Tenerife

  1. Home
  2.  › 
  3. Spanje
  4.  › 
  5. Eilanden

Tenerife - de Teide torent boven alles uit

Met een hoogte van 3.718 meter is de Pico del Teide de reus onder de Spaanse bergen. De keuze voor een eiland is geen toeval, want onder de reus die op Tenerife boven alles uittorent, sluimert een enorme magmakamer. De vuurberg stuurde zijn lava voor het laatst de lucht in in 1909 en heeft zijn vroegere terreur allang verloren. Natuur en cultuur ontmoeten elkaar op Tenerife. Er zijn niet alleen eersteklas hotelcomplexen en het indrukwekkende Octopus aquapark met zijn gevarieerde zwemwereld, maar ook talrijke goed begaanbare en dus gemakkelijk toegankelijke paden door altijd groene bossen.

De Canarische Eilanden worden ook wel "Islas encantadas" genoemd: Betoverde Eilanden. Er bestaat geen twijfel over: sommige van deze parels in de Atlantische Oceaan stralen inderdaad een soort magie uit. Bijvoorbeeld Tenerife, voor de kust waarvan wetenschappers al generaties lang puzzelen of het mysterieuze sprookjeskoninkrijk Atlantis hier verdwenen kan zijn.

Wie langs de vulkanische watervallen voor de kliffen van Los Gigantes vaart, kan geneigd zijn te verdwalen in het rijk der verbeelding. De mythe van Atlantis zal waarschijnlijk nooit verdwijnen, maar Tenerife zal altijd een bijzondere charme hebben. Dit prachtige eiland ziet zichzelf als het "moederschip van de Canarische Eilanden". Waarschijnlijk ook omdat dit "schip" is uitgerust met een gigantische zeilmast - de Teide.

Een van de hoogste bergen op onze planeet

Geen enkele andere berg op Spaans grondgebied steekt zo hoog de lucht in als de Teide op Tenerife. En tot ver in de lente presenteert deze vulkanische top zich met een witte kroon. Daarboven kan de sneeuw alleen worden weggejaagd door zomerse temperaturen.

De wereldreiziger en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt was ooit gefascineerd door deze aanblik. "Het is alsof de vulkaan dit eiland bijna verplettert," schreef hij in 1799 in een van zijn dagboeken. En inderdaad, de Teide is een reus, die meer dan zevenduizend meter uit de zeebodem oprijst en daarmee een van de hoogste bergen op onze planeet is.

[caption id="attachment_17854" align="alignnone" width="800"]shutterstock_1374047123 Met zijn 3718 meter is de Pico del Teide (Teide) de hoogste top van het eiland Tenerife.[/caption]

De wijn van Tenerife aan de prinselijke hoven van Europa

Uitstekende wijn rijpt op Tenerife. De wijnstokken worden verwend door de zon, genieten uiteraard van de lichte zeebries en voelen zich uiterst comfortabel op de vulkanische bodem. En wanneer de kennis van een goede wijnmaker aan het roer staat, kan het resultaat alleen maar een uitstekende wijn zijn. De wijnstokken zijn tot anderhalve eeuw oud, en het eiland is grotendeels gespaard gebleven van de gevreesde druifluis.

De wijn op Tenerife kan terugkijken op een bewogen maar ook succesvolle tijd, want tussen de 16e en de 18e eeuw was de beroemde "Canarische zak" zeer gewild, zelfs aan de vorstelijke hoven van het Europese continent. Het waren vooral de Malvasia-druiven die aan de andere kant van Tenerife werden gewaardeerd omdat ze een volle wijn opleverden.

[caption id="attachment_17855" align="alignnone" width="800"]shutterstock_1676148424 Wijngaarden aan de rotskust van Tenerife[/caption]

De elementaire kracht van vulkanen

Dit eiland is een soort klassieker onder de Canarische Eilanden. Het bloeit het hele jaar door in delicate tot schitterende kleuren en wordt als vakantiebestemming niet alleen aanbevolen aan zonaanbidders, watersporters en wandelaars, maar eigenlijk aan iedereen die uitkijkt naar ontspannende dagen op een even opwindend als sierlijk eiland. Zoals alle andere, rijzen deze Canarische eilanden op boven een vulkanische magmakamer.

Ook het massief van de machtige Teide dankt zijn vorming aan de elementaire krachten onder de aardkorst. Bijna vierhonderd jaar geleden ontstonden de eilanden voor de deur van Afrika. Tenerife was niet de eerste, want daarvoor kwamen Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria uit de zee. Het is een wereld van vuurbergen, maar gelukkig voor iedereen zijn ze inactief.

