1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Straatsburg

Thomaskirche

Église Saint-Thomas

De Lutherse kerk van St. Thomas (Église St. Thomas) is - samen met de kathedraal van Straatsburg - een van de belangrijkste kerken in Straatsburg. In 1996 vierde de gotische hallenkerk haar 800ste verjaardag.

De oorsprong van het kerkgebouw gaat terug tot een benedictijnenklooster uit het jaar 600. Het klooster was gewijd aan de apostel Thomas. Bisschop Adalog gaf in de 9e eeuw opdracht hier een nieuwe kerk en school te bouwen. In 1007 werd het gebouw echter getroffen door een blikseminslag en een brand reduceerde het tot puin. De eigenlijke bouw van de kerk zoals wij die nu kennen, begon dus in de 12e eeuw. Dankzij een privilege van aflaat kon in 1196 met de bouw van de voorgevel worden begonnen. Het oudste deel van de kerk is de Blasiuskapel ten noorden van het koor. Het schip werd voltooid aan het einde van de 13e eeuw. In 1330 werden nog twee schepen toegevoegd. De stad Straatsburg zorgde voor de bouw van een school in 1536.

Romaanse en gotische architectuur

St. Thomas' kerk is een vijfbeukige kerk. De lengte binnenin is 65 meter, de breedte 30 meter en de hoogte binnenin 22 meter. Qua stijl is het gebouw een mengeling van romaanse en gotische elementen. De vroegste bouwelementen behoren nog tot de Romaanse traditie, zoals de massieve poorttoren. Het dwarsschip met de kruisingstoren, die in de 13de eeuw werd gebouwd, en het koor hebben gotische vormen. De zijkapellen, die pas in de 16e eeuw werden gebouwd, zijn in laatgotische stijl. Van de oorspronkelijke middeleeuwse glas-in-loodramen is alleen het roosvenster in de gevel overgebleven. De resterende ramen zijn voornamelijk versierd met plantaardige motieven, nadat veel van de afbeeldingen van heiligen ten prooi vielen aan lutherse beeldenstormers.

St Thomas' kerk bekeert zich tot het Lutherse geloof

In 1524 wendde de Sint-Thomaskerk zich tot het Lutherse geloof. Zelfs toen de Elzas door het katholieke Frankrijk werd geannexeerd, behield de kerk haar protestantse ethos. Hetzelfde gold voor de collegiale stichting en haar bezittingen. Later was de Thomaskirche de plaats waar Friedrich Spitta nieuwe vormen van eredienst instudeerde in de loop van de "oudere liturgische beweging".

De orgels van de St. Thomaskerk

Andreas Silbermann realiseerde in de 17e eeuw een indrukwekkend orgel in de Thomaskerk. Wolfgang Amadeus Mozart speelde er op in 1778, en later Albert Schweitzer ter nagedachtenis aan Johann Sebastian Bach. In 1979 werd het Silbermann-orgel gerestaureerd door Alfred Kern. Naast het Silbermann-orgel heeft de Thomaskirche nog een tweede, kleiner orgel. In 1905 bouwde Fritz Haerpfer het kleinere koororgel volgens de plannen van Albert Schweitzer.

Grafmonumenten

De Sint-Thomaskerk is beroemd om zijn grafmonumenten. De monumenten dateren van tussen 1130 en 1850, waaronder de Romaanse graftombe van bisschop Adelog uit de 12e eeuw. Ook bezienswaardig is het graf van de Franse generaal maarschalk Moritz van Saksen, die in 1750 stierf. Het monument werd in 1776 voltooid door Jean-Baptiste Pigalle. De imposante graftombe bevindt zich in de apsis en toont de maarschalk die via een trap de kist binnenstapt, terwijl het figuurlijk afgebeelde Frankrijk hem probeert tegen te houden.