Juist

  1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Nedersaksen
  6.  › 
  7. Eilanden
Uitnodigende witte zandstranden, betoverende duinlandschappen en een weldadige rust van de drie volledig ongerepte districten Ostdorf, Westdorf en Loog maken van het Noordzee-eiland Juist een vakantieparadijs bij uitstek. Het is een plek waar je als nergens anders rust vindt van het dagelijkse leven. Het vakantiegevoel en de regeneratie Al bij de eerste ademhaling in de bijzonder zuivere en allergeenarme Noordzeelucht van het autovrije eiland zet een diep ontspannen vakantiegevoel in.

De magie van de langste en mooiste zandbank ter wereld

Juist ligt tussen de buureilanden Borkum in het westen en Norderney in het oosten. Met een lengte van 17 kilometer van oost naar west is het het langste van de zeven bewoonde Oost-Friese eilanden en noemt zichzelf trots de langste en mooiste zandbank ter wereld. Met een maximale breedte van slechts 900 meter lijkt het eiland vanuit vogelperspectief op een lang wit tapijt met een groene kern. Het is dan ook niet verwonderlijk dat romantici het eiland de bijnaam "Töwerland" gaven, wat vanuit het Nederduits zoiets betekent als "toverland".

Veerboothaven Norddeich-Mole - Routebeschrijving per auto, bus en trein

De reis naar Juist gaat via de veerhaven van Norddeich-Mole in Nedersaksen. Met de auto reist u via de A31 naar Emden-Nord en vandaar via de B210 en B72 naar de parkeerplaatsen bij de haven. Hier vindt uw auto een veilige parkeerplaats tijdens uw verblijf op Juist, want auto's zijn niet toegestaan op het eiland. Hier eindigt ook de landroute voor langeafstandsbusgebruikers en treinreizigers die met langeafstandstreinen uit alle delen van Duitsland komen. Tenzij u gebruik maakt van een van de kleine passagiersvliegtuigen van de eilandelijke luchtvaartmaatschappijen naar het vliegveld Juist, vervolgt u uw reis hierheen per veerboot vanaf de Juist-steiger.

De veerboot van Norddeich-Mole doet er ongeveer 90 minuten over om de waddenzee over te steken naar het eiland, dat hemelsbreed slechts 10 kilometer verderop ligt. Zandbanken van het Juist wad maken kleine omwegen noodzakelijk, zodat u het magische land al bij aankomst vanuit verschillende perspectieven kunt bewonderen. De boottocht is alleen mogelijk bij hoog water en dus maximaal twee keer per dag. De haven van Juist ligt in de hoofdplaats van het eiland, vlakbij de vele hotels, pensions en vakantiewoningen.

Autovrij Töwerland - De alternatieven van mobiliteit

In het autovrije leven op het eiland schakel je onvermijdelijk een paar versnellingen terug, geniet je van ontspannende rust en gezonde schone lucht, en ontdek je de alternatieven van mobiliteit. In het vestigingsgebied is alles gemakkelijk en comfortabel te voet bereikbaar, en de autovrije wandelpaden en straten maken het eiland tot een paradijs voor wandelaars en fietsers. De fiets is waarschijnlijk het meest gebruikte vervoermiddel om de bezienswaardige eindpunten 'Bill' in het westen en 'Kalfamer' in het oosten te verkennen.
Natuurlijk geldt de vrijheid van auto's ook voor vrachtwagens en bestelwagens. Zo domineren ongeveer 50 paardenkarren het beeld, waarmee tegenwoordig bijna alles wordt vervoerd. Zij zorgen voor de levering van levensmiddelen, meubilair en bouwmaterialen en voor taxi- en pendeldiensten tussen de haven, de luchthaven en de nederzettingen. Daarnaast zijn de karren ook beschikbaar voor eilandtours.

De beste tijd om te reizen en wat mee te nemen

Juist betovert zijn gasten met zijn zeeklimaat en zijn unieke wisselende stemmingen in elk jaargetijde. Door de ligging op een eiland en het zeeklimaat is Juist in de zomer wat koeler en in de winter wat milder dan op het vasteland. Zomervakantiegangers genieten van aangename temperaturen van 21°C en gemiddeld 6 uur zon per dag tussen juni en september, met maximaal 11 regendagen. Het is bijzonder droog in het voorjaar, terwijl de meeste neerslag in de late herfst valt, in november en december. Wanneer de herfst- en lentestormen in het donkere seizoen de Noordzee in beroering brengen en Blanke Hans zich van zijn wilde kant laat zien met schuimend water en hoge branding, zijn wandelingen op het strand een bijzonder fascinerende ervaring.

Met gematigde temperaturen en een constante lichte bries moeten een lichte trui en windjack deel uitmaken van uw bagage voor een bezoek aan het eiland, zelfs in de zomer. Van de herfst tot de lente is het raadzaam weerbestendige kleding mee te nemen voor alle buitenactiviteiten. Vochtinbrengende crèmes om uitdroging te voorkomen en doeltreffende zonnebrandcrèmes worden aanbevolen om de huid te beschermen.

