Langeoog

  1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Nedersaksen
  6.  › 
  7. Eilanden

Op het eerste gezicht is Langeoog slechts één van de zeven Oost-Friese eilanden aan de Duitse Noordzeekust. Pas op het tweede gezicht ontdek je de bijzondere sfeer die dit eiland zo uniek maakt.

Allereerst is het strand boeiend. Als je eenmaal in deze schijnbaar eindeloze uitgestrektheid hebt gestaan, zul je dit prachtige schouwspel nooit meer vergeten. Het 14 kilometer lange zandstrand wordt door niets onderbroken. Kribben noch golfbrekers verstoren de harmonieuze indruk. Als het water wegstroomt, breidt het strand zich nog verder uit en zelfs bij vloed heeft de smetteloze zandvlakte tussen de waterlijn en de duinen nog een indrukwekkende breedte.

In de beschutting van een brede en hoge duinkam ligt het gezellige dorpscentrum. Hier domineren fietsen en paardenkoetsen het beeld. Er zijn geen auto's en er hangt een aangename rust over alles, waar het hardste geluid het occasionele gekrijs van meeuwen is. Het eiland is een paradijs voor liefhebbers van rust en natuur. En het is een geweldige plek voor een gezinsvakantie, waar kinderen kunnen genieten van een ongewone mate van vrijheid.

De locatie

Het eiland Langeoog ligt ongeveer in het midden van de lange eilandenketen van de Oost-Friese eilanden tussen de buureilanden Baltrum in het westen en Spiekeroog in het oosten. Het vasteland ligt op ongeveer 8 kilometer afstand en tussen Langeoog en de kust strekt zich een ongerept waddenlandschap uit, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee. Het klimaat en het weer op het eiland worden gevormd door de invloeden van de Golfstroom en de constante westenwinden. Vergeleken met het vasteland zijn de temperaturen zeer evenwichtig. Grote hitte of duidelijke temperaturen onder nul zijn grotendeels onbekend, en in de hoogzomer zijn acht uur zon per dag niet ongewoon. Ondanks de afgelegen ligging in het hoge noorden is de reis naar Langeoog aangenaam kort. De West-Duitse agglomeraties aan de Rijn en de Ruhr liggen op slechts 300 kilometer afstand en het eiland Langeoog is via goede snelweg- en wegverbindingen in een kleine drie uur te bereiken.

Het eiland

Zelfs de naam geeft de bijzondere vorm van het eiland aan. Het woord Langeoog komt uit het Oost-Friese dialect en betekent "lang eiland". Dit is een zeer toepasselijke naam, want Langeoog is ongeveer 20 kilometer lang, maar op het smalste punt is het eiland slechts één kilometer breed. Slechts 5% van de totale oppervlakte van bijna 2.000 hectare is bebouwd, het grootste deel van het eiland behoort tot de natuur. Achter het 14 kilometer lange strand verheft zich over de hele lengte van het eiland een landschap van duinen, waarvan sommige wel 20 meter hoog zijn. Deze natuurlijke kustbescherming maakt het mogelijk dat Langeoog als enige van de Oost-Friese eilanden het zonder kustbeschermingswerken aan de zeezijde kan stellen en indruk maakt op zijn gasten met een onbedorven strandlandschap. Het eilanddorp met de meeste hotels en accommodaties ligt in het westen, waar de duinen en weilanden het breedst zijn. Het strand ligt altijd in de directe omgeving en is vanuit alle accommodaties binnen enkele minuten lopen te bereiken.

