1. Home
  2.  › 
  3. Italië

Turijn

Uw reisgids voor Turijn
Turijn, de hoofdstad van de regio Piemonte in het noordwesten van Italië, wordt beschouwd als een van de culturele centra van het land. Bekend om zijn barokke architectuur, zijn ruime pleinen en lanen en zijn geschiedenis in de auto-industrie als de thuisbasis van Fiat, straalt Turijn een unieke mix van traditie en innovatie uit.

Turijn - stad van auto's en barok

De stad is schilderachtig gelegen aan de voet van de Alpen en aan de rivier de Po, waardoor het een indrukwekkende natuurlijke achtergrond heeft. Turijn was in 1861 de eerste hoofdstad van Italië en speelde een centrale rol in de eenwording van het land. Deze historische betekenis wordt weerspiegeld in de vele paleizen, pleinen en kerken die het stadsbeeld kenmerken.

Tegenwoordig staat Turijn bekend om zijn levendige kunst- en cultuurscene. Musea zoals het Egyptisch Museum, het op één na grootste in zijn soort buiten Egypte, en de Galerie voor Moderne Kunst getuigen van de culturele diversiteit en historische betekenis van de stad. Het Turijnse filmmuseum op de opvallende Mole Antonelliana trekt filmliefhebbers van over de hele wereld.

Naast kunst en cultuur is Turijn ook een centrum voor onderwijs en onderzoek met verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten. De invloed van de Universiteit van Turijn, een van de oudste van Italië, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een dynamisch studentenleven en heeft innovatie en ondernemerschap in de regio bevorderd.

De culinaire scene van de stad is ook opmerkelijk, met een verscheidenheid aan restaurants met lokale Piemontese specialiteiten. Turijn is ook de bakermat van het aperitief en de thuisbasis van de beroemde Bicerin, een traditionele warme drank gemaakt van koffie, chocolade en room.

Turijn is nog steeds een belangrijk economisch centrum, vooral in de auto-, luchtvaart- en designsector. Ondanks de modernisering bewaart de stad zorgvuldig haar culturele erfgoed, waardoor het een fascinerende bestemming is voor bezoekers van over de hele wereld.

Het Palazzo Reale in het centrum van Turijn is een meesterwerk van barokke architectuur en diende als koninklijke residentie van de Savoie-dynastie.

Bezienswaardigheden in Turijn

Wat is er te zien in Turijn? De belangrijkste bezienswaardigheden op een rij:

  1. Mole Antonelliana: Dit opvallende gebouw is een herkenningspunt van Turijn en huisvest het Nationaal Filmmuseum. Er is een uitkijkplatform op de Mole met een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omliggende Alpen.
  2. Egyptisch Museum (Museo Egizio): Dit museum is een van de belangrijkste in zijn soort en herbergt een uitgebreide collectie Egyptische kunst en artefacten. Het is het oudste Egyptologische museum ter wereld en het op één na belangrijkste na dat in Caïro.
  3. Palazzo Reale: Het Koninklijk Paleis van Turijn was de historische residentie van de Savoie-dynastie. De prachtige zalen en uitgestrekte tuinen weerspiegelen de macht en rijkdom van de Italiaanse koninklijke familie.
  4. Basilica di Superga: Deze imposante basiliek ligt op een heuvel aan de rand van Turijn en biedt een spectaculair uitzicht over de stad. Het staat bekend om zijn barokke architectuur en de koninklijke crypte waar leden van het Huis van Savoye begraven liggen.
  5. Parco del Valentino: Dit openbare park is een van de favoriete ontmoetingsplaatsen voor inwoners en bezoekers van de stad. Met zijn tuinen, het middeleeuwse dorp, het Castello del Valentino en de oevers van de Po biedt het een schilderachtige omgeving in het hart van de stad.
  6. Museo dell'Automobile: Turijn is de thuisbasis van Fiat en het Automobielmuseum vertelt het verhaal van de auto met een indrukwekkende collectie historische voertuigen. Een must voor autofans.
  7. Piazza San Carlo: Dit centrale plein is het hart van de stad en wordt vaak de "woonkamer van Turijn" genoemd. Omringd door historische cafés en barokke gevels is het een elegante plek om het stadsleven te observeren.
  8. Castello del Valentino: Nog zo'n prachtig kasteel waarin nu de faculteit architectuur van de universiteit van Turijn is gehuisvest. De tuinen en het kasteel zijn voorbeelden van barokke architectuur en worden af en toe geopend voor openbare evenementen.

Waar is Turijn?

Turijn is een stad in Italië. Het ligt ongeveer 525 km noordwesten van de hoofdstad Rome. Turijn heeft een bevolking van ongeveer 871.000.

Steden in de buurt van Turijn

106 km
122 km
125 km
144 km
146 km
147 km
150 km
152 km
155 km
155 km
162 km