Liebfrauenkirche

Onze Lieve Vrouwekerk
  1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Brugge

De gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk uit de 13e eeuw ligt vlak naast het Gruuthuse Museum in de oude binnenstad van Brugge. De belangrijkste bezienswaardigheid is het beeld "Madonna met kind" van Michelangelo uit 1503. De 122 m hoge bakstenen toren is ook een van de herkenningspunten van Brugge en vormt samen met het Belfort en de kerktoren van de Sint-Salvatorskathedraal het silhouet van de stad.

Architectuur en geschiedenis

De gotische kerk werd gebouwd vanaf het begin van de 13e eeuw en is een van de vroegste bakstenen gebouwen in Vlaanderen. Het driebeukige schip werd tussen 1210 en 1230 gebouwd, en de traptorens aan de westgevel werden rond 1280 voltooid. Het transept, het koor en de toren werden gebouwd tegen 1335. Sinds 1474 heeft de kerk vijf schepen. Het orgel dateert uit 1721/1722; in 1954 werd in de historische kas een nieuw orgel geïnstalleerd van bestaand pijpmateriaal.

Michelangelo's "Madonna met kind

De kerk bevat talrijke kunstschatten van wereldklasse Alleen al de inrichting van de kerk met waardevolle beeldhouwwerken en schilderijen doet de harten van kunstliefhebbers sneller kloppen. Kunstig versierde grafplaten en graven van edelen zoals Maria van Bourgondië en Karel de Stoute, die sinds de 13e eeuw hun laatste rustplaats vonden in de Liebfrauenkirche, vertellen op levendige wijze over de gebruiken en overtuigingen van voorbije eeuwen.

De belangrijkste attractie voor bezoekers is echter Michelangelo's marmeren beeld van de Madonna met kind, dat op een altaar in de kapel van de rechterzijbeuk staat. Het is een van de beroemdste werken van de Italiaanse meester en werd vanuit Siena naar Vlaanderen gebracht door rijke kooplieden tijdens de bloeitijd van de handelsstad Brugge in het begin van de 16e eeuw.

[gallery ids="348,355,358"]

Een deel van de kerk kan gratis worden betreden; alleen voor het gedeelte dat als museum is afgezonderd (waar ook de Madonna met het Kind staat) moet worden betaald. Momenteel wordt de kerk nog gerestaureerd, dus niet alle ruimtes zijn toegankelijk. Daarom is een verlaagd tarief van toepassing.

Tickets en prijzen

  • Volwassenen: 6 Euro (momenteel verlaagd tot 4 Euro)
  • Senioren en kinderen/jongeren tot 25 jaar: 5 euro (momenteel verlaagd tot 3 euro)