Rostock

Uw reisgids voor Rostock
De grootste stad van Mecklenburg-Vorpommern is levendig en vol contrasten: grote straatassen, moderne gebouwen, smalle steegjes, gotische bakstenen gebouwen, patriciërshuizen zoals het Kerkhoffhaus, een stadshaven en vooral de adem van de verre wereld die begint in de haven van Warnemünde, 14 kilometer verderop. De Hanzetijd kenmerkt het stadsbeeld vandaag de dag nog steeds: Hanzesteengotiek en de universiteit getuigen nog steeds van de pracht en praal van vervlogen tijden: de universiteit is de oudste van Noord-Europa en werd opgericht als onderwijscentrum van de Hanze. Tegenwoordig leeft de stad van de haven en het toerisme: elk jaar komen er 400.000 cruisetoeristen en 2,2 miljoen veerbootpassagiers naar de stad.

De grootste stad van Mecklenburg-Vorpommern is levendig en vol contrasten: grote straatassen, moderne gebouwen, smalle steegjes, gotische bakstenen gebouwen, patriciërshuizen zoals het Kerkhoffhaus, een stadshaven en vooral de adem van de verre wereld die begint bij de haven in Warnemünde, 14 kilometer verderop.

Tot op de dag van vandaag is het stadsbeeld getekend door de Hanzetijd. Als onderdeel van deze machtige handelsvereniging dreven de inwoners van Rostock vooral handel met Scania, dat toen in Zuid-Zweden lag, en Denemarken. De baksteengotiek van Hanze en de universiteit getuigen nog steeds van de pracht en praal uit het verleden: de universiteit is de oudste van Noord-Europa en werd gesticht als onderwijscentrum van het Hanzeverbond. Achter het stadhuis staan verschillende huizen met puntgevels in gotische stijl die de moeite van het bekijken waard zijn. De nationaal-socialisten gebruikten de haven en de scheepswerven voor militaire doeleinden. Rostock werd zo een belangrijke vestigingsplaats voor de wapenindustrie en een geliefd doelwit van geallieerde bombardementen, die de halve stad verwoestten.
Na de val van de Muur emigreerden veel burgers naar andere steden. Vandaag leeft de stad van de haven en het toerisme: 400.000 cruisetoeristen en 2,2 miljoen ferrypassagiers komen elk jaar naar de stad.

Waar is Rostock?

Rostock is een stad in Duitsland. Het ligt ongeveer 194 km noordwesten van de hoofdstad Berlijn. Rostock heeft een bevolking van ongeveer 209.000.

Steden in de buurt van Rostock

56 km
70 km
72 km
83 km
98 km
105 km
108 km
133 km
147 km
153 km
158 km
169 km