York

Uw reisgids voor York
York is een kleine stad aan de samenvloeiing van de rivieren Ouse en Foss met een bijna volledig bewaard gebleven middeleeuwse stadsmuur. De Noord-Engelse stad heeft veel bezienswaardigheden, waaronder de middeleeuwse kathedraal York Minster en het kronkelende oude stadscentrum.

York ligt in het hart van Noord-Engeland in het graafschap North Yorkshire aan de samenvloeiing van de rivieren Ouse en Foss. De stad is met de rest van het land verbonden door een goed ontwikkeld transportnetwerk en ligt op slechts twee uur met de trein van Londen.

De oorsprong van York gaat terug tot 71 na Christus, toen de Romeinen een fort bouwden aan de rivier de Ouse, die ze Eboracum noemden. Door de eeuwen heen ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk religieus centrum, vooral in het Victoriaanse tijdperk, en veel van de historische locaties en gebouwen van York weerspiegelen vandaag de dag dit religieuze erfgoed.

Het meest indrukwekkende gebouw is York Minster, een van de grootste gotische kathedralen in Noord-Europa. De bouw begon in de 13e eeuw en duurde meer dan 250 jaar. De kathedraal herbergt een indrukwekkende collectie middeleeuwse gebrandschilderde ramen en een ondergrondse tentoonstelling die de 2000-jarige geschiedenis van de stad vertelt.

Een ander belangrijk kenmerk van York zijn de middeleeuwse stadsmuren, de best bewaarde in Engeland. De muren zijn ongeveer 3,4 kilometer lang en bieden een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving.

De oude binnenstad van York herbergt talloze historische gebouwen, waaronder het middeleeuwse stadshuis Merchant Adventurers' Hall en Barley Hall, een gerestaureerd huis uit de 15e eeuw, evenals de Shambles, een pittoresk straatje met overhangende vakwerkhuizen dat nu een populaire toeristische attractie is.

De stad staat ook bekend om het JORVIK Viking Centre, dat de geschiedenis van de Vikingen in York tot leven brengt door middel van tentoonstellingen en reconstructies. Het National Railway Museum, het grootste spoorwegmuseum ter wereld, toont de geschiedenis van de spoorwegen in Groot-Brittannië.

Waar is York?

York is een stad in het Verenigd Koninkrijk. Het ligt ongeveer 279 km noorden van de hoofdstad Londen. York heeft een bevolking van ongeveer 208.000.

Steden in de buurt van York

35 km
111 km
119 km
146 km
172 km
173 km
260 km
279 km
293 km
296 km
298 km