9/11 Herdenkingsmuseum

Het National September 11 Memorial & Museum, vaak het 9/11 Memorial Museum genoemd, is een gedenkteken en museum in New York City gewijd aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de bomaanslag op het World Trade Center in 1993. Het is gelegen in het Financial District van Manhattan op de plaats van het voormalige World Trade Center.

Het 9/11 Memorial Museum is een plaats van herinnering, bezinning en educatie die de gebeurtenissen van 11 september en de gevolgen daarvan voor de wereld documenteert en overbrengt. Het gedenkteken bestaat uit twee enorme waterbassins die zijn gebouwd op de plaats van de voormalige tweelingtorens van het World Trade Center. De bassins zijn omgeven door een plaat waarop de namen van de bijna 3000 mensen die bij de aanslagen zijn omgekomen, zijn gegraveerd. De zogenaamde "Overlevingsboom", een Callery-peer die na de aanslagen uit het puin werd gered en op de plek werd herplant, staat symbool voor veerkracht en vernieuwing.

Het museum zelf toont een verscheidenheid aan artefacten, foto's, video- en geluidsopnamen en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers, die een diepgaand inzicht geven in de gebeurtenissen en de gevolgen ervan voor mens en maatschappij. Er worden ook educatieve programma's, lezingen en evenementen aangeboden om het begrip en de herinnering aan de aanslagen te bevorderen.

De populariteit van het 9/11 Memorial Museum komt voort uit het belang ervan als plaats om een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit de recente geschiedenis te herdenken en te verwerken. Het trekt bezoekers uit de hele wereld die de slachtoffers willen herdenken, hun verhalen willen horen en de impact van de aanslagen op de wereldgemeenschap willen begrijpen.