1. Home
  2.  › 
  3. Denemarken
  4.  › 
  5. Kopenhagen

King's Garden

Koninklijk Park in het centrum van Kopenhagen

Kongens Have (Duits: "de tuin van de koning") is de oudste koninklijke tuin in Denemarken. Het ligt direct achter het Rosenborg Kasteel in de oude binnenstad van Kopenhagen en is gebouwd in het begin van de 17e eeuw in de Renaissance stijl.

Geschiedenis

De Deense koning Christian IV. (1577 - 1648) liet de tuin vanaf 1606 aanleggen als een rij-, plezier-, fruit- en moestuin. De producten waren bestemd voor het koninklijk hof. De twee hoofdwegen, Damegangen en Kavalergangen, en de paradeplaats met open ruimte zijn nog bewaard gebleven uit deze periode. Later werd een baroktuin aangelegd, waarvan de oranjerie en een tuinpaviljoen nog bestaan.

Soms was de Orangerie de kazerne van de koninklijke lijfwacht. Het Herculespaviljoen kreeg zijn huidige vorm al in 1773 van Caspar Frederik Harsdorff. Rond die tijd werden ook de barokke bloemperken opnieuw aangelegd en kregen zij een tuinvorm die deed denken aan de Engelse landschapstuinen. In de 19e eeuw werd een rozentuin aangelegd en werden krokussen en perken met vaste planten geplant. De Duitse regent Johann Friedrich Struensee, een bekend hervormer in die tijd, stelde het park al in 1771 en 1772 tijdelijk open voor het publiek, en vanaf 1819 was het permanent toegankelijk voor het publiek. Kasteel Rosenborg, gelegen in de tuin, werd al in 1613 gebouwd.

Beelden in het park

Er zijn talrijke beeldhouwwerken in Kongens Have. Bij de hoofdingang van Kongeporten op de hoek van de Gothersgade en de Kronprinsessegade staat bijvoorbeeld een monument voor de liberale staatsman Viggo Hørup, in 1908 gemaakt door de beeldhouwer Jens Ferdinand Willumsen. Hørup had van het park een publiekstrekker gemaakt door af te dwingen dat iedereen het Koningsportaal mocht betreden. Kongens Have heeft deze status tot op de dag van vandaag behouden en is in de zomer populair bij zowel toeristen als Kopenhagenaars. Het bronzen beeld "Leeuw en paard" van Peter Husum dateert uit 1624 en toont de suprematie van de Deense koning Christian IV. (leeuw) over prins Christian van Lüneburg (hengst). Het standbeeld van koningin Caroline Amalie, gemaakt door Vilhelm Bissen in 1896, was in de crinoline mode. Beide beelden werden ook bespot, waarbij het beeld van de koningin de spottende bijnaam "theemuts" kreeg. Maar ze behoren tot Kongen's Have.

Tickets en prijzen

Het bezoek aan het park is gratis