1. Home
  2.  › 
  3. Letland
  4.  › 
  5. Riga

Stadhuisplein

Riga van zijn mooiste kant

De oude binnenstad van Riga is de thuisbasis van het historische Stadhuisplein van de stad. Meer dan 500 jaar geleden werd hier de eerste kerstboom van de stad neergezet en vonden hier vele historische gebeurtenissen plaats. Helaas werden de oorspronkelijke gebouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Maar in de naoorlogse jaren werden enkele van de vroegere gebouwen heropgebouwd en zo is het stadhuisplein vandaag opnieuw een van de mooiste pleinen van de stad.

Geschiedenis van het Stadhuisplein

Al in de 13e eeuw was het Stadhuisplein in Riga een van de belangrijkste pleinen, omdat het zowel het administratieve als het economische centrum van de stad was. In die tijd stond het plein vol met marktkramen, er vonden optochten, toernooien en voorstellingen plaats, en tegelijkertijd stond hier het schavot, waar de beul zijn bloedige dagtaak verrichtte. Er was ook een steen der schande op het plein voor het stadhuis.

De gebouwen uit het begin van de 14e eeuw werden al verwoest tijdens de Noordelijke Oorlog. Dit leidde onder meer tot de bouw van een nieuw stadhuis in 1750. Het stadhuis was ontworpen als een gebouw van twee verdiepingen met een mansardedak en de puntgevel was versierd met een wapenschild. Een klokkentoren en een portiek met Toscaanse zuilen completeerden het gebouw. Tussen 1847 en 1850 werd het gebouw verhoogd om plaats te maken voor de stadsbibliotheek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden het stadhuis en vele andere gebouwen rond het plein grotendeels verwoest. Tegen 1941 was er dan ook bijna niets meer over van de oorspronkelijke gebouwen.

Het stadhuisplein van vandaag

In de naoorlogse jaren werden rond het plein opnieuw een aantal gebouwen opgetrokken, omdat aan het eind van de 19e eeuw de geschiedenis van Riga uitvoeriger werd onderzocht. Dit onderzoek richtte zich ook op de oorspronkelijke gebouwen op het stadhuisplein. Het huidige stadhuis werd in 2003 gebouwd in de stijl van het oorspronkelijke gebouw en combineert moderne architectuur met historische flair. Het plein van het stadhuis wordt ook gesierd door een Rolandzuil. De granieten zuil die vandaag te zien is, is een exacte kopie van de Rolandzuil, die in 1897 met schenkingen werd gebouwd en het plein sierde tot hij in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Het meest indrukwekkende gebouw aan de Rathausplatz is zonder twijfel het Schwarzhäupterhaus. Het gebouw werd voor het eerst genoemd in een document uit 1334. Het gebouw in gotische stijl werd verschillende keren verbouwd. In de 17e eeuw kreeg het gebouw een adembenemend mooie renaissancegevel en een astronomisch uurwerk. De gevel was versierd met talrijke wapenschilden van Hanzesteden en allegorische figuren dienden als blikvangers. Aangezien ook dit gebouw ten prooi viel aan de Tweede Wereldoorlog, staat er nu een getrouwe reconstructie van het huis op de Rathausplatz. Dit werd gebouwd aan het eind van de 20e eeuw, maar je krijgt toch het gevoel dat je voor een historisch gebouw staat dat gewoon heel goed gerestaureerd is.

Het bezettingsmuseum, dat zeer de moeite waard is, bevindt zich ook vandaag nog op het marktplein. Echter niet in een gereconstrueerd gebouw, maar in een kubusvormig blok uit de jaren 1970.

In zijn geheel bekeken krijgt de bezoeker echter een idee van hoe het plein vroeger was aangelegd en ook welke belangrijke functies het had. Tijdens een stadsrondrit door Riga moet het Stadhuisplein in ieder geval worden bezocht, want dankzij de gereconstrueerde gebouwen heeft het plein vandaag de dag weer een bijzondere sfeer.