1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Fulda

Oude Stadhuis

Het oude stadhuis in het historische centrum van Fulda is een van de vele historische gebouwen in deze Hessische barokstad. Het indrukwekkende vakwerkgebouw, dat oorspronkelijk rond 1500 is gebouwd en nu is herbouwd en gerenoveerd, diende tot 1782 als stadhuis voor de inwoners van de stad. Tegenwoordig zijn er winkels in gevestigd. Met zijn opvallende verschijning is het oude stadhuis een van de meest gefotografeerde monumenten in Fulda.

Karakteristiek architectonisch monument

Het oude stadhuis is een klassiek voorbeeld van laatgotische vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw. Zoals kenmerkend is voor de gotiek, reiken de spitsbogen van de arcaden, evenals de spitse daktorens, naar de hemel. De voorgevel is grotendeels voorzien van de voor gotische wereldlijke gebouwen gebruikelijke kruiskozijnen, maar ook gedeeltelijk van met traceringen versierde spitsboogvensters. Een geveltoren siert de hoek van het complex. Opulente ornamenten en kruisbloempjes zijn minder gebruikelijk op het oude stadhuis, maar het groene vakwerkpatroon onder het dak met rode dakpannen vormt een mooi complementair contrast dat direct in het oog springt en vandaag erg in trek is bij toeristen voor kiekjes.

Enkele jaren geleden werd het oude stadhuis door de stad gerenoveerd en gemoderniseerd, althans wat de innerlijke waarden betreft. De historische componenten van de houten constructie en het dak werden uitgewerkt en benadrukt om het gotische karakter meer naar voren te brengen. Het groene kleurcontrast dateert echter waarschijnlijk niet uit de 15e eeuw; het oorspronkelijke kleurenschema was niet gedocumenteerd en kon helaas niet meer worden achterhaald.

Geschiedenis gevuld met leven

Het plein "Unterm heilig Kreuz" was het economische en politieke centrum van Fulda onder keizer Heinrich II. Het is maar een paar stappen van hier naar het oude stadhuis. Aanvankelijk werd allerlei handel gedreven in de grote zaal op de benedenverdieping, maar er werden ook vergaderingen gehouden. De karakteristieke arcaden, die toen nog open waren, zijn tot op heden bewaard gebleven als een kenmerk van het onderste deel van het gebouw. Op de bovenste verdiepingen bevonden zich tot 1782 de vergaderzalen van het stadhuis en de wapenkamer.

Het oude stadhuis overleefde tijdens zijn functie als raadszaal de Dertigjarige Oorlog. Het belang van de stad als politiek centrum ging aan het eind van de 18e eeuw verloren, toen het stadsbestuur verhuisde naar het kanselarijpaleis, dat ook aan het plein "Unterm heilig Kreuz" ligt. Het gebruik van het gotische vakwerkgebouw als handels- en uitwisselingsplaats is echter al meer dan 500 jaar bewaard gebleven. Tegenwoordig zijn in het drie verdiepingen tellende hoekgebouw verschillende winkels en kantoren gevestigd. Het bonte leven en de bedrijvigheid van de burgers van Fulda speelt zich dus vandaag, net als 500 jaar geleden, af in de vertrekken van het oude stadhuis.