Vakantie in het UNESCO Werelderfgoed Nationaal Park Waddenzee

Een vakantie op het eiland Juist is een reis door de indrukwekkende fauna en flora van het beschermde Nationaal Park Waddenzee. U verblijft in een gebied dat in 2009 is toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoederen. Vlak voor de deur geven wandelingen, rondleidingen en ook informatiepunten zoals het Juist National Park House u inzicht in de geheimen van deze wonderlijke leefwereld, die als geen ander wordt gevormd door de wisseling van het tij. Zelfs tijdens een wandeling op blote voeten door het wad kom je een grote verscheidenheid aan dieren tegen, waarvan de wadpier zeker de bekendste vertegenwoordiger van het wad is. In het Juist National Park House, gelegen tussen de haven en het dorp, krijgt u een schat aan informatie over de Waddenzee en de driedeling van het park in het stiltegebied met bijzonder strenge beschermingsregels, het tussengebied met tijdelijke beperkingen en het recreatiegebied. Het recreatiegebied is een toevluchtsoord van ontspanning en regeneratie voor vakantiegangers en dagjesmensen. Vooral op Juist genieten ze van de schone lucht met een hoog jodium- en zoutgehalte. De hier gevestigde kuurfaciliteiten richten zich op huid- en longaandoeningen zoals neurodermitis en astma. Een contactpunt voor alle informatie en aanbiedingen voor belevenissen in het nationale park is de administratie van het eiland.

Kuurconcerten, theeceremonie en vis

De groene oase van het kuurplein in de hoofdplaats is het toeristische centrum. Hier worden regelmatig openluchtconcerten gehouden door het orkest van het kuuroord Juist en gastmuzikanten. In de avonduren kunnen jong en oud hun modelschepen op de vijver laten drijven. De gezellige restaurants, cafés en bars zorgen voor uw lichamelijk welzijn. Natuurlijk wordt hier de Oost-Friese theeceremonie gevierd en hebben visgerechten een heel bijzondere plaats op het menu.

Een populaire bestemming voor een excursie is het domein Loog, ongeveer 2,5 kilometer ten westen van de hoofdplaats. Het uitkijkplatform "Dree Water Utkiek" opent een uitzicht op de Waddenzee, de Noordzee en de Hammersee. Het 500 vierkante meter grote Kustmuseum Loog geeft met zijn spannende exposities een uitgebreid inzicht in de geschiedenis van het eiland, het harde leven van de eilandbewoners, de eeuwige strijd met de vernietigende krachten van de Noordzee en de ontwikkeling van het kuurtoerisme. Het verklaart ook hoe de huidige langwerpige eilandvorm is ontstaan.

Juiste strandervaringen

Een duik in de Noordzee is een aangenaam frisse ervaring na het zonnebaden op het 17 kilometer lange strand. In de zomer zijn de temperaturen aangenaam voor iedereen, maar in het voor- en naseizoen is het een hele prestatie om in het water van de 10 graden koude Noordzee te springen. In elk jaargetijde moet u altijd op de badtijden letten vanwege de sterke stromingen tijdens het uitgaande water. Het hoofdstrand met strandstoelverhuur en vele recreatiemogelijkheden ligt in de directe omgeving van de diverse accommodaties op het eiland. Hier nodigen voetbalgoals en volleybalnetten uit tot deelname aan strandsporten en toernooien. Tegelijkertijd bevindt zich bij de zogenaamde Rode Toren in het centrale gedeelte van het hoofdstrand een kinderanimatiecentrum met speeltoestellen en kindvriendelijke activiteiten.

Dansen op de golven van de Noordzee

De branding van de Noordzee maakt de Oost-Friese eilanden tot een eldorado voor surfers en kitesurfers wereldwijd. De omstandigheden op Juist's 17 kilometer lange droomstrand konden niet beter zijn, vooral omdat een constante bries voor aandrijving zorgt. De dans op de Noordzeegolven wordt spectaculair bij sterkere wind in het voor- of najaar, wanneer de besten van de wereld op hun boards over de zee jagen voor de Noordzee-eilanden. Stand-up paddling op boards is minder snel en gevoeliger voor evenwicht. Plaatselijke surfscholen bieden zowel surfmateriaal als surfcursussen aan.

Gezinsvakantie op Juist

Het fijne witte zandstrand en het langzaam aflopende water vormen de ideale omstandigheden voor een gezinsvakantie. Hier kun je naar hartelust zandkastelen bouwen en nieuwe vrienden maken met andere kinderen, zonder drukte op het strand.
Het aanbod van het eiland tussen spelenderwijs leren en puur kinderavontuur is bijna grenzeloos. Het kinderopvangaanbod van de Kinderclub Wiegand Wattwurm-Club draagt daaraan bij. Hier kunnen de kinderen genieten van een spannend speel- en sportprogramma terwijl de ouders hun interesses nastreven. De thematische aanbiedingen gaan soms over piraten, de schattenjacht en piratenliederen, soms over het maken van Juiste vlaggen of zand bouwen. Er zijn quizmiddagen, leessessies en natuurlijk rondleidingen in de voetsporen van wadpier & co, dus er is geen kans op verveling.
Tot de gezinsactiviteiten behoren ook strandfeesten of kleurrijke middagen, gezinsfeesten met de speelbrandweer, minidiscotheken en kinderkaraokeshows of zelfs een Afrikafestival.

