1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Fulda

Kinderacademie Fulda (KAF)

Een van de hoogtepunten van de stad Fulda is zeker de Kinderacademie, kortweg KAF.

Geschiedenis

Naar het voorbeeld van het Children's Museum in Boston hebben Helen Bonzel en haar man dit museum in 1991 als particulier initiatief opgericht, wat tot dan toe uniek was in Duitsland. Om het project op een breder vlak bij zijn ontwikkeling te betrekken, werd in 1991 een vereniging ter bevordering van de Kinderakademie Fulda opgericht, waarvan Helen Bonzel als directrice voorzitter was.

Het kindermuseum is gevestigd in de Mehlerstraße 8 in een voormalig industriegebouw uit de jaren 1960. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 2.000 vierkante meter en kan bogen op een gemiddelde van ongeveer 50.000 bezoekers per jaar. Onder de gasten bevinden zich gezinnen met kinderen, maar ook hele schoolklassen. Wat vooral aanspreekt is dat het KAF een museum is - niet alleen - voor kinderen, waar participatie de hoogste prioriteit heeft.
In 1998 ontving Helen Bonzel de medaille van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland en in 2001 de Goethe-plaquette van het Hessische Ministerie van Wetenschap voor haar inzet voor het onderwijs.

De Kinderacademie zelf heeft ook verscheidene onderscheidingen ontvangen, zoals het predikaat "Een van de 365 monumenten in het land van ideeën" of de "Future Youth Culture Award of the PWC Foundation". In 2014 ontvingen de oprichtster en haar man de cultuurprijs van de stad Fulda, en twee jaar later kregen ze de Hessische Orde van Verdienste voor hun vrijwillige inzet. Aangezien de Kinderacademie een instelling zonder winstoogmerk is, is zij afhankelijk van giften.

Concept

De Kinderacademie heeft zich tot taak gesteld kinderen vanaf 3 jaar spelenderwijs dichter bij kunst, wetenschap en technologie te brengen. Aan de ene kant is het een museum, aan de andere kant een onderwijsinstelling, d.w.z. een academie. De afkorting KAF staat niet alleen voor Kinder-Akademie Fulda, maar ook voor het leidende principe van het museum: Kom, probeer het uit en onderzoek.

In het academiegedeelte worden workshops op het gebied van kunst en wetenschap aangeboden voor kinderen en jongeren onder professionele begeleiding - voornamelijk tijdens de Hessische schoolvakanties. Het motto is: leren met plezier.
Bovendien scoort de Kinderacademie met verschillende tentoonstellingen en thema's die niet alleen bedoeld zijn om te bewonderen en te bekijken, maar ook om aan te raken, uit te proberen en mee te experimenteren.
Naast de permanente tentoonstellingen, die gekenmerkt worden door interactieve zaken zoals 3-D objecten, microscopen en spiegels, maar ook de door Pierre Andrès gerunde knikker, vindt de bezoeker er altijd interessante tijdelijke tentoonstellingen die ook bedoeld zijn voor kinderen van de kleuter- en lagere schoolleeftijd.

Een van de belangrijkste en bekendste objecten is het "Inloophart", een uniek leerstation dat nergens anders in Europa te vinden is.

Het inloophart

Als je aan de Kinderacademie Fulda denkt, denk je meteen aan "Het inloophart". Het is een ongeveer 5 meter hoge replica van een menselijk hart waar je doorheen kunt lopen - als een "rode bloedcel". Op een vloeroppervlakte van 36 vierkante meter moeten de vier kamers van het hart worden doorkruist naar gelang van de bloedstroom. Zowel jong als oud kan veel plezier beleven en veel leren over de structuur en functie van het hart. Medische deskundigen zijn aanwezig om uitleg te geven. Luisteren naar de hartslag met een echte stethoscoop is een ander hoogtepunt voor veel kinderen.