Mecklenburg-Vorpommern

  1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
Mecklenburg-Vorpommern heeft zich een vaste plaats verworven onder de populairste reisbestemmingen van Duitsland, vooral dankzij de uitnodigende landschappen rond het Mecklenburgse merengebied. Maar wie in het gebied tussen Müritz en Neustrelitz met de woonboot, de fiets of de wandelschoenen onderweg is, heeft lang niet alles van de deelstaat gezien. Dan zijn er nog de populaire Oostzee-eilanden Usedom en Rügen of de bezienswaardige hoofdstad Schwerin, om maar een paar andere hoogtepunten te noemen. Met authentieke kleine stadjes, de opkomende metropool Rostock en vooral zo'n 2000 kilometer kust heeft Mecklenburg-Vorpommern veel te bieden.

Bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern

De Oostzeestaat Mecklenburg-Vorpommern (MV), met zijn vele meren, heeft een groot aantal landschappelijke en culturele bezienswaardigheden die een reis naar MeckPomm tot een uiterst interessante ervaring maken. Daarnaast is er een reeks charmante badplaatsen en even charmante oude stadswijken in Schwerin, het "Versailles van Mecklenburg", evenals in Rostock, Ludwigslust, Wismar, Stralsund en andere MV-steden.

Tot de bezienswaardigheden van Mecklenburg-Vorpommern behoren enkele van de vele aristocratische residenties in de deelstaat. De waarschijnlijk meest bekende van deze woningen kan je zelfs in je zak steken sinds 2007: De afbeelding van het kasteel van Schwerin siert een van de speciale staatsmunten met een nominale waarde van twee euro. Het echte kasteel Schwerin op het kasteeleiland in het meer van Schwerin, centraal gelegen in de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, is een uitstekend voorbeeld van Romantisch Historicisme. Het imposante gebouw, waarvan de oorsprong teruggaat tot meer dan duizend jaar geleden, kreeg zijn huidige vorm in het midden van de 19e eeuw. De voormalige hertogelijke residentie is nu de zetel van het parlement van de MV-staat en doet ook dienst als museum.

Even spectaculaire paleisgebouwen, die ook met grote paleistuinen zijn gecombineerd, zijn onder meer te vinden in Neustrelitz en Ludwigslust.

Veel kleiner, maar niettemin een bezoek waard, vooral voor literatuurliefhebbers, is Villa Irmgard, gebouwd in 1906 in de badplaats Heringsdorf op het Oostzee-eiland Usedom. In de jaren 1920 was de Russische schrijver Maxim Gorky te gast in de neoklassieke villa direct aan zee. Sinds 1948 is het huis een gedenkplaats voor Maxim Gorky met permanente en speciale tentoonstellingen. Niet ver daarvandaan, in Ahlbeck, kunt u over de oudste pier van Duitsland 280 meter naar het meer wandelen.

De vele indrukwekkende natuurlijke schoonheden van het land worden gekenmerkt door een geheel andere charme. Bijvoorbeeld de krijtrotsen in het Nationaal Park Jasmund op het eiland Rügen, die niet in de laatste plaats vereeuwigd zijn door de werken van de vroeg-romantische schilder Caspar David Friedrich uit Greifswald. Natuurlijk is ook de oerwoudachtige Rostockse Heide ten noordoosten van Rostock, met een oppervlakte van 60 km2 het grootste kustbos van Duitsland, geweldig voor de natuur. Ook het licht heuvelachtige Mecklenburgs Zwitserland in de regio Teterow staat garant voor pure natuurrecreatie.

In Rostock zelf, de grootste stad van de deelstaat met 210.000 inwoners, zijn een wandeling door de oude binnenstad en een omweg naar de haven van de Hanzestad en de veerbootstad zeker de moeite waard. Hetzelfde geldt voor Stralsund: in de haven van Stralsund kunt u de marinegeschiedenis van dichtbij meemaken op het museumschip GORCH FOCK (I), dat in 1933 te water werd gelaten.