1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Parijs

Opéra Garnier

Het domineert het Place de l'Ópera en de omliggende straten met zijn imposante verschijning en weelderig decor. Rond het operaplein zijn de anders zo kleurrijke, flitsende reclameborden ingetogen van kleur. De meeste aandacht in deze plaats gaat naar de wereldberoemde Opéra in het Palais Garnier.

Op de beste plaats

Terwijl het Operaplein is toegewezen aan het tweede arrondissement van Parijs, ligt de Opéra Garnier al in het negende. Het slakkengangetje van de Parijse wijken maakt dit mogelijk. Het operagebouw aan de Rue Scribe 8 en het plein met het metrostation Opéra worden slechts gescheiden door de Rue Auber. Talrijke bussen en metrolijnen stoppen rond de Opéra Garnier. De Roissybus brengt u in 50 minuten rechtstreeks van de luchthaven Charles-de-Gaulle naar de opera.

Strakke lijnen en weelderig decor

De Opéra Garnier dankt zijn naam aan zijn bouwer Charles Garnier. In de loop van de radicale transformatie van Parijs onder leiding van de alom bekende Baron Haussmann, kreeg de architect de opdracht een prestigieus nieuw gebouw te bouwen. Hoewel hij nog niet erg bekend was, wist hij de wedstrijd te winnen. De nieuwe Opera van Parijs werd gebouwd tussen 1860 en 1875, hoewel de bouw werd onderbroken in 1870/1871 als gevolg van de oorlog. Op 5 januari 1875 opende het Palais Garnier zijn imposante zalen en de Parijse society applaudisseerde niet alleen voor de artiesten op het toneel. Ook de architect Garnier kreeg veel applaus. Het waren vooral de prachtige kamers, trappen en zalen die enthousiasme opwekten.

Ontdekkingen in het Palais Garnier

Terwijl op het operatoneel tot 450 acteurs kunnen optreden, biedt het auditorium plaats aan ongeveer 2.000 bezoekers. Het operahuis biedt veel meer dan beroemde balletten en operavoorstellingen. Schilderijen, beeldhouwwerken, tijdelijke tentoonstellingen, de bibliotheek en de archieven trekken het hele jaar door veel bezoekers. Individuele rondleidingen of rondleidingen met gids onthullen de complexe schoonheid van dit unieke gebouw. Veel aandacht wordt besteed aan de gigantische plafondschildering in de grote aula. Het werd in 1964 gemaakt naar een ontwerp van Marc Chagall. Het schilderij is een trotse 220 vierkante meter groot en bestaat uit 12 doeksegmenten. De kunstenaar Roland Bierge, die in 1991 overleed, realiseerde het ontwerp van Chagall. Het archief van het bibliotheekmuseum bevat talrijke documenten over het oorspronkelijke schilderij en de herinrichting van het plafond.

Legenden

In het Palais Garnier lopen de bezoekers natuurlijk in de voetsporen van het spook van de opera. Onder de mystieke plaatsen in het Palais Garnier zijn box nummer 5 gereserveerd voor het Fantoom en het ondergrondse reservoir. Het kunstmatige bassin, dat in de roman van Gaston Leroux als een meer wordt beschreven, is een concessie aan de moerassige bouwgrond.

Van oudsher geniet het legendarische operaballet, met de eeuwenoude danser Rudolf Nurejev als gast en later als directeur van het ballet, bijzondere achting. In zijn tijd als balletdirecteur (1983-1989) heeft hij aanzienlijk bijgedragen tot de verbetering van de opleidings- en repetitievoorwaarden en heeft hij talrijke talenten bevorderd. Het graf van Nurejev bevindt zich in de buurt van Parijs op de Russische begraafplaats Sainte-Geneviève-des Bois en is een bedevaartsoord voor balletfans uit de hele wereld.