1. Home
  2.  › 
  3. Noorwegen
  4.  › 
  5. Oslo

Astrup Fearnley Museum

Museum voor Moderne Kunst in Oslo
Het Astrup Fearnley Museet is een kunstgalerie met de nadruk op moderne kunst. Tegenwoordig is het particuliere museum niet meer weg te denken uit het museale landschap van Oslo, aangezien geen enkel ander museum in het land zo'n breed scala aan moderne kunstwerken presenteert als het Astrup Fearnley Museum.

Geschiedenis van de Kunstgalerij

Het museum, dat in 1993 werd geopend, wordt door twee stichtingen gesteund. Het geld voor het museum kwam van de Thomas Fearnley Stichting en de Heddy en Nils Astrup Stichting. Beide families zijn familie van elkaar. Keer op keer heeft het museum wereldwijd de aandacht getrokken, want het museum is zonder meer gespecialiseerd in uitzonderlijke kunstwerken, wat uiteindelijk ook de bijzondere charme van de grote collectie verklaart. Toen het Atrop Fearnley Museum voor Moderne Kunst werd geopend, was het museum ondergebracht in een deel van het gebouwencomplex Astrup Fearnley en besloeg het een oppervlakte van 2.500 m². De lokalen met hun industriële charme boden plafondhoogten van 3,5 tot 10,5 meter. De verlichting moest echter volledig door kunstlicht worden verzorgd. Vanaf het begin trok de kunstcollectie kunstliefhebbers uit de hele wereld aan. Door het grote succes en de gestaag groeiende collectie werd het pand te klein en werd besloten tot de bouw van een modern museumgebouw op een toplocatie.

Het nieuwe museumgebouw

Tegenwoordig is het Astrup Fearnley Museet een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Noord-Europa. Sinds 2012 is de indrukwekkende collectie ondergebracht in de wijk Tjuvholmen, die in het centrum van Oslo ligt. Het moderne museumgebouw is gebouwd volgens de plannen van de Italiaanse architect Renzo Piano. De bekende architect heeft reeds gebouwen gerealiseerd zoals het Centre Georges Pompidou in Parijs, The Shard in Londen en het Whitney Museum of American Art in New York. In 1998 werd hem de Pritzker Prijs toegekend. De planning en realisatie van het Astrup Fearnley Museet strekte zich uit over de jaren 2006 tot 2012. De locatie werd zorgvuldig gekozen en uiteindelijk werd het museum direct aan de pittoreske fjord gebouwd om de haven en het industriegebied ten zuidwesten van het eigenlijke stadscentrum nieuw leven in te blazen en een nieuw aantrekkingspunt te creëren. In totaal zijn in dit project twee museumgebouwen en een kantoorgebouw gerealiseerd. In totaal biedt de structuur een oppervlakte van 6.000 m². De constructie van het gebouw bestaat uit zowel stalen als houten balken en een glazen dak, dat zorgt voor een optimale lichtinval. Het architectonisch uitstekende gebouw is ontworpen om een prachtig uitzicht op de fjord te bieden. Een brug verbindt de twee kantoorgebouwen. Bovendien werd een beeldenpark aangelegd tussen het museumgebouw en het water. Geïnspireerd door de Scandinavische architectuur, werd de gevel bekleed met lambrisering.

Brandpunten van de collectie

In het buitengedeelte van het Astrup Fearnley Museet bevindt zich een prachtig aangelegde beeldentuin met werken van bekende beeldhouwers. Er zijn onder andere werken van Anish Kapoor en Louise Bourgeois.

Binnen is er een betekenisvolle tentoonstelling met veel vernieuwend werk van belangrijke kunstenaars uit de VS, Europa, Brazilië, Japan, China en India. Er zijn onder andere werken te zien van Andy Warhol, Dado, Gardar Eide Einarsson, Janine Antoni, Robert Gober, Cai Guo-Qiang en Bruce Nauman.

Het museum trok zeker de aandacht van de mondiale kunstscène in 2002, toen de curatoren een monumentale sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons aankochten. Voor de prijs van 5,1 miljoen dollar verwierf het museum het vergulde beeld van Bubbles de chimpansee, die het lievelingsdier van Michael Jackson was.

Naast de permanente tentoonstelling scoort het museum ook telkens weer punten met tijdelijke tentoonstellingen bestaande uit zorgvuldig geselecteerde werken.