Stadhuis

Stockholm Stadhuis en Landmark
  1. Home
  2.  › 
  3. Zweden
  4.  › 
  5. Stockholm

Stadshuset, gebouwd tussen 1911 en 1923 in de stijl van de Zweedse nationale romantiek, is een van de bekendste en meest gedenkwaardige gebouwen van Zweden. Naast zijn functie als zetel van het stadsbestuur trekt het stadhuis van Stockholm elk jaar internationale aandacht, vooral omdat hier het banket ter gelegenheid van de toekenning van de Nobelprijzen plaatsvindt.

Stockholms stadshus

Een onmisbaar herkenningspunt van de stad Stockholm (en van Zweden in zijn geheel) is de 106 m hoge toren met op de top de 3 kronen, het nationale wapen van Zweden. Een lift brengt u naar het platform onder het belfort, vanwaar u kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht.

Stadshuset staat op het zuidoostelijkste puntje van Kungsholm, op een prominente plaats naast Stadshusbron, tegenover het hoofdstation. Het is het gemakkelijkst te voet te bereiken vanuit het centrum (metrohalte T-Centralen).

Het banket voor de jaarlijkse Nobelprijsuitreikingen wordt gehouden in de zogenaamde "Blauwe Zaal" (blå hallen), een grote overdekte binnenplaats met een zuilengalerij (die echter niet blauw is maar baksteenrood: de architect Ragnar Östberg heeft de zaal, in tegenstelling tot zijn oorspronkelijke plannen, ongepleisterd gelaten). Andere indrukwekkende zalen in het Stadshuset zijn:

Tickets en prijzen

Volwassenen betalen 100 SEK, studenten en senioren 80 SEK, kinderen van 12-17 jaar 40 SEK. De toegang is gratis met de Stockholm Pass.