La Palma

  1. Home
  2.  › 
  3. Spanje
  4.  › 
  5. Eilanden
Eeuwige lente? Natuurlijk kent La Palma ook geen seizoenen. En het eiland, dat bijna nooit gebrek aan water heeft dankzij de wolken die over de bergen naar beneden regenen, klaagt af en toe over een langdurige droogte. Maar als u op stap bent in de groene bossen van wat waarschijnlijk het mooiste wandeleiland van de Canarische Eilanden is, moet u toch weerbestendige kleding meenemen. Omdat La Palma hetzelfde is als sommige andere eilanden van deze archipel. La Palma is een continent op zich met alle klimaatzones die men zich kan voorstellen bij gematigde breedten. De sfeervolle ervaringen die je op dit eiland kunt opdoen zijn zo nu en dan behoorlijk verbazingwekkend.

Het groene magische koninkrijk van de laurierbossen

Wanneer het op La Palma regent, wat vaker het geval is in het noordoosten en anders vrij zeldzaam, hebben meteorologen een verklaring. Eigenlijk stuit de daar heersende passaatwind op weerstand op dit uiterste eiland van de Canarische Eilanden, omdat de droge lucht op grote hoogte voor zon zorgt. Maar tegelijkertijd stijgt een vrij vochtige stroom op van lagere hoogten, waardoor zich wolken vormen waaruit het van tijd tot tijd druppelt. La Palma dankt zijn weelderige vegetatie in de vorm van vele varens, laurierbossen en enorme afzettingen van varens aan dergelijke weersverschijnselen. Dit is een groen magisch koninkrijk dat zich uitstrekt tot bijna tweeduizend meter hoogte.

Op zoek naar sterren en zwarte gaten

Wie op La Palma naar de hoogste hoogten trekt, kan zich verheugen op een rustplaats boven de wolken en uitzicht op de omringende eilanden van de Canarische Eilanden. Naar het verre Tenerife en naar de nabije buren El Hierro en La Gomera. Op dit eiland vond vele duizenden jaren geleden een ramp plaats, waarbij een vulkaan ontstond en ook de gigantische Caldera van Taburiente. Los Muchachos, de hoogste berg van La Palma, meet volgens de officiële cijfers 2.350 meter. De lucht is er bijzonder helder, en aangezien dit ook 's nachts het geval is, hebben veel Europese landen besloten er sterrenwachten te vestigen. Hier zoeken ze naar verre sterren of zelfs de beroemde "zwarte gaten". Om geen lichtsmog te veroorzaken worden de straatlantaarns in de vallei tot een minimum van hun vermogen teruggebracht.

De watervalwolken aan de randen van de Cumbre

De kraterrand wordt verbonden door de Cumbre Nueva, die een weerscheiding vormt en vaak een indrukwekkend schouwspel biedt. De luchtmassa's die vanuit het oosten naar het westen trekken, vormen een kilometerslange "waterval" van wolken, omdat de vochtige vracht van de andere kant van de Cumbre door de zon aan de westelijke kant wordt uitgeschakeld. Net onder de top van deze heuvelrug ligt al vele jaren de Refugio El Pilar. Dit is een altijd onderhouden toevluchtsoord voor de Palmeros, die hier met al hun kinderen samenkomen voor gezinsuitstapjes. Barbecues en barbecues worden gehouden onder stenen hutten, en om ervoor te zorgen dat niets uit de hand loopt, houdt een ranger tot in de avonduren de wacht. Vakantiegangers zijn er ook welkom en het brandhout is gratis.

Op de vulkaanroute door een maanlandschap

El Pilar is ook het startpunt voor een dagwandeling boven de wolken. De vulkanenroute is een hit en misschien wel de interessantste van de hele Canarische Eilanden. Voor de tocht naar Fuencaliente moet u vijf tot zeven uur uittrekken. Onderweg worden de gedoofde vulkanen steeds jonger. Wandelaars bewegen zich door een maanlandschap zodra ze de groene gordel met de laatste boomtoppen hebben verlaten. Hier en daar zijn brandgangen aangelegd in het dennenbos, omdat La Palma de afgelopen decennia van tijd tot tijd door branden is getroffen. De machtige dennen zijn echter grotendeels bestand tegen branden, omdat bij een brand alleen de schors afbrokkelt, en een paar maanden later zijn zelfs de bomen waarvan men niet zou verwachten dat ze zich zouden herstellen, weer groen.

Paden tussen de wijnranken naar de vuurtorens van Faro

Onder het stadje Fuencaliente, dat op een hoogte van zevenhonderd meter boven de zeespiegel een beetje slaperig lijkt, ligt het jongste stukje Europa, ontstaan door de vulkaanuitbarsting van de Teneguia in het zuiden van het eiland, dat bijna altijd door stormen wordt geteisterd. De laatste uitbarsting op de Canarische Eilanden vond hier plaats in 1971, en de daardoor uitgespuwde lavamassa's hebben La Palma vergroot. Aan de voet van Teneguia strekt zich een uitgestrekt wijnland uit, en hier, op de diepe zwarte lavagrond, gedijen wijnstokken voor een uitstekende wijn. Een geasfalteerde weg en een aangenaam wandelpad leiden naar de zee en de vuurtorens van Faro. Daar heeft zich een zoutziederij gevestigd, waar zout uit de zee wordt gehaald. De producten uit deze zoutpannen zijn in supermarkten in heel La Palma te koop.

