1. Home
  2.  › 
  3. Tsjechië
  4.  › 
  5. Praag

Wenceslasplein

Wereldberoemd plein in het hart van de stad

Met een lengte van 700 meter lijkt het Wenceslasplein in Praag meer op een boulevard. Maar het plein, dat een van de grootste pleinen van Europa is, werd ooit ingericht als marktplein en kijkt terug op een lange en bewogen geschiedenis. Het plein, dat in de Middeleeuwen werd aangelegd, is in de loop van de geschiedenis het toneel geweest van talrijke belangrijke gebeurtenissen. Tegenwoordig is het centraal gelegen plein een populaire ontmoetingsplaats en toeristische trekpleister.

De oorsprong en het ontwerp van het plein

Met de stichting van de Nieuwe Stad van Praag in 1348 werd het huidige Wenceslasplein aangelegd, dat aanvankelijk dienst deed als Rossmarkt. Het plein was praktisch het centrum van de New Town, aangezien het de stad verdeelde in de Lower en Upper New Towns. Zowel in de 17e als in de 18e eeuw werd het plein, dat onder koning Karel IV was aangelegd, uitgebreid. Bovendien werd in die tijd door de kunstenaar Johann Georg Bendl een stenen standbeeld van de heilige Wenceslas gemaakt, dat voortaan het centrum van het plein zou sieren. Aangenomen wordt dat het standbeeld in 1879 is verwijderd en op het terrein van kasteel Vyšehrad is geplaatst.

Een opvallende verandering aan het plein werd teweeggebracht door de afbraak van de oude stadsmuren in de 19e eeuw. In de loop van de verwijdering van de stadsmuren werden de grachten gedempt en werd het plein aan de boven- en de onderkant aanzienlijk verlengd. Dit zorgde er ook voor dat het plein vandaag de dag op een boulevard lijkt, want met de uitbreiding van het plein werden ook lindebomen geplant om het plein te flankeren. Met de bouw van het Nationaal Museum tussen 1885 en 1890 kreeg het plein aan de bovenzijde een structurele afwerking, die ook nu nog kenmerkend is voor het totaalbeeld van het Wenceslasplein.

In de jaren tussen 1890 en 1930 veranderde de omgeving rond het Wenceslasplein aanzienlijk, aangezien veel van de huidige prachtige gebouwen in die tijd werden opgetrokken. Naast indrukwekkende bedrijfsgebouwen werden hier ook fraai vormgegeven woonhuizen gebouwd, die ook nu nog de aandacht trekken.

Bezienswaardigheden op en rond het Wenceslasplein

Het voormalige stenen Wenceslas-monument heeft nooit zijn weg teruggevonden naar het Wenceslasplein, maar in 1920 heeft de Tsjechische kunstenaar Josef V. Myslbak creëerde een nieuw ruiterstandbeeld van St. Wenceslas. Vandaag siert het standbeeld, gegoten in brons, het plein. Het is een herkenningspunt van Praag geworden en wordt beschouwd als het beroemdste standbeeld van het land. Wenceslas zit hoog op zijn paard als eerste christelijke martelaar van Bohemen en andere Boheemse heiligen omringen de basis van het monument.

In het oog springend is ook het tuinbouwontwerp van het plein. In het midden van het plein ligt een historische tramlijn, die herinnert aan de tramlijn die tot 1980 liep. Tegenwoordig wordt de tram gebruikt als café.

De talrijke architectonische juweeltjes rond het Wenceslasplein zijn echter bijzonder bezienswaardig. Sommige van de oudere gebouwen vertonen nog gotische en barokke elementen. Het merendeel van de gebouwen is echter in Art Nouveau, Constructivistische en Neo-Renaissance stijl.

Aan de andere kant is het gedenkteken voor Jan Palach en Jan Zajic tot nadenken stemmend. Het gedenkteken bevindt zich onder het standbeeld van Wenceslas. De student Jan Palach verbrandde zichzelf in 1969 op het plein uit protest tegen de invasie van de troepen van het Warschaupact. Een paar weken later, volgde Jan Zajic.

Er zijn ook goede mogelijkheden om te winkelen, gezellige cafés en goede restaurants rond het plein. Wie Praag wil verkennen, kan dat gemakkelijk doen vanaf het Wenceslasplein, aangezien de oude binnenstad ook op slechts een paar minuten lopen ligt.