Nordstrand

  1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Sleeswijk-Holstein
  6.  › 
  7. Eilanden
Het eiland Nordstrand is een bedijkt schiereiland in het district Nordfriesland in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Tot 1987 was het eiland Nordstrand, dat voor de stad Husum ligt, een zuiver moeraseiland. Het Hallig Nordstrandischmoor behoort ook tot de gemeente Nordstrand.

Het schiereiland werd al in 1906/07 met het vasteland verbonden door de ongeveer 2,6 kilometer lange dam. De dam diende destijds uitsluitend ter bescherming van de kust en kon alleen bij eb door voetgangers worden overgestoken. In de jaren tussen 1933 en 1935 werd de dam eindelijk overstromingsvrij gemaakt. Sindsdien is het eiland Nordstrand met het vasteland verbonden door een weg van ongeveer 4,3 kilometer lang. De brug kan in alle seizoenen worden gebruikt, ongeacht het weer, via praktische hellingen. Sinds de Beltringharder Koog in 1987 werd voltooid, is Nordstrand een schiereiland met een zeer goede verbinding met het vasteland. Het populaire vakantieoord is aan drie kanten door de zee omgeven.

Nordstrand - het eiland in de Waddenzee

Het vakantie-eiland Nordstrand wordt beschouwd als het groene hart van de Waddenzee. Het schiereiland is te allen tijde bereikbaar via de Noordzeedijk. Een bezoek aan Nordstrand is in alle seizoenen de moeite waard. In de winter waait er een frisse wind over de dijk. Bezoekers kunnen wandelen over het bevroren wad en door wit besneeuwde landschappen. Vanuit de verte gloeien de vlammen van de Biike die op de kust branden. De pubs en theesalons zijn bijzonder gezellig op kille winterdagen. Een farizeeër of theepunch verwarmt wandelaars en trekkers. In de zomer is recreatie op het strand een prioriteit.

Kuren op het eiland Nordstrand

Op het rustige eiland Nordstrand laat men de stress en de hectiek van het leven op het vasteland achter zich. De heldere Noordzeelucht draagt bij tot ontspanning. Het zuurstofrijke zeeklimaat verhoogt de weerstand en het welzijn van het lichaam. Wandelingen verbeteren de bloedtoevoer naar de huid en wadlopen oefenen de bloedsomloop. Het eiland Nordstrand biedt de beste voorwaarden voor een geslaagd verblijf in een kuuroord. Kuren op het Noordzee-eiland worden het hele jaar door gepromoot. Het kuurcentrum van Nordstrand ligt in de wijk Norderhafen, direct achter de buitendijkse linie. Alle medische afdelingen bevinden zich daar onder één dak. Het gezondheidscentrum heeft een zwembad met een bubbelbad met 34 graden warm water, een koud bad en een sauna. Naast zeewater zijn de belangrijkste kuurmiddelen van Nordstrand inhalaties, massages en modderbehandelingen.

De gevarieerde geschiedenis van het eiland Nordstrand

Het Noord-Friese eiland Nordstrand heeft een rijk verleden. Tijdens een historische stormvloed op 16 januari 1362 kwamen grote delen van het eiland onder water te staan. Toch is het eiland in de loop der tijden steeds weer bedreigd door de zee. Nordstrand werd al in 1200 in documenten genoemd. In die tijd maakte het huidige schiereiland deel uit van een bedijkt schiereiland. De belangrijkste stad was het legendarische Rungholt. Volgens de gegevens in het aardeboek van Waldemar II waren er toen 59 kerken en kapellen op Nordstrand. De twee grote overstromingen in 1300 en 1362 gaven het eiland zijn hoefijzervorm. In de loop van de tijd hebben de eilandbewoners verschillende stormen meegemaakt, maar ze lieten zich er niet door afschrikken. Tegenwoordig maakt het schiereiland Nordstrand deel uit van het Nationaal Park Waddenzee Sleeswijk-Holstein.

Nordstrand - Eiland in het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee

Het Nationaal Park Sleeswijk-Holstein Waddenzee is aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. De unieke combinatie van duinen, kwelders, stranden, Halligen en eilanden is wat het natuurpark zo charmant maakt. Een bijzonder beschermd natuur- en cultuurlandschap wacht om ontdekt te worden. Een bezoek aan het nationale park is een van de hoogtepunten van een vakantie in Sleeswijk-Holstein. De Waddenzee wordt beschouwd als een dynamisch landschap dat voortdurend verandert onder invloed van de getijden. Getijdenstromingen en getijdenpaden doorkruisen het uitgestrekte wad en de zacht glooiende zandstranden. Dichte zeegrasvelden, mosselbanken en het wad bieden onderdak en voedsel voor vele dieren. De bloeiende schorren in de dijkuiterwaarden zijn bezienswaardig. Duinen en witte stranden wisselen elkaar af in het gevarieerde landschap. Elk jaar gebruiken miljoenen trekvogels de Waddenzee als rustplaats tijdens hun tussenstop op weg naar het zuiden.

