Kristiansand

Reisgids | Info en tips
  1. Home
  2.  › 
  3. Noorwegen
Kristiansand is een stad en een gemeente (kommune) in de Noorse provincie Agder, ongeveer 252 km ten zuidwesten van de hoofdstad Oslo. De stad zelf telt ongeveer 65.000 inwoners.

De stad Kristiansand

De beschutte ligging ten zuiden van de grote bergketens geeft de stad een klimaat met meer zonnige dagen dan de meeste andere steden in het land. Het weer is stabiel - de recreatiemogelijkheden voor zonzoekers, watersporters en gezinnen zijn bijna onuitputtelijk dankzij de prachtige Skagenrak-archipel. In de warmste maanden is Kristiansand een bloemenparadijs.

De stad werd gesticht door de populistische Deense koning Christian IV, die door verschillende Deense, Zweedse en Noorse steden wordt herdacht. Het oude stadsgedeelte aan de westelijke oever van de Otra draagt het stempel van de noordse renaissance: rechthoekige straten en harmonisch in elkaar overlopende gebouwen hebben het de naam "Quadratur Christians IV" opgeleverd.
Vroeger leefde Kristiansand van de zeilvaart, nu van scheepsbouw en industrie.

Voordat u de stad binnengaat, kunt u een bezoek brengen aan de Odderneskerk uit het begin van de 12e eeuw. De route voert uiteindelijk over de grote Otrabrug en de Dronninenspoort de oude stad in. De kathedraal, het marktplein en het stadhuis worden omringd door karakteristieke 17e-eeuwse huizen. Ook Christianholm Fortress maakt deel uit van de geschiedenis van de stad. Voor liefhebbers van de Vikingtijd zijn de Bronseplassen een must. Niet alleen de Vikingmarkten, die regelmatig in de zomer plaatsvinden, zijn een genot voor de bezoekers, maar de gereconstrueerde woonplaats biedt ook spanning voor het hele gezin.

Plaatsen van belang

Tip: Ten noordoosten van Kristiansand is het de moeite waard een uitstapje te maken naar de kustplaatsen Grimstad en Arendal.

Veerboten naar Kristiansand

Kristiansand heeft een belangrijke ferryhaven voor de route naar Hirtshals in Denemarken.

[land_routen ziel="kristiansand" mode="zielhafen"]

Havenadres Kristiansand: Vestre Standgate 31, 4611 Kristiansand

Veerboten en veerhavens in Kristiansand

Steden en dorpen in de buurt van Kristiansand