"Paisaje Lunar" - torens gemaakt van lagen puimsteen

Als u vanaf de kust of vanuit het Orotavadal omhoog rijdt naar het nationale park onder de Teide, komt u na het verlaten van het bomengebied terecht in een vulkanisch wonderland met enorme lavastromen. Het landschap op de zuidelijke helling van de grote berg ziet er anders uit, want daar stuiten de bezoekers op kegels tot tien meter hoog. Regen en wind hebben deze torens van puimsteenlagen gevormd, die geologen "Paisaje Lunar" noemen.

Hier heeft de natuur het sublieme en het diverse voortgebracht. Tenerife, het eiland van de "eeuwige lente", is een van de populairste vakantiebestemmingen van de archipel. Guanchen waren de eerste bewoners die zich hier vestigden. Het is nog steeds een mysterie waar ze vandaan kwamen. Wel is bekend dat een zekere Tinerfe in de 15e eeuw als opperhoofd over Tenerife heerste en dat de laatste inheemse bevolking zich in 1483 bij La Victoria aan de Spanjaarden overgaf.

[caption id="attachment_17856" align="alignnone" width="800"]shutterstock_1548858629 Het maanlandschap van Paisaje Lunar op Tenerife[/caption]

De mislukte aanval van admiraal Nelson

Een historische gebeurtenis vond plaats op Tenerife op 25 juli 1797, toen de Engelse vice-admiraal Horatio Nelson probeerde het eiland in te nemen. Negenhonderd van zijn soldaten trokken Santa Cruz de Tenerife binnen, maar werden in de straten van de stad teruggeslagen door Spaanse en Franse troepen.

De geschiedenis vermeldt dat Nelson gewond raakte aan zijn arm en onderhandelde dat zijn soldaten met hun wapens naar hun schepen konden terugkeren. Ze moesten echter beloven vanaf dat moment geen andere Canarische eilanden meer aan te vallen. Als Nelson had gezegevierd, zou vandaag misschien de Britse en niet de Spaanse vlag boven Tenerife wapperen.

De vuurbergen zijn stil sinds 1909

Voordat Europese toeristen Tenerife ontdekten als droomeiland, was het eiland zeer belangrijk als uitvalsbasis voor het scheepvaartverkeer tussen Europa en Amerika. Maar daarna veroverden de vakantiegangers de prachtige stranden van Adeje, Arona, Los Cristianos en Playa de Las Americas. Ondertussen heeft Tenerife ongeveer vijf miljoen bezoekers per jaar. De laatste vulkaanuitbarsting op het eiland vond plaats in 1909, en sindsdien zwijgen de vuurbergen van Tenerife.

Aan het eind van de 19e eeuw waren het vooral Europeanen die per schip naar de Canarische Eilanden kwamen, met gezondheidsproblemen en hopend op verlichting door het heilzame klimaat van deze regio voor de Afrikaanse kust. De meesten van hen klaagden over reuma, huid- en luchtwegaandoeningen.

Een vierhonderd jaar oude drakenboom

Een oude boom verwierf grote faam op Tenerife. "Drago Milenario" is wat de lokale bevolking respectvol de meest oude van alle drakenbomen op de Canarische Eilanden noemt. Hij ligt onder de parochiekerk van Icod de los Vinos, en botanici schatten zijn leeftijd op een statige vierhonderd jaar. De inwoners van Tenerife daarentegen spreken van een duizend jaar oud exemplaar.

Hij ziet er misschien wat broos uit en heeft hier en daar een steuntje nodig, maar hij wordt veel bezocht als voorouder van de flora van de Canarische Eilanden. En dat op een eiland waar de evolutie naar verluidt in snel tempo voortschrijdt en waarover Alexander von Humboldt al enthousiast was: "De natuur is hier zo rijk, zo prachtig en zo mooi...".

[caption id="attachment_17857" align="alignnone" width="800"]shutterstock_1741015490 De drakenboom El Drago Milenario in het Parque del Drago op Tenerife[/caption]

La Laguna was de hoofdstad tot 1822

De geschiedenis van dit eiland komt tot leven in de universiteitsstad La Laguna. De stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO - vanwege de vele historische gebouwen, afgelegen pleinen en musea. Tot 1822 was La Laguna niet alleen het spirituele en economische centrum van Tenerife, maar ook de hoofdstad.

La Laguna is niet alleen een bestemming die de moeite waard is voor historici en cultuurliefhebbers tijdens een reis naar de Canarische Eilanden, maar eigenlijk voor iedere bezoeker. De gebouwen uit de 18e eeuw - waaronder de Franco de Castilla - getuigen van de vroegere rijkdom van dit gebied en maken indruk met hun houten en meestal met bloemen versierde balkons.

[caption id="attachment_17858" align="alignnone" width="800"]shutterstock_369575537 De oude stad La Laguna op Tenerife[/caption]

De oude stad van La Orotava

La Orotava, gelegen boven Santa Cruz de Tenerife, is altijd trots geweest op zijn barok-classicistische kerk Iglesia de la Concepción. De koepel is van verre zichtbaar en werd gemodelleerd naar de Florentijnse kathedraal. In het koor staat een tempelachtig tabernakel, gemaakt door een Italiaanse kunstenaar.

