Borkum

  1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Nedersaksen
  6.  › 
  7. Eilanden
Het Oost-Friese Noordzee-eiland Borkum heeft een lange traditie als gewilde bestemming voor een maritieme vakantie. Borkum is een van de zeven Oost-Friese eilanden voor de Noordzeekust tussen Emden en Wilhelmshaven. De Duitse veerboothaven is de badplaats Emden. In het buurland Nederland is Borkum per schip bereikbaar vanuit de Eemshaven. Het eiland kreeg stadsrechten in het midden van de jaren 50. Tegenwoordig is Borkum een districtsstad in het district Leer.

Borkum, gelegen midden in het UNESCO werelderfgoed Waddenzee, is van oudsher een door de staat erkend Noordzeekuuroord en dus een kuuroord. Momenteel wonen er ruim 5.000 inwoners op het eiland. Daarnaast zijn er het hele jaar door duizenden kuurgasten, vakantiegangers en dagjesmensen. De zomermaanden worden nog steeds beschouwd als het belangrijkste seizoen met de grootste toeloop van bezoekers. Maar ook in de andere seizoenen wordt Borkum steeds populairder. Hier aan de open Noordzee heeft elk seizoen zijn bijzondere charme; van de stormachtige herfstweken tot de natte en koude winterdagen. Het lange carnavalsweekend of zelfs de paasvakantie zijn een populair voorseizoen geworden op het eiland.

De nu zeer goede infrastructuur met spoor- en wegvervoer helpt daarbij. Vakantiegangers op Borkum doen er goed aan hun accommodatie naar keuze op het eiland ruim van tevoren te boeken, en in samenhang daarmee ook de veerboot voor de heen- en terugreis. Behalve Norderney is Borkum het enige Oost-Friese eiland met autoverkeer, dat in het seizoen sterk beperkt is. Voor bezoekers van het eiland is het altijd de moeite waard om tijdens een strandwandeling de open Noordzee bij eb en vloed te ervaren en te ruiken.

De volgende tips moeten u helpen uw verblijf op Borkum zo goed mogelijk voor te bereiden, in de wetenschap dat anticipatie de beste vreugde is!

Aangekomen uit Duitsland

Het knooppunt is de grootste stad van Oost-Friesland, Emden. Ongeveer 40 kilometer ten noorden van Emden mondt de 370 kilometer lange Ems uit in de Noordzee.

Accommodatie van hotels tot bed and breakfasts tot vakantiewoningen
Het eiland Borkum ziet eruit als een zelfstandige vakantiestad voor de gasten. U kunt kiezen uit comfortabele 3* en 4* hotels voor uw verblijf. De meeste zijn Garni-hotels; zij bieden hun gasten een aangenaam tot individueel verblijf met een uitgebreid ontbijt. Een verschil tussen de over het eiland verspreide pensions is enerzijds het aanzienlijk kleinere aantal kamers en anderzijds het persoonlijke, familiaire karakter dat vooral door de uitbaters wordt gecultiveerd.

Ook het aanbod aan vakantiewoningen en vrijstaande vakantiehuizen is even groot als gevarieerd. Op basis van de verschillende selectiecriteria kan voor elke wens, behoefte en smaak een passende accommodatie worden gevonden. De maritieme sfeer wordt geboden door witgekalkte gebouwen uit de vorige eeuw, terwijl het Oost-Friese karakter wordt benadrukt door de huizen van één verdieping in rode klinkers en vaak met rieten daken. De accommodatie is verdeeld in de twee categorieën hotel & pension en vakantiehuis & vakantiewoning. De Tourist Information Borkum aan de Georg-Schütte-Platz is de eerste halte voor gasten die zonder vaste kamerreservering aankomen. Op borkum.de wordt elk van de aangeboden accommodaties gedetailleerd beschreven en de meeste hebben een eigen homepage. Accommodatie vinden in Borkum is niet moeilijk, maar de mooiste kiezen uit de vele is dat wel.

Puur strandleven op Borkum

Vakantiegangers in Borkum wordt aangeraden hun strandstoel of strandtent niet alleen zes tot acht weken van tevoren te reserveren, maar deze ook te reserveren. Weg van deze hoofdstranden zijn er andere afgelegen stukken strand te ontdekken tijdens wandelingen.

