijn allemaal bijeengebracht: Het "Meisje met Melkkan" van Jan Vermeer, het "Portret van een Jong Echtpaar" van Frans Hals, bekende schilderijen van Rembrandt zoals "Saskia met Sluier", "De Hoofden van het Lakenmakersgilde" en het "Zelfportret als de Apostel Paulus".

Informatie over het museum

Andere musea in de omgeving