Vierhonderd meter boven de zee is het leven in Orotava draaglijk, zelfs op hete zomerdagen. Tijdens een wandeling door de historische oude stad, die volledig onder monumentenzorg valt, staan paleizen en herenhuizen langs de weg. Een historisch juweel van bijzondere kwaliteit is de binnenplaats van het Casa de los Balcones, een uitstekend voorbeeld van de Canarische houtsnijkunst.

[caption id="attachment_17859" align="alignnone" width="800"]shutterstock_600784079 De stad La Orotava op Tenerife[/caption]

Overnachting in de berghut op de berg Teide

De Orotavavallei dient onder meer als doorgangsstation op weg naar de berg Teide. Het nationale park daar is ongetwijfeld de grootste attractie op Tenerife en biedt een van de meest spectaculaire vulkaanlandschappen ter wereld. Het park ligt op een hoogte van ongeveer tweeduizend meter en wordt overzien door de 1.700 meter hogere top van de hoogste berg van Spanje.

In precies acht minuten rijdt een kabelbaan van het basisstation naar een punt net onder het hoogste punt. Van daaruit leidt een smal voetpad naar de krater zelf. Het uitzicht van daarboven is overweldigend, en wie de zonsopgang wil meemaken moet proberen een overnachtingsplaats te vinden in de berghut Refugio de Altavista. Een reis naar de Teide is echter alleen aan te bevelen voor mensen met een intacte bloedsomloop, want de hoogte geeft nogal wat problemen.

De "Galapagos van de plantenwereld" voor botanici

Tenerife is het decor van een prachtig natuurspektakel en, met zijn weelderige natuur, zoiets als een indrukwekkende catwalk van de schepping. Vakantiegangers die op een lenteochtend opstaan om te wandelen in de mistige bossen van het eiland worden rijkelijk beloond voor hun inspanningen. Er zijn uitgestrekte gebieden met aardbei- en laurierbomen en slingers van lianen onder het bladerdak. U loopt over tapijten van mos en wordt verrast door de veelheid van korstmossen aan de voet van de Wildpret de la Torres.

Hier moet Alexander von Humboldt de natuur hebben geanalyseerd en zo de basis hebben gelegd voor Darwins theorieën. Alleen op de Canarische archipel is een dergelijke verscheidenheid aan soorten te vinden. Botanisten spreken zelfs van de "Galapagos van de plantenwereld".

Loro Park - het begon allemaal met veel kleurrijke papegaaien

In 1972 kwam een man genaamd Wolfgang Kiessling, zoon van een Keulse koopmansfamilie, op het idee om zijn kleurrijke papegaaienkweek te presenteren aan bezoekers van Tenerife. Dit was het startsein voor een succesverhaal, want het wereldberoemde Loro Park ontwikkelde zich vanuit een tamelijk bescheiden begin. Met een totale oppervlakte van 125.000 vierkante meter is dit park nu een gigantische dierentuin.

Het is ingebed in een prachtig exotisch landschap en herbergt niet alleen de grootste collectie papegaaien ter wereld, maar sinds vele jaren ook vele met uitsterven bedreigde dieren. In een groot zogenaamd "Pinguinarium" leven talrijke Arctische bewoners bij een aangename temperatuur van 22 graden, en in het "Dolfinarium" geven zeeleeuwen een temperamentvolle show. De haaien kunnen worden geobserveerd door een 22 meter lange glazen tunnel.

[caption id="attachment_17860" align="alignnone" width="800"]shutterstock_1169970817 Het dolfinarium in het Loro Park op Tenerife[/caption]

Puerto de la Cruz - zwemwereld tussen de Atlantische Oceaan en de boulevard

Als u een pauze wilt nemen van de toeristische drukte in de levendige hoofdstad Puerto de la Cruz, raden wij u de korte wandeling naar de botanische tuin aan. Het werd tweehonderd jaar geleden ontworpen en diende oorspronkelijk om tropische planten uit Midden- en Zuid-Amerika te "acclimatiseren". Daarna zouden ze kunnen overwinteren op het Spaanse vasteland. Een poging die mislukte. Maar de exotische diversiteit bleef bewaard in het milde klimaat van Tenerife en vandaag de dag zijn gasten uit de hele wereld er blij mee.

Als je nog nooit een leverworstboom hebt gezien, zul je er hier een vinden. Puerto de la Cruz heeft ook een gigantische zwemwereld. Het Lago Martiánez tussen de Atlantische Oceaan en de boulevard is ontworpen door César Manrique, de begaafde kunstenaar van Lanzarote. In het zwembad opent 's avonds een casino zijn deuren.

[caption id="attachment_17861" align="alignnone" width="800"]shutterstock_789344026 Het beroemde Playa Jardin strand met zwart zand in Puerto de la Cruz[/caption]