1. Home
  2.  › 
  3. Oostenrijk
  4.  › 
  5. Wenen

Oostenrijkse Nationale Bibliotheek

De grootste bibliotheek van Oostenrijk

Als keizerlijke hofbibliotheek werd de Weense Nationale Bibliotheek reeds in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd. Tegenwoordig herbergt het de grootste collectie boeken van Oostenrijk en fungeert het nog steeds als bibliotheek voor wetenschap en onderzoek. Naast de leeszaal en de onderzoeksfaciliteiten van de eigenlijke bibliotheek, biedt de Nationale Bibliotheek ook de mogelijkheid om een historische verkenningstocht te maken en musea te bezoeken met een grote verscheidenheid aan zwaartepunten.

Wetenschapsbibliotheek

De wetenschappelijke bibliotheek is de grootste van het land. Als gevolg van het Ablieferungsgesetz (leveringswet), dat tot 1920 van kracht was, zijn bijna alle in Oostenrijk uitgegeven werken in het bezit van de bibliotheek. Meer dan 12,5 miljoen boeken en andere verzamelobjecten zijn in deze bibliotheek te vinden. Naast de Oostenrijkse literatuur is er ook een uitgebreide collectie buitenlandse literatuur, vooral op het gebied van de geesteswetenschappen. De Nationale Bibliotheek is vooral toegankelijk voor onderzoekers, onderwijzend personeel en studenten.

State Hall

De Statenzaal is waarschijnlijk de indrukwekkendste overgebleven barokke leeszaal van alle bibliotheken ter wereld. De luxueus gedecoreerde zaal, gebouwd door Keizer Karel VI, bevat een collectie van meer dan 200.000 werken. Het bevat ook de bezittingen van de bouwer van het Belvedere Paleis en de geschriften van Maarten Luther. Deze delen zijn hier tentoongesteld om te worden bekeken. De architectuur van de hal is net zo bezienswaardig als deze tentoonstelling. Het plafond, dat versierd is met fresco's, is 20 meter hoog.

Musea van de Nationale Bibliotheek

Naast de bibliotheek zelf en de Staatszaal, die kunnen worden bezocht, zijn er ook een aantal musea in de Weense Nationale Bibliotheek. Ook het Literatuurmuseum, het Papyrusmuseum, het Museum van de Kaart en de Globe, het Huis van de Oostenrijkse Geschiedenis en het Esperantomuseum kunnen worden bezocht.

Het Literatuurmuseum richt zich op de Oostenrijkse literatuur vanaf het einde van de 18e eeuw, terwijl het Globe Museum meer dan 250 globes van verschillende soorten en betekenis bevat.

Het Papyrusmuseum getuigt van de periode vanaf het 2e millennium v. Chr. en het Esperantomuseum brengt de geschiedenis van de taalontwikkeling en de uitvinding van talen dichterbij.