1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Fulda

Duits Brandweermuseum

Met meer dan 25.000 bezoekers per jaar is het DMF (Duitse Brandweermuseum) bekend en geliefd tot ver buiten de grenzen van Fulda. Sinds de opening in 1963 hebben bezoekers een historische dwarsdoorsnede van de geschiedenis van de brandbestrijding kunnen ervaren.

De DMF is vanaf het begin een publiekstrekker geweest en werd al in 1988 uitgebreid met een tentoonstellingsruimte van 1.600 m². Het Deutsches Feuerwehr-Museum Fulda e. V. (Duits Brandweermuseum Fulda) is de exploitant. Om bezoekers met een lichamelijke handicap en kinderen een onbelemmerd zicht te geven op de grote tentoonstellingsstukken in de tentoonstelling, werden deze in de vloer verzonken en omkaderd.

Tentoonstelling in hal 1

Meer dan 400.000 jaar geleden leerden de vroege mensen vuur te gebruiken en te beheersen. Het was de beheersing van het vuur die de mensheid in staat stelde zich verder te ontwikkelen. De tentoongestelde stukken in zaal 1 tonen de eerste brandbeveiligingsmaatregelen in de vroege Middeleeuwen en overspannen de boog tot de uitrusting van de brandweer aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hal 1 herbergt ook 's werelds enige bewaarde en mobiele handbediende brandweerauto. Het dateert uit 1624 en wordt beschouwd als het pronkstuk van de tentoonstelling. De sproeier werkte volgens de in die tijd bekende pompsystemen en werd met de hand bediend. De actieradius was te klein en werd al snel vervangen door krachtigere systemen.

Tussenbouw

Het tussengebouw in de DMF is hoofdzakelijk gewijd aan de vooruitgang van de brandbestrijdingstechniek in de periode na de eerste wereldoorlog tot aan de moderne tijd. De tentoongestelde voorwerpen, die met veel aandacht voor details worden gepresenteerd, worden uitvoerig toegelicht. De hele tentoonstelling in het tussengebouw is ook gericht op jonge bezoekers. Kinderen vanaf de schoolleeftijd leren over de onderlinge relaties en processen van de brandweer. Ingebed in de tentoonstelling geven tentoonstellingen over muziek en uniformen een inzicht in het leven als brandweerman.

Tentoonstelling in Hal 2

Het thema van de brandweer tijdens het nazi-tijdperk krijgt een speciaal forum in Hal 2. Joden mochten niet bij de brandweer werken. Na het einde van de oorlog en het begin van het economische wonder, kwam de ontwikkeling van de brandweertechnologie weer op gang. Nu werd ook opnieuw de nadruk gelegd op visueel aantrekkelijke voertuigen en uitrusting. De invoering van het Duitse rampenbestrijdingssysteem bracht speciale voertuigen voort, waarvan er drie grote voertuigen te zien zijn.

Speciale tentoonstellingen

Sommige tentoonstellingen zijn de laatste in hun soort in de wereld. In hun oorspronkelijke staat gelaten of liefdevol gerestaureerd, zijn de tentoongestelde voorwerpen een genot voor de bezoekers. Een van de tentoongestelde stukken is de oudste door paarden voortgetrokken draaischijfladder. Het dateert uit 1808 en wordt als uniek beschouwd. Brandweerauto's uit de jaren 1920 en een functionerende stoommachine uit 1903 ronden de succesvolle tentoonstelling af.