1. Home
  2.  › 
  3. Nederland
  4.  › 
  5. Amsterdam

Anne Frank Stichting

De idylle van Amsterdam wordt overschaduwd door een duister hoofdstuk. In 1940 bezette Nazi Duitsland het neutrale Nederland.

Amsterdam was een centrum van joods leven. De bevolking verzette zich massaal tegen de instelling van kampen en de deportaties. Veel Amsterdammers verborgen Joodse medeburgers. Onder hen was de familie van Anne Frank, wier vader het huis aan de Prinsengracht 263 betrok met de bedrijven Opekta en Pectacon, die aan hem als eerste directeur ondergeschikt waren en handelden in specerijen, pectine en andere conserveringsmiddelen.

Het beschutte achtergebouw werd het toevluchtsoord van verscheidene Joodse gezinnen die zich hier meer dan twee jaar verborgen hielden in 50 vierkante meter verduisterde kamers. Het leven daar werd opgetekend door het schoolmeisje Anne Frank.

Het dagboek van Anne Frank werd wereldberoemd. Reeds in de jaren 1950 kwamen bezoekers de oorspronkelijke locatie bezichtigen en kregen zij privérondleidingen van voormalige werknemers van het bedrijf.

Aanvankelijk moest het gebouw plaats maken voor een fabriek. Wegens protesten werd het gebouw echter behouden als museum en omvat het nu de aangrenzende huizen, de binnenplaats en de achterhuizen, een boekhandel en de koffieshop Keg's, die ook in het dagboek wordt vermeld.