1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Straatsburg

Musée de l'Oeuvre Notre-Dame

Het museum van de vrouwenopvang in Straatsburg

De Duitse naam van het Musée de l'Oeuvre Notre-Dame in Straatsburg is "Frauenhausmuseum". Het is mogelijk dat de naam sommige bezoekers van Straatsburg het verkeerde idee geeft dat dit museum een instelling is die zich richt op de rechten van de vrouw. In feite verwijst de naam naar de oorsprong van de instelling als een herdenkingsplaats voor het werk van de Bauhütte, die verantwoordelijk was en is voor de bouw en het onderhoud van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Straatsburg, die in het Frans "Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg" wordt genoemd.

Het museum vertelt de geschiedenis van de laatst gedocumenteerde bouwloge, die aan het eind van de 13e eeuw werd opgericht als een vereniging van bouwkundigen die verantwoordelijk waren voor de bouw van de kathedraal. Niet alleen voor historici is het van fundamenteel belang dat in het museum talrijke bouwtekeningen en onderdelen van de kathedraal worden bewaard, waarmee de geschiedenis van het oriëntatiepunt van Straatsburg levendig wordt. Het is voor de bezoeker ook buitengewoon opwindend zich te kunnen vergapen aan afbeeldingen, wandversieringen en andere artefacten van het machtige heilige gebouw die anders waarschijnlijk in tijden van oorlog en revolutie zijn vergaan.

Het museum, dat in de onmiddellijke nabijheid van de Liebfrauenmünster op de Place der Chateau ligt en in 1931 werd geopend, presenteert zijn collecties in een laatmiddeleeuws gebouw. Het gebouw met dubbele vleugels, dat wordt gecompleteerd door een gotische tuin, diende lange tijd als administratieve zetel van de Bauhütte. Niet alleen culturele voorwerpen die verband houden met de kathedraal zijn er te bewonderen, maar ook overeenkomstige museumstukken uit andere kerken, kapellen en kloosters, alsmede uit synagogen in de Elzasstreek. Daartoe behoort het glas-in-loodraam "Het hoofd van Christus van Weissenburg" (11e eeuw). Naast het sacrale gedeelte biedt het museum ook verschillende collecties van de rijke kunst van de Boven-Rijnstreek. Van bijzonder belang is de gemeentelijke collectie van indrukwekkende schilderijen, waaronder Hans Baldung's "Zelfportret" (1526) en "De heiligen Catharina en Maria Magdalena" (ca. 1440) van Konrad Witz.