Een bijzondere ervaring - de wadlooptocht

Een wandeling op de zeebodem is een van de beste manieren om het landschap te ontdekken. De getijden wisselen om de zes uur. Door de wisselende waterstanden is een wandeling tot ver in het wad in elk jaargetijde mogelijk. Bovendien kunnen tijdens een wadlooptocht andere eilanden en Halligen worden ontdekt. Onder begeleiding van een getrainde waddengids beleven de gasten een uniek natuurverschijnsel. Het geroep van de vogels wordt onderbroken door het gekraak van de modder. Enorme zwermen vogels trekken over de uitgestrekte horizon. Waadvogels rennen over de droge zeebodem op zoek naar mosselen en wormen. Tijdens een wandeling over het wad halen lichaam en geest diep adem. Met een beetje geluk ziet u zelfs platvis. Als de zee zich bij eb terugtrekt, spoelen mosselen, krabben en zeesterren aan op de kust. Zeehonden kunnen ook van verre worden waargenomen, zonnebadend op een zandbank.

De farizeeër werd uitgevonden op Nordstrand

Een van de culinaire specialiteiten van het eiland Nordstrand is de zogenaamde farizeeër. Deze populaire drank wordt het hele jaar door geserveerd in de restaurants en cafés van het eiland. Volgens de overlevering is de beroemde farizeeër in de 19e eeuw ontstaan op het Noord-Friese eiland Nordstrand. In die tijd stond de ascetische pastoor Georg Bleyer aan het hoofd van de eilandparochie. In zijn aanwezigheid dronken de Friezen nooit alcohol. Maar toen de boer Peter Johannsen zijn zesde of zevende kind liet dopen, wilden de dorpelingen op de gelegenheid proosten met een alcoholisch drankje. Ze gebruikten een truc en bereidden de eerste Farizeeër voor. De roomtopping voorkomt dat de rum in de hete koffie verdampt en de koffiespecialiteit ruikt niet naar alcohol. Bij de doop kreeg de pastoor natuurlijk een koffie zonder alcohol met room. Terwijl de stemming om hem heen steeds vrolijker werd, ontstond er achterdocht in hem. Hij vergeleek zijn gelovigen met andere beroemde huichelaars en riep: "Jullie Farizeeërs!" Zo komt de Oost-Friese nationale drank aan zijn naam. De verse vis komt vers van de kotter op het eiland Nordstrand. Verse krabben, goudgele zandschotsen en vers belegde broodjes vis staan dagelijks op het menu in de restaurants van het eiland. Tot de heerlijke specialiteiten van het eiland Nordstrand behoren ook zelfgemaakt gebak en malse dijkenkaas.

Ontdek de omgeving van Nordstrand tijdens excursies

Er is nooit een saai moment op het eiland Nordstrand. Naast rust, ontspanning en een goed klimaat heeft het kleine eiland vele interessante excursies te bieden. Gasten ontdekken de traditionele pottenbakkerskunst tijdens een bezoek aan de Nordstrand pottenbakkerij. Een bezoek aan de schapenboerderij Baumbach is leuk voor ouders en kinderen. Boottochten brengen u naar het buureiland Pellworm en naar de eilanden Amrum en Sylt. Het Halligen Hooge, Gröde en Nordstrandischmoor kunnen ook per boot worden ontdekt. Een paardenkoets brengt u naar de Hallig Südfall. Tijdens een boottocht kunnen de zeehondenbanken van dichtbij worden bekeken. Fiets rond het natuurgebied Beltringharder Koog. Wie na de rust op het eiland Nordstrand van een ander tempo wil genieten, kan gaan winkelen en een culturele tour door Husum maken. Voor de gezondheidsbewuste en spa-vakantiegangers is een bezoek aan het Nordstrand Health Centre een aanrader.

Nordstrand bereiken

Het eiland Nordstrand is gemakkelijk bereikbaar met de auto en de trein. Als u met de auto komt, neemt u de A23 naar Heide en vervolgens de B5 via Husum naar Nordstrand. U kunt ook de A7 richting Sleeswijk-Schuby nemen in de richting van Husum. Er zijn regelmatige treinverbindingen van de Deutsche Bahn vanuit alle Duitse steden naar Husum. Er zijn busverbindingen van Husum station naar Nordstrand.