1. Home
  2.  › 
  3. Denemarken
  4.  › 
  5. Kopenhagen

Gråbrødretorv

Plein in het centrum van Kopenhagen

Het Gråbrødretorv-plein in Kopenhagen ligt midden in de oude binnenstad van de Deense metropool en grenst aan het voetgangersgebied Strøget. Het dankt zijn naam aan het Franciscaner klooster dat in 1238 op deze plaats werd gesticht.

Het klooster werd in 1530 opgeheven, maar de kerktoren bleef staan tot 1596. De stadsgevangenis werd later ondergebracht in de grote kelders van het klooster en later ook in de kerk, en vanaf 1621 werd hier onder Christiaan IV een weeshuis gebouwd. Vanaf die tijd kreeg de kerk haar oorspronkelijke functie als plaats van eredienst terug.

Ontwikkeling van Gråbrødretorv

Rond 1650 bouwde de Deense politicus Corfitz Ulfeldt aan het plein, dat toen Ulfeldts Plads heette. In 1663 werd Ulfeldt uit zijn ambt ontheven en werden zijn gebouwen op Gråbrødretorv afgebroken. In plaats daarvan werd op het plein een "schandpaal" opgericht. Bij een brand in 1728 werden de resterende gebouwen op Gråbrødretorv verwoest, herbouwd, opnieuw verwoest door het Britse bombardement in 1807 en opnieuw herbouwd. In 1852 werd op het plein een marktgebouw voor 20 slagerswinkels gebouwd, dat er tot 1901 stond. Er waren ondergrondse garages rond het plein tot 1968, toen het autovrij werd door de uitbreiding van het voetgangersgebied Strøget. De studenten van de universiteit van Kopenhagen verlevendigden het en verlevendigen het nog steeds, soms was het ook overbevolkt. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een relatief rustige plek in Kopenhagen.

Gråbrødretorv: Plaats

Het plein ligt enigszins verscholen en is verbonden met Amagertorv en Skindergade door de Niels Hemmingsensgade, met de oostelijke Købmagergade door de Løvstræde en met de westelijke Klosterstræde door de Gråbrødrestræde. Met 3.510 m² is het plein ook niet overdreven groot. Kleurrijke huisgevels kenmerken het, en een grote plataan domineert het centrum. Niet ver daarvandaan staat een granieten fontein van de architect Søren Georg Jensen, die in 1971 werd ingehuldigd. Op het plein zijn veel restaurants die in de zomer buiten serveren, en er worden ook kleine openluchtconcerten gehouden, bijvoorbeeld door het Copenhagen Jazz Festival.

Opmerkelijke gebouwen op Gråbrødretorv

De huizen aan de zuidkant van Gråbrødretorv werden gebouwd na de brandramp van 1728, die aan de westkant na het Britse bombardement van 1807. Huis nr. 8 bood vroeger onderdak aan de leerlingen van de Sint-Pietersschool, die later naar Larslejsstræde verhuisde en daar nu nog steeds is gevestigd.