De Geest

De eindeloze uitgestrektheid van duinen en strand, de frisse, altijd licht zoute zeelucht, de aangename temperaturen en het uitzicht, dat door geen enkele nevel wordt vertroebeld, zijn kenmerkende elementen van een vakantie op Langeoog. Privé motorvoertuigen zijn niet toegestaan op het eiland, zodat kinderen veilig op Langeoog kunnen spelen en ook zelf op pad kunnen gaan. U kunt wandelen, een van de comfortabele huurfietsen gebruiken of uzelf trakteren op een ritje in een van de nostalgische paardenkoetsen. Dit alles maakt het eiland Langeoog tot een van de meest gezinsvriendelijke vakantiebestemmingen in Duitsland. Door het enthousiasme van jong en oud zijn veel vakantiegangers al jaren vaste gasten op het eiland. Velen hebben als kind al hun zomervakantie op Langeoog doorgebracht en keren - inmiddels zelf ouders geworden - met hun kinderen terug naar dit geweldige eiland. Ook de hotels, pensions en restaurants zijn vaak al generaties lang in dezelfde hand. Veel gasten en hun gastheren kennen elkaar al heel lang en er heerst een vertrouwensvolle en harmonieuze sfeer op het eiland met een sterk gemeenschapsgevoel. Een andere bijzondere charme van het eiland is dat gastronomie en handel niet ouderwets lijken. De vele restaurants bieden een echte gastronomische keuken, die niet onderdoet voor de menu's in de grote metropolen. Originele winkels bieden geestige souvenirs en wie voor zijn kleding meer zoekt dan alleen bescherming tegen het weer, zal verrast zijn door de actualiteit en modieuze verscheidenheid van de kleine boetiekjes.

Natuur

Natuurlijk biedt het strand, ver weg van de drukke bad- en zonneweiden, de geweldige ervaring van de natuur, waarvan de royale uitgestrektheid gasten uit grootstedelijke gebieden telkens weer fascineert. De overkant van het eiland Langeoog blijft soms wat onopgemerkt, hoewel het een natuurspektakel biedt dat uniek is in de wereld. Het Nationaal Park Waddenzee van Nedersaksen, dat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, strekt zich uit langs de hele Oost-Friese kust van de Nederlandse grens tot aan de Jadebaai. Naast het tropisch regenwoud wordt de Waddenzee beschouwd als het meest soortenrijke en productieve ecosysteem op aarde. In de smalle strook tussen het eiland Langeoog en het vasteland leven ongeveer 4000 verschillende dier- en plantensoorten. De meeste zijn meestal verborgen tussen het zand en het wad. De altijd zichtbare bewoner van de Waddenzee is de wadpier, waarvan de kokers bij eb het hele gebied bedekken. Tussen mei en september leven en broeden in het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee tot 180.000 bergeenden en meer dan 200.000 eidereenden. In de lente en de herfst neemt het aantal vogels tot oneindig toe, wanneer miljoenen vogels uit Scandinavië hier een tussenstop maken op weg naar of van hun winterverblijf in het zuiden. Een wadlooptocht is dan ook een van de hoogtepunten van een vakantie op Langeoog. Doe dit echter niet zonder een plaatselijke gids, want het modderige gebied zit vol ondiepten en andere verrassingen. Ook kan de wisseling tussen eb en vloed sneller gaan dan u verwacht. Op het eiland Langeoog bieden wadgidsen dagelijks lange of korte excursies aan in het natuurgebied, en het waden door dit mysterieuze landschap op blote voeten of met rubberlaarzen is een bijzonder blijvende ervaring.

Gezondheid

Langeoog is een erkend Noordzee kuuroord en is sinds 2014 een gecertificeerd Thalasso kuuroord. De term thalasso is afgeleid van het oude Griekse woord thálassa (zee) en verwijst naar therapieën en helende behandelingen waarbij zeewater en zeelucht, algenslib en zelfs zand een belangrijke rol spelen. Het spa- en wellnesscentrum van het eiland is idyllisch gelegen in een duinvallei tussen het stadscentrum en het strand. Hier vinden vakantiegangers een uitgebreid aanbod aan behandelingen en therapieën. Naast verschillende aquacursussen en massages worden ook ademhalingsgymnastiek en fysiotherapie aangeboden onder medisch toezicht. Het middelpunt van het spa- en wellnesscentrum is echter het golfslagbad met zeewater. In deze "Noordzee onder één dak" vindt u een zwemlandschap waarin elke 30 minuten echte golven worden gesimuleerd en een meer dan 40 m lange waterglijbaan voor veel plezier zorgt. Wie het rustiger aan wil doen, voelt zich thuis in de talrijke sauna's en op de ruime ligweiden en heeft de mogelijkheid om - mocht het weer wat minder zijn - een Noordzeedag in een gezellige warme ambiance door te brengen. Het grootste gezondheidspotentieel wordt echter geboden door het eiland zelf. Lange strandwandelingen in de zilte lucht bevorderen het algemeen welzijn en zorgen voor een grote mate van verharding. Wind en branding zorgen voor een constante fijne, zoute waternevel aan de waterkant, die een positief effect heeft op de luchtwegen. En trouwens, dit soort gezondheidszorg is ook erg leuk.

