1. Home
  2.  › 
  3. Tsjechië
  4.  › 
  5. Praag

Oude Joodse Begraafplaats

Temidden van verschillend gevormde grafstenen kan men op deze bijzondere plek de verhalen van het Joodse Praag beleven. Hebreeuwse inscripties en symbolen geven inzicht in het leven van verschillende persoonlijkheden en vertellen over schrijnende levens en lotgevallen. De één hectare grote groene ruimte is helemaal bezaaid met oude grafstenen. Terwijl sommige al duidelijke tekenen van verwering vertonen door hun ouderdom, zijn andere bijna volledig in de grond gezakt. Op deze mystieke plek, zijn geen twee grafstenen hetzelfde.

In het midden van de oude binnenstad van Praag

Aan de rechterkant van de rivier de Moldau en in het centrum van de Oude Stad van Praag ligt de voormalige Joodse wijk met de Oude Joodse Begraafplaats. Het is omgeven door een hoge muur en de Pinkas en Klaus Synagoge. Deze bezienswaardigheid is heel bijzonder, want het is een van de oudste joodse begraafplaatsen in heel Europa en biedt een diep inzicht in de joodse begraafcultuur.

Talrijke lagen graven

De Oude Joodse Begraafplaats werd in de 15e eeuw aangelegd en is in omvang tot op de dag van vandaag grotendeels ongewijzigd gebleven. Het oudste graf dateert van de dichter Avigdor Kara uit 1439. Ondanks verschillende uitbreidingen werd de ruimte al snel ontoereikend, zodat de doden in lagen over elkaar heen werden begraven. Tegenwoordig zijn er op sommige plaatsen wel twaalf lagen. Daarom is het totale aantal van hen die hier hun laatste rustplaats vonden, omstreden. Tegenwoordig telt de begraafplaats 12.000 grafstenen, maar men gaat ervan uit dat hier in totaal ongeveer 100.000 mensen zijn begraven.

De wonderdoener Rabbi Löw

Het graf van Rabbi Löw dateert uit 1609 en is een van de beroemdste graven op de begraafplaats. Tot op de dag van vandaag draaien vele legenden en sagen rond de persoonlijkheid van de geestelijke en geleerde. Hij wordt beschouwd als de schepper van de legendarische Praagse Golem, een kunstmatig wezen gemaakt van klei. Deze werd in de eerste plaats opgericht om taken uit te voeren voor de rabbi en de Joden van Praag en om hulp te bieden.

Löw kwam ook in de wereld van de legende onder de naam "Mirakel Rabbi". Er werd gezegd dat hij het vermogen had om de wensen van de Joden van Praag te vervullen. Veel bezoekers van de Joodse Begraafplaats geloven vandaag de dag nog steeds in dit verhaal. Daarom laten zij kleine briefjes met hun wensen achter op het graf van de "Wonderrabbijn", in de hoop dat die wensen zullen uitkomen.

De laatste begrafenissen

Aangezien de Joodse religieuze wet de opheffing van de plaats en daarmee de verstoring van de rust van de doden niet toestond, werden de Joodse inwoners van Praag tot 1787 op deze plaats begraven. In de 19e eeuw werd in een ander deel van Praag de Nieuwe Joodse Begraafplaats aangelegd. De Oude Joodse Begraafplaats is echter een bijzondere bezienswaardigheid in Praag, omdat het zijn bezoekers een opwindend inzicht biedt in een 348 jaar oude Joodse begrafenistraditie.