1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Brugge

Frietmuseum

Hoe Franse frietjes de wereld veroverden vanuit België
Een uiterst relevant museum voor Brugge en natuurlijk België is het Frietmuseum. Hier draait alles om de friet, want België wordt tenslotte beschouwd als de bakermat van de goudgebakken aardappelsticks die over de hele wereld populair zijn. De geschiedenis van de friet is dus nauw verbonden met de geschiedenis van België, en tegelijk zijn de Belgische aardappelreepjes een heel bijzondere smaakervaring, want deze specialiteit wordt in België tenslotte met bijzondere zorg en veel moeite bereid.

De geschiedenis van frieten

Het in 2008 geopende Aardappelmuseum in de Vlamingstraat is gevestigd in een beschermd gebouw uit 1399 in het historische centrum van de stad. Op de plaats waar ooit de Republiek Genua in Brugge haar zijdehandel coördineerde, wordt nu op drie verdiepingen de meer dan 5.000 jaar oude geschiedenis van de aardappel levendig en gedetailleerd voorgesteld.

Van de aardappel tot lekkere frieten

Geïnteresseerde bezoekers van het Frietmuseum kunnen zich op drie verdiepingen laten meevoeren in de wereld van de aardappel. Terwijl de geschiedenis van de aardappel wordt belicht en de tentoonstelling al in 3.000 v.C. in Peru begint, kunnen bezoekers ook genieten van een filmvertoning die laat zien hoe de perfecte friet wordt gemaakt.

Ook de historische aardappelschil- en frietmachines zijn bijzonder interessant. De bezoeker van het museum, dat is ondergebracht in een historisch gebouw uit 1399 dat ooit het hoofdkwartier van de zijdehandel van de Republiek Genua was, zal ook worden verblijd door interessante fotogalerijen en kunstwerken met betrekking tot de knol.

Rondleidingen en meer

Maar niet alleen de geschiedenis van de rauwe aardappelknol tot en met de heerlijke friet wordt aan de bezoekers gepresenteerd, wie wil kan ook zien hoe de heerlijke friet wordt gemaakt en mag ook proeven.

Op verzoek zijn ook rondleidingen door het museum mogelijk. Het is raadzaam tijdig te informeren, want dit is niet alleen het eerste Frietmuseum ter wereld, maar ook het enige museum dat volledig aan de friet is gewijd.

Een bezoek aan de tentoonstelling maakt hongerig, dus is het goed om aan het eind van uw museumbezoek te kunnen genieten van een portie echte Belgische friet.