Meer dan strand en zon

Langeoog biedt een uitgebreid netwerk van paden voor wandel- en fietstochten naar alle hoeken van het eiland. De mooiste en langste excursie voert naar de oostelijke punt van het eiland met de zeehondenbanken. De rit of wandeling voert u door het betoverende Pirolatal, een depressie tussen de duinen, waaronder zich het zoetwaterreservoir van het eiland bevindt, dat uitsluitend door regenwater wordt gevoed. Op het duin van Melkhörn, het hoogste punt van het eiland, heeft u een prachtig uitzicht op het markante duin- en weidelandschap. Aan het einde van de wandeling wacht een ander uitkijkpunt. Vanaf het platform kunt u de zeehonden bekijken, die op veel dagen rondspringen op een van de zandbanken voor de kust. Iets minder ver is een excursie naar de zuidwestkant van het eiland. Het pad loopt langs het gedeelte van het strand dat gereserveerd is voor kitesurfers, volgt dan een interessant natuurpad en eindigt bij de kleine haven van het eiland. Elke excursie voert door een natuurlijke omgeving die in grote delen ongerept lijkt en de bezoekers veel rust en gelegenheid tot ontspanning biedt. Als u tijdens uw dagen op Langeoog meer wilt zien dan alleen dit eiland, is er een ruim aanbod aan excursies naar de naburige eilanden, naar de badplaatsen aan de kust of naar de onbewoonde vogelreservateneilanden in de Noordzee.

De seizoenen

Het Oost-Friese gezegde "Het weer is nooit slecht, alleen de kleding is ongeschikt" geldt ook op Langeoog. Als u dit ter harte neemt, zult u zich in elk jaargetijde thuis voelen op het idyllische eiland. De winters zijn doorgaans mild, sneeuw of vorst zijn zeldzaam en zelfs in de donkerste maanden schijnt de zon hier vaker dan op het vasteland, dat slechts enkele kilometers verderop ligt. Alleen met Kerstmis en de jaarwisseling wordt Langeoog relatief druk bezocht, daarvoor en daarna heerst er een diepe aangename rust op het eiland. De beste tijd voor een paar dagen vakantie op Langeoog wordt beschouwd als het voorjaar en de eerste weken van de herfst, wanneer de natuur zich van haar beste kant laat zien en er op het strand en in de duinen volop ruimte is voor iedereen. Het is natuurlijk het warmst in de hoogzomer en het eiland verwent zijn bezoekers met een uitgekiend programma van evenementen en entertainment. In elk jaargetijde zijn truien, windjacks en regenkleding praktische metgezellen. Als deze kledingstukken in het laagseizoen en in de winter wat dikker zijn, kunt u ook in de koudere maanden volop genieten van uw verblijf op het eiland Langeoog.

De reis

De vertrekhaven voor de overtocht naar het eiland Langeoog is de kleine veerhaven in Esens-Bensersiel. De auto is niet toegestaan op het eiland, maar moet op het vasteland blijven. In Bensersel zijn er enorme parkeerplaatsen waar voertuigen veilig kunnen worden geparkeerd. De bagage wordt voor de steiger in containers geladen en u kunt onbezwaard genieten van de 45 minuten durende overtocht naar Langeoog. Aangekomen op Langeoog brengt een nostalgisch minitreintje u naar het centrum van de stad. Als u uw uitgebreide bagage niet zelf naar uw accommodatie wilt dragen, geef dan opdracht aan de vriendelijke bagageservice en even later vindt u uw bagage bij de receptie van het hotel of in de tuin van het gehuurde vakantiehuis. De vaartijden van de veerboot tussen Bensersiel en Langeoog zijn getijdenafhankelijk, dat wil zeggen dat ze dagelijks veranderen en afhankelijk zijn van de waterstand in de Waddenzee, die wordt bepaald door het verloop van de getijden. Bensersiel is gemakkelijk te bereiken via de snelwegen A 1, A 29 of A 31. De laatste 50 kilometer vanaf het einde van de snelweg in Emden of Wilhelmshaven duren ongeveer een uur over goed onderhouden federale en landwegen. Deutsche Bahn biedt ook goede verbindingen naar Bensersiel. Er zijn regelmatige busverbindingen van de stations Emden en Wilhelmshaven rechtstreeks naar de veerbootsteiger in Langeoog.