1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Parijs

La Défense

Europa's grootste kantoorstad

La Défense is een moderne hoogbouwwijk ten westen van Parijs in het departement Hauts-de-Seine. Toch is dit voor Parijs in eerste instantie niets bijzonders, zoals een blik op de voorsteden en satellietsteden rond de Boulevard Periphérique leert.

De ringweg scheidt het stadscentrum met zijn 20 arrondissementen van het Bois de Boulogne en van voorsteden zoals Bagnolet, Clichy, Nanterre of Courbevoie, die administratief niet tot de stad Parijs behoren. Toen echter in de jaren 1950 met de planning van La Défense werd begonnen en de eerste gebouwen zoals het CNIT (1956-1958) werden ontwikkeld, kon men zich al in de toekomst wanen.

Storm en verdediging

De naam "La Défense" komt van het monument La Défense de Paris (1883) van de beeldhouwer Louis-Ernest Barrias. Het herdenkt de Frans-Pruisische oorlog van 1870/71 en staat in de hoogbouwwijk La Défense. In haar geschiedenis is de stad Parijs gewend aan oorlogszuchtige gebeurtenissen. De bestorming van de Bastille in 1789 was het begin van de Franse Revolutie. Het is begrijpelijk dat een hoogbouwwijk in de periferie, die op zijn beurt verwijst naar een beslissende gebeurtenis in oorlogstijd, La Défense wordt genoemd. Dit gebied, dat van meet af aan als handelswijk was gepland, is niet alleen een verwijzing naar historische gebeurtenissen, maar mogelijk ook naar de (geclaimde) economische status van Frankrijk.

Parijs en zijn assen

Frankrijk heeft nooit alleen om bouwen gedraaid. Of het nu gaat om het paleis van Versailles of de Boulevard Haussmann, de Eiffeltoren of het Trocadéro - de Franse architectuur is altijd een symbolische taal. Wie vanaf het meest spectaculaire gebouw van de hoogbouwstad La Défense, de Grande Arche (111 m), voltooid in 1989, in de richting van het stadscentrum kijkt, kijkt langs één as recht in het hart van Parijs. En omgekeerd ligt La Défense aan het einde van de Axe historique: de historische as vanaf het Louvre via de Jardin des Tuileries, de boulevard van de Champs-Élysées met de Arc de Triomphe en de Arc de Triomphe du Caroussels. Van daaruit gezien vormt La Défense het naar buiten verplaatste hart van Parijs aan de rand van de stad. De Eiffeltoren, gebouwd in 1889 voor de Wereldtentoonstelling, schokte de mensen in het begin ook. Niet weinigen wilden het weer afbreken - en toch was het slechts een wegwijzer naar de toekomst.

Alle grote namen

De 250 meter brede voetgangerszone in het centrum van La Défense voorkomt dat auto's dit deel van de stad overnemen. Het is net andersom. U loopt door La Défense nadat u met de Métro of de RER-trein uit het centrum bent gekomen. Vertegenwoordigd zijn in het zakencentrum van La Défense is reclame en een reputatie van enkele tientallen jaren. Tour First (231 m), bijvoorbeeld, die aanvankelijk door een Franse verzekeringsmaatschappij werd gebouwd, werd later omgedoopt tot Tour Axa. Tour Total Coupole (187 m) is eigendom van de Franse oliemaatschappij Total, Tour T1 (185 m) van de Franse energieleverancier GDF Suez.

Eeuwige bouwplaats

Er blijft niets over. Het enthousiasme voor technologie van de jaren zeventig is passé, maar er wordt nog steeds gebouwd in La Défense. Of glas en staal met het oog op de energiebalans een veelbelovende toekomst hebben, valt nog te bezien. Er werden ook ecologische gebouwen gebouwd, maar nu staan er weer nieuwe torens in de steigers: Tour Saint Gobain, Tour Trinity, Tour Alto behoren daartoe. Naast bedrijfsgebouwen zijn er ministeries, hotels, flats, parkeergarages met meerdere verdiepingen en groene ruimten.