1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Antwerpen

MAS - Museum aan de Stroom

Niet alleen het museum, maar ook het gebouw zelf is een blikvanger
Waar vroeger sluizen, bruggen, kranen en pakhuizen het stadsbeeld kenmerkten, is de laatste jaren de nieuwe wijk "Het Eilandje" verrezen. Het meest opvallende gebouw is het Museum aan de Stroom, kortweg MAS, dat in 2011 werd ingehuldigd en gewijd is aan de verbondenheid van Antwerpen met de wereld.

Museum collectie

In acht tentoonstellingszalen is het museum gewijd aan zeer uiteenlopende thema's. In verschillende permanente en tijdelijke tentoonstellingen wordt de geschiedenis van de stad en de haven belicht, evenals de internationale handel.
internationale handel. Maar ook de geschiedenis, cultuur en kunst van Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië spelen een belangrijke rol in het museum.

De diversiteit van het museum is deels te danken aan het feit dat verschillende collecties van Antwerpse musea in het museum zijn opgenomen. Zo zijn het Etnografisch Museum, het Scheepvaartmuseum en het Etnografisch Museum vandaag samengesmolten tot één museum.

Het MAS heeft meer dan 500.000 objecten en belangrijke collecties. Maritieme voorwerpen, scheepsmodellen en de grootste collectie havenkranen van Europa kunnen door de bezoekers worden bewonderd, evenals een serie boeddhistische schilderijen uit de 18e eeuw en een verzameling Europese beeldbogen.

Architectuur

Het rode bakstenen gebouw rijst 62 meter de lucht in. De massieve toren is een van de spectaculairste museumgebouwen van Europa en is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Neutelings-Riedijk.

Tien stenenblokken worden op elkaar gestapeld, steeds 90° gedraaid. Zo biedt elk van de tentoonstellingszalen een ander uitzicht op de havenstad.

De gevel is versierd met duizenden kleine, glimmende handjes. Deze "antwerpse handjes" doen denken aan de legende van de Romeinse krijger Brabo, die de stad van een reus zou hebben bevrijd door zijn losgehaakte hand in de Schelde te gooien. Volgens de legende dankt de stad haar naam aan deze "hand werpen".

[caption id="attachment_26226" align="alignnone" width="800"] Kleine handen op de gevel van het MAS[/caption]

De rode baksteen wordt onderbroken door metershoge glazen wanden. Achter hen is een galerijgang die spiraalsgewijs rond het gebouw loopt, helemaal tot aan het dak. Deze enorme wenteltrap is vrij toegankelijk - ook zonder bezoek aan het museum. Vanaf het platform op het dak, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

[caption id="attachment_26222" align="alignnone" width="800"] Zicht op de Antwerpse skyline vanaf het MAS. Foto: Erik AJV / Shutterstock.com[/caption]

Mozaïek op het voorplein van het museum

Op het plein voor het museum ligt een 1600 m² groot mozaïek van de hand van de belangrijke hedendaagse kunstenaar Luc Tuymans. Met dit kunstwerk heeft hij zijn eigen schilderij "Dode Schedel" in steen getransponeerd.
Beide werken zijn gemodelleerd naar een gedenkplaat in de kathedraal, die is gewijd aan de medeoprichter van de Antwerpse schilderschool Quinten Massys. Tuymans wilde zo een link leggen tussen het historische Antwerpen en het moderne Antwerpen.