1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Nice

Specialiteiten uit Nice

Culinaire lekkernijen van de streek

De keuken van Nice is licht en mediterraan en wordt vooral gekenmerkt door het gebruik van olijfolie, regionale groenten en vis.

Veel vis en verse groenten

Natuurlijk heeft de keuken van Nice veel meer te bieden dan de wereldberoemde "Salade Nicoise". De keuken van de streek is licht en mediterraan, met veel verse groenten en vis. Bezoekers van Nice moeten zeker de olijven van Nice proberen. Ze zijn klein en stevig en zeer smakelijk. De olijven worden gebruikt om "tapenade" te maken, een pasta die uitstekend op geroosterde sneetjes brood kan worden gesmeerd. Natuurlijk worden in de regio ook uitstekende olijfolie geproduceerd. Er zijn een paar winkeltjes waar de gasten ook snacks kunnen eten of een van de wijnen uit de Provence kunnen proberen.

De "Oliviera", die zich in de oude binnenstad van Nice bevindt, is een aanrader. Naast een rijk assortiment aan specialiteiten uit de streek, kunnen hier ook typische streekgerechten worden geproefd. Bijzonder lekker zijn de "fleurs de courgettes farcies", courgettebloemen gevuld met een gehaktmengsel. De wijnen uit het achterland van Nice, bijvoorbeeld de "Bellet", zijn aan te bevelen. Het kleine wijnbouwgebied herbergt de oudste wijngaarden van Frankrijk en produceert uitstekende wijnen met het AOC-keurmerk.

Als u iets heel typisch maar onbekends wilt proberen, moet u eens een hapje durven te nemen in de "Tarte aux blettes". Een zoete cake gevuld met appels, snijbiet, sultana's en pijnboompitten. Een zeer ongewone creatie, maar een die zeker zijn charmes heeft. Een ander beroemd gerecht van de streek is natuurlijk de vissoep uit het nabijgelegen Marseille, de "Bouillabaisse", een must voor visliefhebbers bij een bezoek aan de Côte d'Azur. Vis speelt sowieso een grote rol op het menu van Nice, naast regionale producten zoals olijfolie en groenten. De "pissaladière", een soort uientaart met ansjovis, is ook erg lekker.

De lijst van typische gerechten is lang en de Provence staat bekend om zijn uitstekende keuken. Fijnproevers die graag eten en nieuwe gerechten uitproberen, komen in de regio Nice gegarandeerd aan hun trekken.