Vrijheidsbeeld (New York)

  1. Home
  2.  › 
  3. Verenigde Staten van Amerika
  4.  › 
  5. New York

Het Vrijheidsbeeld op Liberty Island in de haven van New York is een van de beroemdste monumenten in de Verenigde Staten en een symbool van vrijheid en welkom voor immigranten. Het werd ingewijd in 1886 en was een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten. Het standbeeld trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld die de historische betekenis en iconische status ervan bewonderen.

Het Vrijheidsbeeld werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi en in 1884 als geschenk aan de Verenigde Staten aangeboden om de vriendschap tussen beide naties en de gedeelde waarden van vrijheid en democratie te symboliseren. Het standbeeld werd in 1886 ingehuldigd en is sindsdien een kenmerkend herkenningspunt van New York City en de Verenigde Staten.

Het beeld stelt de Romeinse godin Libertas voor met in haar rechterhand een fakkel, die het licht van de vrijheid symboliseert. In haar linkerhand houdt ze een tablet met de datum van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Aan haar voeten liggen gebroken kettingen die de bevrijding van onderdrukking en tirannie symboliseren.

De populariteit van het Vrijheidsbeeld komt voort uit zijn historische betekenis en iconische status als symbool van vrijheid en Amerikaanse waarden. Elk jaar trekt het standbeeld miljoenen bezoekers uit de hele wereld om het indrukwekkende beeld en de bijbehorende geschiedenis en symboliek te bewonderen.

Bezoekers kunnen het Vrijheidsbeeld bereiken per veerboot, die vertrekt vanuit Battery Park in Manhattan en Liberty State Park in New Jersey. De veerboot brengt bezoekers ook naar het nabijgelegen Ellis Island, dat ooit de belangrijkste toegangspoort was voor immigranten naar de Verenigde Staten en waar nu het Ellis Island National Museum of Immigration is gevestigd.