Een woning met uitzicht op zee is gegarandeerd

Wie besluit zijn vakantie door te brengen op "Isla Bonita" kan er zeker van zijn dat hij een woning met uitzicht op zee heeft geboekt. Omdat dit eiland in zachte golven uit zee oprijst over heuvels en bergen en de huizen tot verbazingwekkende hoogten reiken, is een ver uitzicht gegarandeerd. De hoofdstad Santa Cruz, waar een kleine haven is waar cruiseschepen en de veerboot van en naar Tenerife aanmeren, ziet er een beetje uit alsof het op elkaar gestapeld is. Het is de metropool van het oosten en concurreert met Los Llanos in het westen. Beide steden hebben een typisch karakter. Santa Cruz is wat levendiger, en een wandeling door het voetgangersgebied onthult vele mooie patriciërshuizen. Bijzonder indrukwekkend zijn echter de met bloemen versierde balkons aan de boulevard, de Avenida Maritima.

Klassieke concerten en de "Santa Maria

Santa Cruz beschikt ook over een klein operagebouw, het theater "Circo de Marte", waar een actieve organisatie elk jaar op zomeravonden concerten organiseert, die af en toe zelfs wereldsterren naar La Palma lokken. Palmeros en de zogenaamde residenten, d.w.z. de buitenlanders die permanent op La Palma verblijven, luisteren dan naar de klassieke klanken in een theater dat op een iets te groot poppenhuis lijkt. Sinds kort heeft Santa Cruz een strand in de buurt van de stad, en er is altijd een bezienswaardige markthal en de gevel van een stadhuis geweest. Aan het einde van het voetgangersgebied ligt de replica van de legendarische "Santa Maria" van Christoffel Columbus op het droge. De ontdekker van Amerika is echter alleen langs La Palma gevaren.

Kamelen dreven het scheprad van de zoutfabriek aan...

Tussen de haven van Santa Cruz en het iets te uitbundig vormgegeven vliegveld van La Palma ligt Los Cancajos, een uit de grond gestampte vakantieplaats van de gemeente Brenja Baja. Een halve eeuw geleden was hier alleen een klein vissersdorpje en een historische zoutziederij van de familie Hernandez Rodriquez. Vroeger dreven kamelen het grote scheprad aan om het zeewater in ondiepe bassins te pompen. Toen er geen opvolgers konden worden gevonden, werden de zoutziederijen gesloten, maar omdat ze van oude waarde zijn, erkende de UNESCO ze als beschermenswaardig. Tegenwoordig lopen vakantiegangers uit Los Cancajos er langs over het niet al te lange kustpad.

Het altijd groene laurierbos van Los Tilos

Het stormachtige noorden van La Palma heeft iets van een eigen leven. De weinige wegen hier leiden over ontelbare serpentines, en hoewel het eiland slechts vijftig kilometer lang is, kost het een dagreis om met een huurauto in Barlovento te komen. Het feit dat La Palma in 2002 in zijn geheel als biosfeerreservaat werd aangewezen, is mede te danken aan het dichte altijd groene laurierbos bij Los Tilos. Dit gebied is als een oerbos - met smalle kloven en enorme varens. Watervallen razen over bergkammen in de barrancos. Je loopt door licht en schaduw en wordt altijd omhuld door de geur van de pijnbomen. Uiterlijk nu voelt de vakantieganger dat dit eiland een bijzondere flair heeft en niet gemaakt is voor massatoerisme.

en de huisbaas legt sinaasappels voor de deur...

De titel "plattelandstoerisme" is ook toegekend aan La Palma en wordt steeds populairder bij mensen die waarschijnlijk zouden kiezen voor een vakantie op de boerderij in Midden-Europa. Een aantal families in Palma hebben een toeristisch gat op hun eiland onderkend, hebben vervallen gebouwen nieuw leven ingeblazen en verhuren deze nu aan vakantiegangers die enthousiast zijn over een leven ver buiten de gebaande paden voor een beheersbare periode. Ze wonen dan in huizen met geschiedenis en waarin verhalen zijn geschreven. Misschien werkte hier ooit de dorpssmid, of werden hier geiten gehuisvest onder tochtige daken. Af en toe komt de huisbaas van deze woningen langs en zet een mand met sinaasappels, bananen of tomaten voor zijn gasten neer.

De idyllische berghutten van El Remo

Natuurlijk heeft La Palma ook stranden. Hoewel ze lang niet zo uitgebreid zijn als op Fuerteventura of bij de duinen van Maspalomas op Gran Canaria, wappert bij de meeste badplaatsen de blauwe vlag voor schoon water en een aanvaardbare infrastructuur. In het westen van het eiland worden zowel plaatselijke bewoners als vakantiegangers aangetrokken door de stranden van Puerto Tazacorte en Puerto Naos, en degenen die de voorkeur geven aan iets rustiekers klimmen via een ladder de door de branding getemde oceaan in in de idylle van El Remo. Veilige zeezwembaden vindt u in het noordoosten van La Palma met Charco Azul en Piscina La Fajada. Als u in Los Cancajos een koele duik neemt, hoeft u niet ver te gaan naar een aantal leuke restaurants.

De rustige dagen aan het einde van Europa

Op La Palma vindt de vakantieganger de natuur echter vooral als een gigantische avonturenspeelplaats. Met wandelingen in de caldera in de schaduw van de Roque de los Muchachos, op de paden tussen de bananenplantages of in de wijngaarden. Wie gevoel voor schoonheid heeft behouden en de voorkeur geeft aan een vakantie buiten de gebaande toeristische paden, moet zijn wandelschoenen in zijn bagage hebben wanneer hij naar La Palma vliegt. En hij zal beloond worden met rustige dagen aan de rand van Europa.