1. Home
  2.  › 
  3. Zweden
  4.  › 
  5. Göteborg

Skansen Kroon

17e eeuwse verdedigingswerken

Op de Risåsberg van Göteborg in de trendy wijk Haga staat een van de herkenningspunten van de West-Zweedse metropool: Skansen Kronan, de verdedigingstoren van een vestingwerk uit het einde van de 17e eeuw.

Reeds rond 1650 werden op bevel van Gustav II Adolf en onder leiding van Olof Örnehufvud en Johan Wärnschiöldh de eerste vestingwerken op de berg gebouwd, die tegelijkertijd werd ontgonnen om een beter uitzicht en een vrij schootsveld te hebben in geval van verdediging. In die tijd was er een onmiddellijke dreiging van het Deense Rijk; van 1655 tot 1660 waren er twee oorlogen tussen Denemarken en Zweden die de geschiedenis zouden ingaan als onderdelen van de Tweede Noordse Oorlog en die het machtsevenwicht in het Noord- en Oostzeegebied zouden herverdelen.

Göteborg lag door zijn ligging recht tegenover Denemarken en bevond zich daarom in een bijzonder kwetsbare positie die om strategische redenen koste wat kost moest worden vastgehouden (de stad aan de oever van de Göta älv was dus lange tijd de enige toegang van Zweden tot het Kattegat, aangezien zowel de gebieden ten zuiden als ten noorden deel uitmaakten van de Deens-Noorse conglomeraatstaat). In 1687 keurde de Zweedse koning Karel XI de nieuwe plannen van Erik Dahlbergh voor Göteborg goed, die voorzagen in een fortificatie met twee redoutes: de prominente Skansen Kronan, d.w.z. de kroonredoute, en de iets lagere Skansen Westgötha Leijon(West-Gotische Leeuw), tegenwoordig Skansen Lejonet, de leeuwenredoute; daarnaast machtige beschermingsmuren en een gracht.

Van Skansen Kronan rest alleen nog de machtige verdedigingstoren, die nu de naam van het hele complex heeft aangenomen. De toren heeft een achthoekig grondplan met afwisselend kortere en langere zijden en bestaat uit vier verdiepingen. Op de eerste verdieping waren soldaten ondergebracht, werden kanonskogels gegoten en - een gevaarlijk mengsel - buskruit opgeslagen. Op de verdiepingen twee en drie stonden kanonnen opgesteld om vanuit in totaal 40 openingen op twee niveaus te vuren; de vierde verdieping was uitgerust met schietgaten voor artillerie. Na de voltooiing ervan werden tot 27 kanonnen in de redoute gestationeerd. De muren zijn tot zeven meter dik en opgetrokken uit veldsteen; de bovenste afwerkingen waren van graniet. Sinds 1697 vormt een vergulde, houten kroon (die verschillende malen is vervangen en opnieuw is ontworpen) de top van het 33 meter hoge gebouw, dat al van verre zichtbaar is.

Tot het begin van de 18e eeuw was er een versterkte doorgang van de voorste redoute, aan beide zijden beschermd door grachten, naar de beveiligde Göteborg zelf en naar andere verdedigingsgebouwen zoals het bastion Christina Regina (genoemd naar koningin Christina, dochter van Gustav II Adolf); in de loop van de afbraak van de stadsmuur en verdedigingswerken en de ontwikkeling van het gebied met de typische nederzettingshuizen van de streek - beneden van massieve steen, boven van het veel gunstiger hout - verdween ook deze caponnière. De Kronenschanze was nooit betrokken bij oorlogsconflicten.

In 1839 werd de koninklijke poort van Skansen Kronen afgebroken; in de plaats daarvan kwam een ingang die nu nog bestaat en versierd is met twee stenen leeuwen. In 1854 werd het gebouw tijdelijk gebruikt als gevangenis toen 200 gevangenen van Marstrand hierheen werden overgebracht. In 1874 begonnen de inwoners van Göteborg Skansen Kronan te gebruiken als noodopvang omdat de bouwactiviteit van de snel groeiende havenstad niet voldoende was om alle inwoners een dak boven het hoofd te bieden.

Vanaf 1900 onderging Risåsberg een gedaanteverandering: de redoute werd gerenoveerd, overbodige gebouwen werden afgebroken, nieuwe paden werden aangelegd en er werd begonnen met de beplanting, wat in 1912 culmineerde in de aanleg van het twee hectare grote Skansparken, of Redoubt Park, dat Skansen Kronan omringt en door zowel Gotenburgers als bezoekers van de stad wordt gebruikt voor wandelingen en picknicks. In het torengebouw zelf werd in 1904 een militair museum met uniformen en historische wapens geopend. In 1925 kocht de stad Risåsberg van de Zweedse staat; Skansen Kronan zelf wordt echter als Byggnadsminne (ruwweg: bouwmonument) geëxploiteerd door het beheer van staatseigendommen. Na 100 jaar werd het militair museum in 2004 gesloten; de tentoongestelde stukken zijn opgeslagen in de opslagruimte van het stedelijk museum.

Skansen Kronan is momenteel een populaire excursiebestemming, met een café in het voormalige soldatenkwartier aan de voet van de toren, dat nu populair is bij wandelaars. Het uitzicht vanaf de Schanzenberg over de stad biedt een prachtig uitzicht op het prestigieuze handelscentrum, maar ook op de meer ontspannen oude binnenstad van Haga, waar studenten, kunstenaars, doorsnee Göteborgers en bezoekers door de uitgebreide voetgangerszone slenteren, koffie drinken en genieten van de sfeer van een grotendeels bewaard gebleven 17e- en 18e-eeuws stadsensemble. Het gebouw zelf dient als een uitzonderlijke locatie voor evenementen. Naast de gewone rondleidingen in het Duits, Engels en Zweeds, kunnen voor groepen mensen thematische rondleidingen over de geschiedenis van de redoute, over "misdaad en straf", over de onderwereld van Göteborg of over militaire zaken in deze talen worden geboekt. De museumwinkel van Skansen Kronan bevindt zich op Haga Nygata 10E midden in de gelijknamige stadswijk, waar kaartjes kunnen worden gekocht en meer informatie over het complex kan worden verkregen onder het genot van een Zweedse koffie.