De Amsterdamse Bloemenmarkt

  1. Home
  2.  › 
  3. Nederland
  4.  › 
  5. Amsterdam

Tulpen uit Amsterdam zijn wereldberoemd en legendarisch. In het centrum van de gezellige metropool tussen Muntplein en Koningsplein vindt elke dag de bloemenmarkt plaats. Planten, snijbloemen en bloembollen van allerlei soorten worden hier al sinds 1883 verkocht.

Daarvoor was de markt gevestigd in Sint Lucionwal. Nadat het kanaal was drooggelegd, verplaatste het zich naar de Singel.

Tulpenbollen werden ooit verhandeld als goud. De Turken hadden ze van de Perzen overgenomen en kweekten ze in hun tuinen. Vanaf 1550 werden zij in de Nederlanden een zeer verhandeld cultusobject. De commerciële handel in tulpen was bepalend voor Nederland tot 1637, toen de speculatieve handel abrupt instortte.

Naast de handelaars zijn er echter altijd liefhebbers van de tulp geweest, die geïnteresseerd waren in de vermeerdering en de teelt van de tulp buiten de commercie om. De liefde voor tuinen kwam ook tot uiting in de stedenbouw. Het groeiende Amsterdam legde rond 1600 huizen met achtertuinen aan. De Nederlandse liefde voor bloemen duurt tot op de dag van vandaag voort.

De toeristische attractie van de "Drijvende bloemenmarkt" is zeer populair, zodat men er het een of andere souvenir kan kopen.

Het bijzondere zijn de marktkraampjes op de boten. Deze zijn afgemeerd in het kanaal en herinneren aan de tijd toen handel en bevoorrading van de stad nog via de waterwegen verliepen.