Wuppertal

Uw reisgids voor Wuppertal
De "hoofdstad van het Bergisches Land" is wereldberoemd om zijn unieke zweefbaan. Het brengt u naar alle winkels en bezienswaardigheden van Wuppertal. Bovendien biedt zo'n rit u een totaal nieuwe kijk op de zogenaamde "groene stad" aan de Wupper. De stad heeft een levendige kunst- en cultuurscene. De oorsprong ervan gaat terug tot de tijd van de vroege industrialisatie. In die tijd bleken vooral rijke textielondernemers beschermheren te zijn. Voor liefhebbers van dans is het internationaal vermaarde danstheater van de legendarische choreografe Pina Bausch een trekpleister. Een ander hoogtepunt is het rijk versierde historische stadhuis, dat een bezoek meer dan waard is.

Top 10 bezienswaardigheden in Wuppertal

Hangspoor

De beroemdste attractie van Wuppertal is tevens het herkenningspunt van de stad: de beroemde zweefbaan. De enige zweefbaan van Duitsland werd gebouwd tussen 1898 en 1901, en keizer Wilhelm II was aanwezig bij de inwijding. Op zijn 13,3 kilometer lange traject glijdt hij over de Wupper op een hoogte tot 12 meter en verbindt daarbij de districten Barmen, Elberfeld en Vohwinkel. De Wuppertal zweeftrein vervoert bijna 25 miljoen passagiers per jaar.

Von-der-Heydt Museum

Het Von-der-Heydt Museum is gevestigd in het historische gebouw van het voormalige stadhuis in de wijk Elberfeld. De ongeëvenaarde collectie omvat kunst van de 16e eeuw tot heden. De nadruk ligt op wereldberoemde werken van 19de-eeuwse Nederlandse schilder- en beeldhouwkunst, grafiek en foto's van het Franse en Duitse modernisme.

Dierentuin Wuppertal

De dierentuin van Wuppertal herbergt meer dan 4000 dieren van bijna 500 soorten uit alle delen van de wereld onder wetenschappelijk toezicht op een parkoppervlakte van ca. 24 hectare met een groot aantal buitenfaciliteiten en grote verblijven.
De verblijven voor koningspinguïns en voor dwergpinguïns, de enige in Europa, zijn bijzondere attracties.

Botanische Tuin

De botanische tuin ligt 90 meter boven het dal van de Wupper, in een van de oudste stadsparken van Duitsland, en biedt op een oppervlakte van 2,5 hectare ongeveer 4.000 verschillende plantensoorten in verschillende tuinkamers en kassen. Met de Elisenturm geïntegreerd in het terrein, is het een populaire excursiebestemming op een fantastische locatie.

Pina Bausch Danstheater

Het Tina Bausch Danstheater, dat uit de Wuppertal-Stages ontstond, toerde onder leiding van de choreografe met eigen werken door vele landen. Zij werd geëerd als de "koningin" van de internationale danskunstscène. Na haar dood in 2009 beleeft Wuppertal in het Pina Bausch-Centrum de voortzetting van het danstheater in de geest van de belangrijkste choreografe van haar tijd.

Museum van de vroege industrialisatie

In het kader van het Museum für Industriekultur Wuppertal toont het museum voor vroege industrialisatie de vroege ontwikkeling van de industrie van 1750 tot 1850 in het Bergisches Land vanuit een sociaal-historisch gezichtspunt. Talrijke werkende, origineel bewaard gebleven machines worden aan de bezoekers gedemonstreerd en aangevuld met audiovisuele voorstellingen van de leef- en werkomstandigheden van de mensen uit deze periode.

Waldfrieden Beeldhouwpark

In het 20 hectare grote beeldenpark, dat particulier eigendom is van de Engelse beeldhouwer Tony Cragg, worden zijn eigen beelden en die van andere kunstenaars uit de 20e/21e eeuw tentoongesteld.
In het park, gemodelleerd naar en geïnspireerd op de klassieke Engelse landschapstuin, zijn in de buitenruimte ongeveer 40 beeldhouwwerken te zien.
Tijdens de zomermaanden vullen concerten in de reeks "KlangArt" de culturele ervaring aan.

Toelle Toren

De Toelle-toren, die in 1887 werd gebouwd ter nagedachtenis aan Ludwig Ernst Toelle, staat 333 meter boven de zeespiegel op het terrein van de Barmer Verschönerungsverein. Na het beklimmen van 144 treden kunnen bezoekers vanaf het 26 meter hoge uitkijkplatform genieten van een fascinerend panoramisch uitzicht over het dal van de Wupper en de havenfaciliteiten van Düsseldorf aan de Rijn.

Weyerbuschturm

Midden in het grote stadsbos in het westen van Wuppertal ligt het in de 19e eeuw aangelegde Nützenbergpark, op een hoogte van ongeveer 250 meter. Op het hoogste punt staat de Weyerbuschturm, een 20 meter hoge uitkijktoren die in 1898 werd gebouwd. Rond de toren is een speelplaats waar eens per jaar een zomerfestival wordt gehouden.

Vorwerkpark

In 1907 liet de familie Vorwerk een zes hectare groot gebied naast de Barmer Anlagen herinrichten tot een rododendronpark met priëlen, waterwegen en een prachtig uitzicht over het Murmelbachdal.
In 2003 stelde de familie Vorwerk hun park open voor het publiek. Het doel van de Stichting Adolf Vorwerk Park is het park voor het publiek te behouden.

Waar is Wuppertal?

Wuppertal is een stad in Duitsland. Het ligt ongeveer 448 km westen van de hoofdstad Berlijn. Wuppertal heeft een bevolking van ongeveer 355.000.

Steden in de buurt van Wuppertal