Plezier en spelletjes voor kinderen en tieners

Voor de kleintjes is Borkum in tweeërlei opzicht één groot speeleiland. Buiten worden op het strand zandkastelen gebouwd, en binnen is het speeleiland een geliefde plek voor de kleintjes en peuters. Ouderen voelen zich echt thuis op het cultuureiland. De speelvoorzieningen omvatten een ballenbad, glijbaan, bordspellen en een klimzaal met wandrekken en klimwand. In de zomer worden op alle stranden twee keer per week strandgymnastiek en strandanimatie gehouden. Er zijn verschillende kinderspeelplaatsen verspreid over het eiland in de Deichstraße, in de Moormerlandstraße, in de Kiebitzdelle duinen en natuurlijk op elk van de bewaakte stranden. Het kleurrijke animatieprogramma omvat lampionoptochten, poppenshows, creatieve cursussen en veel schapen om in de natuur te aaien.

Strandsporten en activiteiten voor elke generatie

Als u de beste weken van het jaar op Borkum doorbrengt, wilt u natuurlijk zoveel mogelijk tijd buiten aan het strand en het water doorbrengen. Dit omvat sportieve activiteiten zoals strandsporten met volleybal en voetbal, zoals kitebuggy en kitesurfen, strandzeilen, kitelandboarden, deltavliegen, windsurfen of een wadlooptocht met gids door de Noordzee bij eb. Op het 10 kilometer lange eiland zijn meer dan 100 kilometer aan fiets- en wandelpaden gemarkeerd en bewegwijzerd. Ze leiden allemaal door ongerepte natuur met zijn duinlandschap, door kleine bossen en langs zoetwatermeren, velden en weilanden. Wie nog niet bekend is met de Oost-Friese nationale sport zal er uiterlijk hier op Borkum kennis mee maken. Wat bedoeld wordt is boßeln, waarbij een bal over een bepaalde afstand wordt gegooid met zo min mogelijk worpen. Boßeln, ook wel Klootschießen genoemd, is een typisch Oost-Friese gezelligheid en de beste gelegenheid voor een goed gesprek met de eilanders. Kortom: het aanbod aan sport- en vrijetijdsactiviteiten op Borkum is gegarandeerd genoeg voor meer dan alleen een eilandvakantie.

Tradities en gebruiken op Borkum

Regelmatige kuurconcerten van de lente tot de herfst maken deel uit van elk kuur- en recreatieoord. Hier in Borkum is het muziekpaviljoen voor de Wandelhalle aan de kuurpromenade een rendez-vous voor het culturele amusementsprogramma. Van eind maart tot eind oktober vinden in het muziekpaviljoen dagelijks, behalve op maandag, onderhoudende kuurconcerten plaats onder de naam "Muziek & Zee".

Artsen en apotheken

De gezondheid van de Borkumse vakantiegangers wordt op het hele eiland goed verzorgd. Drie artsen en vier tandartsen zijn het hele jaar door beschikbaar voor patiënten. Er zijn drie apotheken verspreid over het eiland in de Neue Straße 2 en 35 en aan de Georg-Schütte-Platz. Het medisch centrum in de Gartenstraße is tevens het eilandziekenhuis. Het werd halverwege de jaren 2010 heropend en biedt een gespecialiseerde praktijk voor interne geneeskunde met twee dozijn bedden. Hier bevindt zich een reddingsstation van het Duitse Rode Kruis. Het moderne helikopterplatform zorgt ervoor dat patiënten te allen tijde en op korte termijn naar het vasteland kunnen worden gevlogen.

Wellness, recreatie en kuren

Zowel met als zonder recept van een ziekenfondsarts biedt Borkum een breed scala aan baden, wellness, massages, behandelingen en cosmetica en diverse kuren. Gezeitenland is een avonturenbad met sauna, fitness, fysiotherapie en nog veel meer. Het Biomaris-instituut voor toegepaste mariene cosmetica is er ook aan verbonden. En in de Alphasphere is de AlphaLiege een multisensorisch geluidsbed dat zorgt voor diepe ontspanning door de interactie van kleur, vorm en licht met geluid, trilling en warmte.

Conclusie

Een vakantie op het Noordzee-eiland Borkum kan in vele opzichten zowel ontspannend als vermakelijk zijn. Borkum is in elk jaargetijde een bestemming die de moeite waard is. In de winter is de lucht door de hoge golven nog rijker aan jodium en aerosolen dan op andere momenten van het jaar. En het wad, het gebied tussen Borkum en het vasteland, is UNESCO-werelderfgoed en een unieke ervaring die eilandvakantiegangers gewoon moeten zien. Historisch gezien is de Waddenzee nog een zeer jong landschap met kwelders en duinen, met wadden en stranden die voortdurend worden hervormd door wind en dagelijkse getijden.