1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Fulda

Stadspaleis Fulda

Onder de koninklijke erfenissen van een vroeger tijdperk neemt het barokke stadspaleis in Fulda een bijzondere plaats in. Tussen de talrijke historische gebouwen en de bezienswaardige kerken, paleizen en parken van deze stad, vormt de residentie van de prins-bisschoppen een stralend middelpunt. Een rondleiding door het stadspaleis voert de bezoeker terug naar de tijd van het hoofse leven van alledag. Tegenwoordig zijn in delen van het uitgebreide complex tentoonstellingen en administratieve ruimten ondergebracht.

Zomerresidentie van de prins-bisschop

In 1735 veroorloofde de prins-abt van Dalberg zich een klein landslot aan de Fulda. Het is bewaard gebleven en bevindt zich in het midden van de twee uivormige koepels. Maar al na korte tijd ontdekte ook Amand von Buseck, de latere prins-bisschop van Fulda, de charme en de idyllische ligging van dit tot dan toe vrij onbeduidende gebouw en gaf de in Zwitserland geboren bouwmeester Andrea Gallasini opdracht het om te bouwen tot zomerresidentie. Gallasini had de reputatie een ingenieus architect te zijn en zou in de daaropvolgende jaren zijn stempel op de stad Fulda drukken met wereldlijke gebouwen.

Voortdurend veranderende eigenaars

Beetje bij beetje werd het kleine kasteel omgevormd tot een complex dat in de streek zijn gelijke niet kende. Het omvatte boerderijgebouwen en een driezijdig erehof. De uiterlijke kenmerken van het stadskasteel waren de schilddaken op de flanken van twee of drie verdiepingen. Moeilijke tijden braken aan in 1802 met de secularisatie, want vanaf dat moment waren er permanent nieuwe eigenaars. Nu eens was het eigendom van Willem van Oranje, dan weer van het Groothertogdom Frankfurt en tenslotte van de keurvorst van Hessen. Keurvorst Wilhelm II gaf opdracht tot verdere verbouwingen omdat hij de nu overheersende classicistische stijl mooi vond.

Een blikvanger van barok Fulda

De Tweede Wereldoorlog eiste slachtoffers in de historische monumenten van de stad en veroorzaakte ook ernstige schade aan de Marstall en de zuidelijke vleugel van het stadspaleis van Fulda. De eerste zalen werden echter in 1951 geopend. Vandaag de dag is het nu gerestaureerde complex in al zijn schoonheid een blikvanger in de barokke stad Fulda. De hele uitbreiding meet meer dan 250 meter. De paleistuin, die ooit als baroktuin was ontworpen en waar zich ook de oranjerie bevindt, is inmiddels uitgegroeid tot een parel. Het park werd ontworpen met Franse en Engelse elementen en maakt onder meer indruk door de overvloed van de rododendrontuin met zijn bezienswaardige fontein.

Staatsievertrekken en historisch porselein

Hoewel het kasteel van Fulda nu hoofdzakelijk door het stadsbestuur wordt gebruikt, zijn grote delen van het complex opengesteld voor het publiek. Bijvoorbeeld, de barokke banketzaal van de prinsen. Het behang, de spiegels en de schilderijen aan de muren van de prinselijke flat, die rond 1730 werd gebouwd, zijn de weerspiegeling van een tijd die werd gekenmerkt door het absolutisme van de heersers. Sommige van de oude staatsievertrekken uit de 19e eeuw herbergen porseleinverzamelingen. Sommige komen uit de fabrieken van Fulda die ooit waardevolle stukken leverden. Ook de herinnering aan het regentschap van het Huis Hessen wordt hier levend gehouden. Tentoonstellingen zijn ook te zien in de kasteeltoren, waarvan de motorkap al in 1770 een platform kreeg, zodat men van daaruit de loop van de sterren kon observeren.