1. Home
  2.  › 
  3. Finland
  4.  › 
  5. Helsinki

Uspenski Kathedraal

Orthodoxe Kerk in Helsinki

De Uspenski-kathedraal is een van de bezienswaardigheden van Helsinki die bezoekers van de Finse hoofdstad zeker moeten plannen te bezoeken. Jaarlijks trekken meer dan 500.000 gelovigen en vakantiegangers naar deze bijzondere orthodoxe kerk. Door zijn centrale en tegelijkertijd verhoogde ligging op het schiereiland Katajanokka is het gebouw met zijn 13 koepels gemakkelijk te zien en te vinden. Twee bruggen verbinden het schiereiland met het oostelijke vasteland van de stad.

Feiten over de geschiedenis van het gebouw

Het ontwerp van de kerk in Russisch-Byzantijnse stijl is te danken aan de architect Alexei M. Gornostajev. De planning van het gebouw begon in 1809, na het einde van de Finse oorlog. In het Verdrag van Fredrikshamn werd bepaald dat grotere delen van Finland van Zweden naar Rusland zouden overgaan. Tenslotte werd Helsinki in 1812 de hoofdstad van het groothertogdom Finland. Als gevolg van de vestiging van het bestuur vestigden zich steeds meer Russische soldaten, ambtenaren en burgers in Helsinki. Aangezien de meesten van hen orthodoxe gelovigen waren, moest er een orthodoxe kerk worden gebouwd. Het duurde 59 jaar van de eerste plannen tot de voltooiing van de Uspenski-kathedraal: de kerk werd ingewijd op 13 oktober 1868.

Betekenis van de kathedraal als orthodoxe kerk

Vooral in Finland, waar de bevolking grotendeels van het evangelisch-lutherse geloof is, is zo'n imposante orthodoxe kerk een bijzonderheid. De Uspenski-kathedraal wordt zelfs beschouwd als het grootste orthodoxe gebouw in West-Europa. Zelfs van een afstand vallen de 13 torens met hun vergulde torenspitsen op. 12 van de torens staan voor de apostelen en één voor Jezus. Na de voltooiing werd de kathedraal vooral beschouwd als een symbool van de macht van Rusland. Maar de kerk weerspiegelt ook de tolerantie van de Finnen ten opzichte van andere geloofsovertuigingen.

Aangezien er regelmatig kerkdiensten worden gehouden in de kathedraal van Uspenski, hebben vakantiegangers de kans om deel te nemen aan een orthodoxe dienst. Degenen die alleen geïnteresseerd zijn in een bezoek aan het gebouw moeten zeker rekening houden met degenen die een dienst bijwonen die mogelijk aan de gang is.

Bezienswaardigheden in het gebouw

Met de oriëntatie van de hoofdas naar het oosten en met de opvallende torens vertoont de Uspenski-kathedraal typische kenmerken van orthodoxe kerkgebouwen. Hetzelfde geldt voor het ontwerp van het kerkinterieur: Er zijn geen kerkbanken of stoelen, maar de hele ruimte is zeer prachtig ingericht. Vier zuilen van massief graniet ondersteunen de hoofdkoepel, die is vormgegeven als een sterrenhemel. Talrijke kleurrijke mozaïeken versieren de binnenmuren. Ook typisch voor een orthodoxe kerk zijn de iconen, de religieuze schilderijen en de vergulde sacramenten. De architectuur van het exterieur en het interieur van dit gebouw biedt genoeg te zien - zelfs voor degenen die zichzelf niet als kerkgangers beschouwen. Een extra hoogtepunt voor alle bezoekers van de kathedraal is het prachtige uitzicht over Helsinki en het havengebied vanaf het kerkplein.