1. Home
  2.  › 
  3. Nederland
  4.  › 
  5. Amsterdam

Oude Kerk Amsterdam

Als u het oudste bewaard gebleven gebouw van de stad bezoekt, gaat u ver terug in de tijd naar de oorsprong van Amsterdam. De Oude Kerk bevindt zich in de wijk De Wallen.

In de 13e eeuw was hier een begraafplaats met een kleine houten kapel. In die tijd was Amstelredam een klein vissersdorp. Met de komst van de adellijke familie van Amstel, de bouw van het Kasteel van Amstel en de aanleg van dammen, werd in de tweede helft van de 13e eeuw op de plaats van de houten kapel een stenen gebouw opgetrokken, gewijd aan St. Nicolaas. In de 15e eeuw werd de Nieuwe Kerk, de kroningskerk van de Nederlandse koningen, gebouwd.

De Oude Kerk werd gebouwd als een imposante hallenkerk met drie beuken en wordt beschouwd als de eerste kerk van dit type in Nederland. Tot in de 16e eeuw vonden er uitbreidingen plaats, waaronder de Sebastiaanskapel.

In de 16e eeuw werd het interieur van de kerk door de beeldenstormers grotendeels vernield en heringericht voor de protestantse eredienst.

In de kerk bevinden zich de graven van ongeveer 10.000 Amsterdammers, waaronder dat van Rembrandts vrouw Saskia en dat van Kiliaen van Rensselaer, een van de stichters van New York.

In de jaren vijftig werd de Oude Kerk wegens bouwvalligheid gesloten. Na uitgebreide beveiligings- en renovatiewerkzaamheden kon de kerk vanaf 1999 weer regelmatig worden gebruikt. Naast de kerkdiensten is er een uitgebreid cultureel programma, variërend van concerten tot wisselende tentoonstellingen.