Fietsen en wandelen door strand- en duinlandschappen

Ongeacht of u op uw eigen fiets rijdt of een van de goed onderhouden fietsen van de plaatselijke verhuurbedrijven huurt, Juist geldt als een klein paradijs voor plezierfietsers. De goed bewegwijzerde paden van het autovrije eiland leiden u door vlakke en prachtige landschappen, waar de lichte beklimmingen in de duingebieden, die tot maximaal 22 meter hoog zijn, goed te doen zijn. Alleen de wind kan je een beetje afremmen op de beheersbare afstanden naar de oost- of westkant van het eiland. Bij de eindpunten van het eiland kunt u naast de prachtige uitzichten ook genieten van de lekkernijen van de plaatselijke gastronomische etablissementen van het Bill Domain of op het vliegveld in de "Sale e Pepe".

De natuurbeleving is vooral diepgaand tijdens een wandeling of een wandeling over een van de vele wandelpaden of over het strand. Volgens het Friese principe dat er niet zoiets bestaat als slecht weer, alleen de verkeerde kleren, zijn strandwandelingen of een strandwandeling in elk jaargetijde aantrekkelijk. Het is een prachtige ervaring om over het verharde witte zand aan de rand van de branding van de Noordzee te lopen, zelfs in de herfst, of om in de zomer op blote voeten kilometers door het ondiepe water direct aan de kust te lopen.

Een overzicht van alle fiets- en wandelroutes van het eiland met aanvullende informatie over bestemmingen en plaatsen om te stoppen voor een verfrissing wordt niet alleen geboden door de informatieborden die op veel plaatsen zijn opgesteld, maar ook door een oriëntatiekaart van het hele eiland.

Rust met een tweewieler

Een speciaal soort vertraging is de ontdekking van het eiland vanuit de wagen van een two-in-hand. Tijdens de rit in een koets kunt u zich volledig concentreren op de veelzijdige eilandlandschappen, waarover de koetsier kleine anekdotes en vermakelijke verhalen weet te vertellen. U zit beschermd in de weerbestendige huifkar, zodat een koetsrit ook bij "slecht weer" een aantrekkelijk alternatief is voor vrijetijdsbesteding.

Per passagiersschip naar zeehonden, grijze zeehonden of naburige eilanden

De zeehondenbanken zijn een van de belangrijkste attracties van het Nationaal Park. Een tocht met het passagiersschip "Wappen von Juist" brengt u dicht bij de woonkamers van de zeehonden en grijze zeehonden, die in de Waddenzee hun beschermde leefgebied hebben. Het observeren van deze lieve dieren in het wild is een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin.

Naast de tochten naar de zeehondenbanken is een excursie naar de naburige eilanden aan te bevelen. Borkum is het grootste van de Oost-Friese eilanden. Een opvallend herkenningspunt is de 60 meter hoge Nieuwe Vuurtoren uit 1879, die ooit de walvisvaarders van het eiland de weg wees. Het buureiland Norderney in het oosten wordt gekenmerkt door de traditionele geschiedenis van een mondaine badplaats en vormt een schril contrast met het autovrije eiland Juist.

Vissen en surfen

Terwijl de eilandbewoners vroeger hun brood verdienden met walvisvangst en visserij, kan het traditionele ambacht van vissen worden ervaren tijdens het scheppen. Behalve kijken kun je ook leren hoe je krabben moet pellen. Tijdens het surfen kunnen amateurvissers zich ook storten op de vis die hier vaak voorkomt, zoals bot, schol of tarbot.

Natuurlijke en culturele bezienswaardigheden op Juist

Zowel de natuur als de lange cultuurgeschiedenis hebben Juist voorzien van unieke bezienswaardigheden. Aan de westkant van het eiland ligt het zandrif van Bill. Hier ontmoeten de getijden van de open Noordzee en de Waddenzee elkaar. Zeehonden en grijze zeehonden spartelen hier soms rond. Omgeven door zout water is de Hammersee het grootste zoetwaterreservoir van de Oost-Friese eilanden. In deze biotoop hebben zich een voor de eilandwereld unieke flora en fauna ontwikkeld. Een wandelpad maakt het mogelijk om rond het meer te wandelen. Een bijzonder kenmerk van het verder bosloze eiland is de stand van winterharde planten zoals de zwarte els of de Karpatische berk, die in het westen van de Hammersee een klein mystiek bosje vormen. Er leven hier zelfs enkele herten.

De twee spectaculaire bakens die de westelijke en oostelijke uiteinden van het eiland markeren op de Juist duinen bij Bill en Kalfamer lijken op scherphoekige driehoeken. Het huidige Juist-symbool is echter wat je verwelkomt op het eiland als je de haven binnenkomt. Het is een zeven meter hoog baken, dat is gemodelleerd naar een drijvende boei en u in de stemming brengt voor de maritieme ervaringen van uw vakantie.