1. Home
  2.  › 
  3. Denemarken
  4.  › 
  5. Kopenhagen

Amalienborg Paleis

De residentie van de Deense koninklijke familie

De Deense koninklijke familie huist in de vier rococopaleizen, die precies hetzelfde zijn. De beroemde ceremoniële wisseling van de wacht vindt hier elke dag om 12 uur plaats en mag u niet missen.

Amalienborg Paleis

Het eerste Amalienborgpaleis werd voltooid in 1673 en was een lustpaleis van Frederik III, koning van Denemarken en Noorwegen, voor zijn vrouw Sophie Amalie van Brunswijk-Lüneburg. Sophie Amalie, die bekend stond om haar weelderige levensstijl ondanks de krappe staatsfinanciën in die tijd, woonde er met een weelderige hofhouding en hofceremonieel tot haar dood in 1680. Zij was dus een typische vertegenwoordiger van de aboslutistische vroegbarokke tijdgeest die in die tijd onder de adel heerste. In 1689 brandde het gebouw volledig af, een woestenij achterlatend. Tegenwoordig bestaat het nieuwe Paleis Amalienborg uit vier paleisgebouwen, is het de stadsresidentie van Kopenhagen van de Deense koningin Margrethe II en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Deense hoofdstad.

De bouw van de vier paleizen onder Frederik V.

De plaats van het huidige Amalienborgpaleis ligt aan de waterkant van de smalle zeestraat die het eiland Amager van het vasteland scheidt, waardoor het een gunstige en centrale bouwplaats was voor de Deense hoofdstad. In het midden van de 17e eeuw plande koning Frederik V de aanleg van een representatieve paradeplaats met een zichtas naar de prominente marmeren kerk van de stad. Het maakte deel uit van een grootschalig project om een nieuwe barokke stadswijk naar Frans model te bouwen, die ook de naam van de koning zou dragen: Frederikstadt. Hij vond geschikte bouwgrond voor zijn project op het braakliggende terrein van het afgebrande Amalienborgpaleis, maar het ontbrak hem aan de nodige financiële middelen. Daarom schonk hij het braakliggende land aan vier rijke edellieden, maar onder de voorwaarde dat er vier rococopaleizen zouden worden gebouwd volgens de plannen van de hofarchitect Nikolei Eigtved. Zo ontstond het huidige paleisensemble rond een achthoekig plein, waarvan het midden wordt opgesierd door een ruitermonument voor koning Frederik V. De paleizen zijn ook genoemd naar de vier families die destijds het bod wonnen: Palais Schack, Palais Moltke, Palais Brockdorff en Palais Levetzau.

De functie van de verschillende paleizen vandaag

Palais Schack en Palais Brockdorff zijn nu residenties van de koninklijke familie en zijn niet toegankelijk voor toeristen. Zij dienen in de eerste plaats als winterresidentie, aangezien de koningin haar residentie in de zomer naar het ongeveer 30 kilometer verder gelegen Frederiksborg Paleis verhuist. Palais Moltke herbergt enkele studiezalen en doet tevens dienst als gastenverblijf voor de koninklijke familie, maar het kan gedeeltelijk worden bezocht tijdens rondleidingen wanneer de koninklijke familie afwezig is. Het paleis is vooral bekend om de Ridderzaal of Grote Zaal, waar de Koningin regelmatig hooggeplaatste gasten ontvangt en die wordt beschouwd als een van de mooiste Rococo-creaties. Deze zaal kan ook bezocht worden, vooral in de zomer. Op de benedenverdieping van Palais Levetzau is een museum gewijd aan de geschiedenis en het dagelijkse leven van de Deense koninklijke familie: Naast twee koninklijke studiezalen wisselen hier verschillende speciale tentoonstellingen elkaar af, bijvoorbeeld over de jurken van de koningin of de koninklijke correspondentie.

De aanblik op de middag: de wisseling van de wacht

Een bekend schouwspel in Amalienborg is de dagelijkse wisseling van de wacht, die ook buiten het terrein kan worden bijgewoond. De koninklijke lijfwacht marcheert om 11.30 uur van paleis Rosenborg door de stad naar Amalienborg om daar om 12.00 uur de wacht te wisselen. De wisseling van de wacht is het spectaculairst wanneer de koningin zelf in het gebouw aanwezig is, herkenbaar aan het wapperen van de Deense nationale vlag boven het kasteel. Tijdens deze "wisseling van de koninklijke wacht" marcheren tientallen soldaten in parade-uniform en begeleid door een muziekkorps over het achthoekige centrale plein. Indien alleen een kroonprins, de prins-gemaal of de zuster van de koningin, prinses Benedikte, in het kasteel aanwezig is, vindt de zogenaamde "wisseling van de luitenant-garde" plaats met een kleiner regiment. Als geen van deze koninklijke persoonlijkheden aanwezig is, is er alleen de "wisseling van de paleiswacht" met een paar soldaten en zonder muziek. Het is daarom de moeite waard zich op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van de koninklijke familie alvorens aan het bezoek aan Amalienborg te beginnen. Dit kan u ook de gelegenheid geven een glimp op te vangen van de passerende koningin zelf.