Stadhuis

Het stadhuis van Brugge
  1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Brugge

Het Stadhuis maakt deel uit van het museumcomplex Bruggemuseum, maar is ook nog steeds de actieve bestuurszetel van het Brugse stadsbestuur. Kenners omschrijven het oude stadhuis niet alleen als een van de oudste, maar vooral als een van de mooiste stadhuizen van Vlaanderen, dat terecht tot over de grenzen van Vlaanderen bekend is.

Het gebouw is een van de oudste voorbeelden van gotische bouwkunst in heel Vlaanderen en Nederland. De prachtige, met beeldhouwwerk versierde voorgevel werd in de 16e en 17e eeuw herhaaldelijk uitgebreid en geeft informatie over de grote rijkdom van Brugge in die tijd. Tijdens de Franse Revolutie werd de voorgevel bijna volledig verwoest. Van 1895 tot 1905 werd het gehele interieur gerenoveerd en herbouwd. Sindsdien zijn ook de zalen en kamers in gotische stijl opgetrokken en zijn er op de muren schilderijen aangebracht met taferelen uit de Brugse geschiedenis.

Het laatgotische stadhuis van Brugge

Het laatgotische Brugse stadhuis werd gebouwd tussen 1376 en 1420, in de belangrijke periode dat Brugge het belangrijkste economische centrum van Noordwest-Europa was. De rijkelijk versierde voorgevel toont op indrukwekkende wijze de rijkdom en het belang van de stad ten tijde van de bouw. Tegen het einde van de 14e eeuw woonden er immers meer dan 40.000 mensen in Brugge. Ongeveer gelijktijdig met het stadhuis werd ook een tweede stadsmuur gebouwd voor hun veiligheid.

Binnen in het stadhuis leidt een elegant ontworpen trap naar de grote zalen die nu dienst doen als deel van het Bruggemuseum. In vroegere eeuwen had deze trap ook een ceremoniële betekenis.

Het ontwerp van het stadhuis diende als model voor vele latere Vlaamse stadhuizen. De façadefiguren, kleurrijk ontworpen door Meester von Eyck, gingen verloren tijdens de Franse Revolutie, net als veel van de schatten van de stad. Toch is de pracht van het gebouw vandaag nog duidelijk zichtbaar.

Het Stadhuis vandaag

U bent welkom in verschillende zalen van het stadhuis. Vooral de voormalige vergaderzaal van de magistraat, de "Gotische Zaal", op de eerste verdieping biedt fascinerende inzichten in de geschiedenis van de stad. Letterlijk de muren hier vertellen verschillende episodes die Brugge door de eeuwen heen heeft meegemaakt in de vorm van spannende muurschilderingen uit de late 19de eeuw. Kerk- en stadsgeschiedenis worden hier vereeuwigd, evenals invloedrijke edelen en beroemde burgers van de stad. Ook de door de eeuwen heen sterk ontwikkelde kunsten en ambachten worden picturaal in ere gehouden. Bovendien kunt u het uitzonderlijk vormgegeven eikenhouten plafond van de kamer bewonderen. Het dateert van 1402 en geeft u een levendige indruk van het uitmuntende Vlaamse vakmanschap van de late Middeleeuwen.

De "Historische Zaal" in het oude Stadhuis is ook toegankelijk en herbergt historische documenten, tentoonstellingen en schilderijen. Bij een bezoek aan de tentoonstelling en de bouwwerken ontdekt u tal van boeiende gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad en de interessante relatie tussen Bruggelingen, vorsten en besturen door de eeuwen heen.