1. Home
  2.  › 
  3. Boek een veerboot
  4.  › 
  5. Veerbootmaatschappijen

Norled

Routes, Kaartjes & Dienstregelingen
Norled is een Noorse veerbootmaatschappij die talrijke verbindingen verzorgt van het Noorse vasteland naar Noorse eilanden en kustplaatsen. Het biedt ook cruises in enkele van de grootste fjorden van Noorwegen.
  1. Over Norled
01

Over Norled

Norled is de opvolger van Tide Sjø AS. De naam Nordled wordt gebruikt sinds een fusie in 2012. Als aannemingsbedrijf van de Noorse Dienst Openbare Wegen verzorgt Norled voornamelijk korte- en middellangeafstandsverbindingen van Noorse kustplaatsen naar de talrijke eilanden voor de kust, en zorgt zo voor hun bevoorrading. Daarnaast zijn er enkele verbindingen die fjorden overbruggen, zoals de diep ingesneden Sognefjord. In de Oslofjord exploiteert Norled vijf routes die door snelboten worden bediend en deel uitmaken van het uitgebreide stedelijke vervoersnetwerk rond de Noorse hoofdstad.

In totaal omvat het routenetwerk van Norled 224 routes en 19 havens. In lijn met het grote werkgebied en het uitgebreide netwerk heeft Norled een uitgebreide vloot van momenteel 45 autoveerboten en 17 snelle veerboten (zonder voertuigplaatsen) in bedrijf. Hiertoe behoren enkele van de eerste volledig elektrische veerboten ter wereld.

Snelferrydiensten worden aangeboden in Hordaland, Oslofjord, Rogaland, Sogn en Fjordane en Troms. De meeste veerbootroutes varen één of twee keer per dag en de reistijden liggen meestal tussen één en twee uur; de kortste overtochten (van Aurland naar Flåm en van Mjømna naar Vardetangen) duren slechts tien minuten. De langste routes beginnen in Bergen en leiden naar de kustplaats Selje en de Sognefjord in naar Flåm en Sogndal. De reistijd voor deze routes is ongeveer vijf uur.

Bijzonder zijn de cruiseroutes die Norled in het zomerseizoen aanbiedt in drie fjorden (Hardangerfjord, Sognefjord en Lysefjord).