Amsterdams Pijpenkabinet

  1. Home
  2.  › 
  3. Nederland
  4.  › 
  5. Amsterdam

Roken is in diskrediet geraakt. De tabakspijp is echter nog steeds een kenmerk van goede smaak en duikt op in literatuur en kunst. De cultuur van het roken moet als historisch verschijnsel bewaard blijven. Dat is de missie van het Tabakspijpenmuseum aan de Prinsengracht 488 bij het Leidseplein, dat zichzelf als een internationale collectie beschouwt.

De basis van het museum gaat terug op het archief van de tabakspijpenverzamelaar Don Duco, dat in 1969 tot stand kwam, voortdurend werd uitgebreid en vanaf 1975 aan het publiek werd gepresenteerd. In de jaren tachtig verhuisde het museum naar Leiden. Sinds 1995 is de collectie te zien in het monumentale pand aan de Prinsengracht.

De tentoongestelde voorwerpen uit vijf continenten gaan terug tot 500 voor Christus. Er zijn ongeveer 20.000 tabakspijpen verzameld, waaronder kunstvoorwerpen, porselein, meerschuim en de houten tabakspijpen die nu nog in gebruik zijn.

Onderdeel van de stichting en het museum is de Amsterdam Pipe Shop, een winkel gespecialiseerd in pijpen. Maandelijks wordt een Cursus pijproken gehouden om bezoekers kennis te laten maken met de kunst van het pijproken. Een bijzondere service is de reparatie van antieke pijpen.

Informatie over het museum

Andere musea in de omgeving