1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Wiesbaden

Ring Kerk

De neogotische Ringkirche, gebouwd in 1894, is een van de bezienswaardigheden van Wiesbaden met zijn tweelingtorens die al van verre zichtbaar zijn,

De Ringkirche werd gebouwd tussen 1892 en 1894. Het is gelegen aan het einde van de Rheinstraße, die samenkomt met de Ringstraße. Dit is precies waar de Ringkirche staat en vanwege zijn ligging draagt hij de naam Ringkirche. De bouwmeester en architect van de kerk was Johannes Otzen, die oorspronkelijk uit Sleeswijk-Holstein kwam. Pastoor Emil Veesenmeyer was ook betrokken bij de bouw. Omdat de bevolking van de stad Wiesbaden, die toen nog deel uitmaakte van Pruisen, toenam, zou de Ringkirche worden gebouwd als eerste protestantse kerk in de regio.

Reeds vóór het begin van de bouw was het duidelijk dat de Ringkirche de eerste kerk zou worden volgens het programma van Wiesbaden. Dit betekende dat het gebouwd moest worden volgens een speciaal kerkbouwprogramma dat gericht was op de eisen van Maarten Luther. Deze eisen hadden voornamelijk betrekking op het interieur van de kerk. De bouwstijl van de voorgevel is tussen Romaans en Gotiek in. De kerk werd ingewijd op 31 oktober 1894, net op tijd voor Hervormingsdag. Het ontwerp van de Ringkirche wordt beschouwd als model voor talrijke later gebouwde kerken. In 2002 werd de Ringkirche in Wiesbaden uitgeroepen tot Duits nationaal monument.

De Ringkirche - een echte blikvanger!

Op het eerste gezicht springen de twee 65 meter hoge torens van de kerk in het oog. Het centrum van de kerk is het heiligdom, waar zich het altaar, het orgel, de preekstoel en het podium voor de zangers bevinden. De banken staan in een cirkel rond het altaar. Het idee hierachter was dat alle bezoekers van de dienst konden zien en horen wat er rond het altaar gebeurde. In totaal zijn er 1100 zitplaatsen beschikbaar voor bezoekers van de kerk. Het interieur is bedekt met enorme rozetten van gekleurd glas. Als de zon door de ramen schijnt, kunnen kerkbezoekers een heel bijzonder kleurenspel bewonderen. Extra gouden licht valt door het grote glazen raam van het plafond.

De Ringkirche bleef tijdens de wereldoorlogen grotendeels gespaard van bombardementen en andere schade en kan daarom vandaag de dag nog bijna in zijn oorspronkelijke staat worden bezichtigd. De buitengevel werd tussen 2003 en 2009 getrouw gerenoveerd. Overigens, de kerk ziet er bijzonder indrukwekkend uit als je haar vanuit het westen benadert.