1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. München

Residentie München

Residentie en regeringszetel van de Beierse hertogen, keurvorsten en koningen
Wie een uitstapje wil maken naar de Beierse monarchie in München, kan terecht in paleis Nymphenburg in het westen van de Beierse hoofdstad. Naast het enorme paleisgebouw trekt het prachtige park ook elk jaar enkele 100.000 bezoekers uit de hele wereld.

Een kunstwerk van stilistische tijdperken

In de loop der tijden hebben voortdurende toevoegingen en verbouwingen een gebouwencomplex doen ontstaan dat zich onderscheidt door een aantal architectonische stijlelementen. Met name de kamers weerspiegelen de smaak van de Renaissance, de vroege Barok, het Rococo, het Classicisme en het Historicisme.

De eigenaars van het Huis Wittelsbach, die opklommen van hertogen tot keurvorsten en later koningen, hechtten de grootste waarde aan de materiële en artistieke kwaliteit van de binnenhuisinrichting. Omdat de meubels, wandtapijten, schilderijen en beeldhouwwerken op hun oorspronkelijke plaats zijn gelaten, geeft het Residenzmuseum als weinig andere paleizen een levendig beeld van die periode. Ook de talrijke binnenhoven, zoals het Kapellenhof of het Grottenhof, zijn de moeite waard.

Andere bezienswaardigheden van de prachtige Residenz

Naast het Residence Museum kunnen bezoekers genieten van een aantal andere hoogtepunten op het landgoed. In het Schatmuseum zijn meer dan 1200 waardevolle voorwerpen te bezichtigen in tien zalen op de begane grond. Ivoren werken, kristallen figuren, edelsmeedwerk en krooninsignes maken evenzeer deel uit van de tentoonstelling als liturgische voorwerpen en reliekhouders.

Een uniek kunstwerk van de Beierse Rococo is het Cuvilliés Theater. Het werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw en is een echte blikvanger met zijn wit-rood-gouden theaterruimte en rijke ornamentele en figuratieve versieringen. Uit de 19e eeuw, aan de andere kant, komt de

De Allerheiligen-Hofkirche dateert uit de 19e eeuw, maar de voorgevel is ontworpen in romaans-gotische stijl. Tegenwoordig wordt het gebruikt als concertzaal. Aan het eind van het bezoek is het de moeite waard een wandeling te maken door de hoftuin, die vanaf 1613 voortdurend werd uitgebreid. In het sierlijke park ontdekken wandelaars fonteinen, moerbeibomenpaden en ronde tempels.