1. Home
  2.  › 
  3. Oostenrijk
  4.  › 
  5. Wenen

Albertina

Habsburg paleis met belangrijke kunstcollectie
Er is zeker geen tekort aan Habsburgse woongebouwen in de oude keizerlijke stad. In een ervan, het "Palais Erzherzog Albrecht", dat in 1744 in het 1e district van Wenen direct in het centrum van de stad werd gebouwd, ligt sinds 1792 een van de waardevolste kunstcollecties uit de geschiedenis begraven.

Een regent als kunstverzamelaar: Albert van Saksen-Teschen

De "Albertina" is genoemd naar zijn schepper, hertog Albert I van Saksen-Teschen. De schoonzoon van keizerin Maria Theresia en haar vertegenwoordigers in Hongarije en Nederland verwierven meer dan tienduizend tekeningen en meer dan 200.000 prenten, waaronder Rubens' portretten van kinderen of Dürers "Veldhaas".

De moeilijke erfenis van de Habsburgers

Na de revolutie van 1919 kwam de hele collectie in handen van de Republiek, die de Habsburgse dynastie echter maar al te graag wilde vergeten. Het paleis werd gereduceerd tot een kantoor- en opslaggebouw, zwaar beschadigd door luchtbombardementen in 1945 en herbouwd in een sobere en onopgesmukte stijl in 1952. De collectie zelf was ook slechts bij enkele wekelijkse gelegenheden toegankelijk voor het grote publiek. De kunstcollectie Albertina, het project van een Habsburgse hertog in een Habsburgs paleis, was decennia lang de Assepoester onder de cultuurschatten van Wenen.

Terug naar het publieke oog

Dit veranderde onder directeur Walter Koschatzky, die tot 1986 meer dan 200 tentoonstellingen organiseerde. In 1993 sloot de Albertina voor tien jaar haar deuren. Toen het in 2003 werd heropend, was de in 1952 afgebroken voorgevel gerestaureerd, waren de staatsiezalen getrouw gerestaureerd en was een deel van het oorspronkelijke meubilair teruggekocht. Sindsdien is het "Palais Erzherzog Albrecht" weer een historisch juweel met moderne uitrusting geworden.

Vier collecties onder één dak

Dankzij een grote opslagruimte herbergt de Albertina nu vier collecties: In de eerste plaats de oorspronkelijke grafische collectie, die tot op de dag van vandaag wordt uitgebreid volgens de wil van de stichter. Ten tweede de "Batliner Collection", die in 2007 in bruikleen is ontvangen en waarin werken van het klassieke modernisme "van Monet tot Picasso" centraal staan - deze kunstenaars waren evenzeer grafici als schilders. Ten derde, de architectuurverzameling van bouwtekeningen, aanzichten en dergelijke. Ten vierde, de Langewieschen Verlag fotocollectie.