1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Fulda

St. Michael in Fulda

De Michaelskerk in Fulda, Hessen, is een van de belangrijkste sacrale gebouwen in Duitsland. Het dateert uit de 9e eeuw.

De Michaelskirche

De St. Michaelskerk in Fulda is een van de oudste kerken van Duitsland en een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad in Oost-Hessen. Het bevindt zich op de Michaelsberg ten noorden van de kathedraal. Binnen in de kerk kunnen bezoekers frescoschilderingen uit de Middeleeuwen bewonderen.

Oorsprong van het gebouw

De Sint-Michaelskerk werd tussen 820 en 822 gebouwd in opdracht van abt Egil (ca. 750-822) in de bouwstijl van de Karolingers. De kerk van Jeruzalem van het Heilig Graf diende als model voor het heilige gebouw. De kerk werd ontworpen door Rabanus Maurus (780-856), die ook Egil opvolgde als abt van Fulda. De kerk werd genoemd naar de heilige aartsengel Michaël. Op 5 januari 822 werd de Michaelskerk ingewijd door bisschop Haistulph. Vanaf dat moment deed de kerk dienst als grafkerk op het voormalige monnikenkerkhof.

Aangenomen wordt dat het oorspronkelijke gebouw een rond gebouw was met een kegelvormig dak. Er was een nis aan de oostkant. Er was ook een crypte. Toen de kerk tussen 915 en 937 door oorlogen grotendeels werd verwoest, werd zij in de 10e en 11e eeuw herbouwd, onder meer met de bouw van de westtoren. In de 12e eeuw werd de toren ook voorzien van een klokkenverdieping. De voormalige kapel van het kerkhof werd de kerk van het hulpklooster, de Propstei Michaelsberg.

Van 1715 tot 1716 werd aan de noordzijde van de kerk de Rochuskapel gebouwd. Bovendien werd het interieur van de kerk in barokstijl uitgevoerd. Zorgvuldige restauratie vond plaats tussen 1935 en 1938.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de muren van de St. Michaelskerk verwoest door bombardementen. In 1948 was de oorlogsschade hersteld.

Inrichting van de St. Michael's Kerk

De graftombe van abt Egils is nog bewaard gebleven in het oostelijk deel van de kooromgang. Oorspronkelijk had de crypte geen eigen altaar en geen ruimtelijke verbinding met de bovenverdieping. De afgeronde bovenverdieping wordt ondersteund door acht zuilen, waarvan er vier uit de 9e eeuw dateren. Van één ervan wordt zelfs gezegd dat het tot het stichtingsgebouw uit de Karolingische tijd behoort.

De fresco's

De fresco's in het interieur van de kerk van St. Michael zijn een van de meest interessante kenmerken ervan. Ze dateren uit de 11e eeuw. Bij het betreden van de St. Michaelskerk door een zware ijzeren deur, wordt de bezoeker begroet door een warme atmosfeer met geel-oranje licht. Aan de oostkant van de kapel is nog een bewaarde schildering van de aartsengel Michaël en andere engelen te zien. Pas in 1936/37 kon dit schilderij uit de Middeleeuwen worden ontdekt.

Het altaar

Rond het altaar van de Sint-Michaëlskerk staan acht zuilen die de acht zaligheden symboliseren. Dit zijn de eerste woorden die Jezus sprak tijdens de Bergrede. Daarmee wijdde Christus zich aan hen die tekort waren geschoten in het leven.

De zijkapel van St. Roch

Aan de noordzijde van het altaar is door een rondboog de zijkapel van de H. Roch te zien. Daarin staat een barok altaar, kunstig gesneden uit hout en met gegolfde gouden versieringen. De versieringen omvatten St. Rochus, die werd vereerd als patroonheilige van de pestlijders.

Tegenover het altaar staat een stenen tablet ter herinnering aan de Passie van Christus. Het dateert uit de 14e of 15e eeuw.